Νέα εργασία: Τι να κάνεις και τι όχι την πρώτη εβδομάδα | jobstoday.gr

Νέα εργασία: Τι να κάνεις και τι όχι την πρώτη εβδομάδα

By 12/11/2019 Tips

Θα ξεκινήσεις σύντομα σε νέα δουλειά και το άγχος σου είναι στα ύψη; Ανησυχείς για τον χώρο εργασίας και την αντιμετώπιση των καινούριων συναδέλφων; Είναι απολύτως φυσιολογικό. Η πρώτη εβδομάδα μιας νέας δουλειάς είναι πολύ δύσκολη. Όμως ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες και να προσαρμοστείς γρήγορα στην νέα σου εργασία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ Μ.Μ.Μ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Ξεκίνα να προετοιμάζεσαι λίγες μέρες πριν την πρώτη μέρα της δουλειάς. Επέλεξε τον τρόπο μετακίνησης σου. Αν θα χρησιμοποιήσεις τα μέσα μεταφοράς, ενημερώσου για το πού είναι οι στάσεις και ποια είναι τα δρομολόγια των λεωφορείων. Αν χρησιμοποιήσεις αυτοκίνητο, μάθε αν υπάρχει χώρος πάρκινγκ κοντά στην δουλειά. Φρόντισε να κάνεις κάποιες διαδρομές πριν την “μεγάλη μέρα”. Έτσι θα δεις πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσεις στον προορισμό σου.

ΕΠΕΛΕΞΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ

Ακόμα επέλεξε προσεκτικά τα ρούχα που θα φορέσεις την πρώτη μέρα στην δουλειά. Πρέπει να είναι καθαρά και σιδερωμένα. Αν υπάρχει κώδικας ενδυμασίας, σιγουρέψου πως ό,τι έχεις επιλέξει είναι κατάλληλο για τον χώρο εργασίας. Σημαντικό επίσης είναι να νιώθεις άνετα με ό,τι επιλέξεις. Ένας καλός ύπνος το προηγούμενο βράδυ θα μειώσει το άγχος σου.

ΜΗ ΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Στην συνέχεια, ξύπνα αρκετά νωρίς την πρώτη εβδομάδα που θα δουλέψεις. Είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει να αργήσεις καθόλου στην δουλειά. Φρόντισε να φτάσεις το πολύ δέκα λεπτά νωρίτερα. Η αργοπορία θα δημιουργήσει κακή πρώτη εντύπωση.

ΣΗΜΕΙΩΝΕ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣ

Μόλις φτάσεις στον χώρο την πρώτη μέρα, ένας υπεύθυνος πιθανότατα θα εμφανιστεί για να σε βοηθήσει. Αυτός θα σε ξεναγήσει στους χώρους, θα σου εξηγήσει το αντικείμενο της εργασίας και θα σε γνωρίσει με το υπόλοιπο προσωπικό. Καλό είναι να σημειώνεις τα πιο βασικά από όσα ακούσεις σε ένα σημειωματάριο. Με αυτό το τρόπο θα κερδίσεις την συμπάθεια του υπεύθυνου. Οι σημειώσεις που θα κρατήσεις θα σου φανούν χρήσιμες στο μέλλον.

ΚΑΝΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μη φοβηθείς να κάνεις ερωτήσεις, αν δεν κατάλαβες κάτι. Όλοι θα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν. Δεν γίνεσαι ενοχλητικός. Με το να θέτεις ερωτήσεις δείχνεις ότι είσαι πρόθυμος να μάθεις. Μόνο φρόντισε να μη ρωτάς το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.

ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΤΟΥΣ ΟΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

Έπειτα την πρώτη εβδομάδα πρέπει να κατανοήσεις τους ορατούς και τους “αόρατους” κανόνες του χώρου εργασίας. Ο υπεύθυνος θα σου εξηγήσει με ακρίβεια τους ορατούς κανόνες. Αν παρατηρήσεις προσεκτικά την συμπεριφορά των συναδέλφων σου και την κουλτούρα της εταιρίας, θα καταλάβεις και τους “αόρατους” κανόνες. Αυτοί οι κανόνες θα σε βοηθήσουν να ενσωματωθείς γρήγορα στην ομάδα.

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Φρόντισε να γνωρίσεις καλύτερα τους συναδέλφους σου. Να είσαι χαμογελαστός. Προσπάθησε να συγκρατήσεις όλα τα ονόματα τους. Αν σου είναι δύσκολο κάτι τέτοιο, σημείωσε διακριτικά το όνομα και την θέση των ανθρώπων που γνώρισες.

ΜΗ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ

Απευθύνσου σε όλους στον πληθυντικό. Χρησιμοποίησε τον ενικό, μόνο αν ο άλλος σου δώσει την άδεια. Μη ξεκινήσεις συζητήσεις σχετικά με την προσωπική ζωή των άλλων ή την εμφάνισή τους. Μη κάνεις κανένα αρνητικό σχόλιο σε συναδέλφους που μόλις γνώρισες. Ρώτησε για τη θέση τους ή για το πόσα χρόνια εργάζονται στη συγκεκριμένη δουλειά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΣΕΝΑ

Επίσης προετοιμάσου να απαντήσεις σε ερωτήσεις για τις σπουδές σου, την εμπειρία σου ή την οικογενειακή σου κατάσταση. Την πρώτη μέρα θα σου αναθέσουν να κάνεις κάποια πράγματα. Πρέπει να τα διεκπεραιώσεις με επαγγελματισμό και σοβαρότητα, χωρίς να φοβηθείς τα λάθη. Αυτά το πρώτο διάστημα συνήθως παραβλέπονται. Σιγουρέψου όμως πως δεν θα επαναλάβεις το ίδιο λάθος.

ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΡΟΘΥΜΑ

Βοήθησε πρόθυμα τους συναδέλφους, αν στο ζητήσουν. Μα χωρίς να παραμελήσεις την εργασία που σου έχουν αναθέσει. Πρέπει από νωρίς να θέσεις όρια. Αργότερα θα δυσκολευτείς να αλλάξεις μια παγιωμένη κατάσταση. Φρόντισε ακόμα να μείνεις στο γραφείο όσο τον δυνατόν περισσότερο στο τέλος της μέρας. Έτσι δείχνεις αφοσιωμένος στην εργασία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Στο τέλος της εβδομάδας, ενημέρωσε τον υπεύθυνο σου σχετικά με το τι έχεις κάνει την εβδομάδα που πέρασε. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κάνεις καλή εντύπωση. Επίσης ανακοίνωσε του ένα πλάνο με το τι σκοπεύεις να κάνεις την επόμενη εβδομάδα. Με αυτό το τρόπο, ο υπεύθυνος θα καταλάβει πως είσαι οργανωτικός και πως θέλεις να επιτύχεις στην νέα θέση.

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Έμαθες τι πρέπει να κάνεις στην νέα σου δουλειά. Πρέπει όμως να μάθεις και τι να αποφύγεις το πρώτο διάστημα στην εργασία.  Έτσι δεν πρέπει:

  • Να παριστάνεις τον έξυπνο.
  • Να μιλάς σε όλους για τα προσωπικά σου: Απάντησε μόνο σε όσα σε ρωτήσουν. Διαφορετικά φαίνεται σαν να θέλεις να τραβήξεις την προσοχή.
  • Να παίρνεις πολλές πρωτοβουλίες: Πρότεινε την ιδέα σου σε αυτόν που σε επιβλέπει. Έτσι θα δείξεις πως έχεις ομαδικό πνεύμα.
  • Να μιλάς συνέχεια για την προηγούμενη σου δουλειά.
  • Να απομονώνεσαι: Αυτό δεν θα σε βοηθήσει να γίνεις γρήγορα μέλος της ομάδας.
ΠΟΙΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ

Επίσης υπάρχουν κάποιες φράσεις που απαγορεύεται να πεις στην πρώτη μέρα σου στην δουλειά.  Αυτές είναι οι:

  • Πότε θα πάρω αύξηση;”: Δεν πρέπει να κάνεις αυτή την ερώτηση πριν περάσει η διερευνητική περίοδος των ενενήντα ημερών.
  • “Τις Παρασκευές πρέπει να φεύγω νωρίτερα”: Αν δεν το έχεις συμφωνήσει εξαρχής με τους εργοδότες, είναι ανεπίτρεπτο να το κάνεις στη συνέχεια.
  • “Τι εκπτώσεις έχουν οι υπάλληλοι της εταιρείας;”: Είναι μια ακατάλληλη ερώτηση για την πρώτη μέρα στην δουλειά.
  • “Είναι τέλεια!!!!”: Πήρες την δουλειά, δεν χρειάζεται να προσπαθείς τόσο πολύ. Άσε τους άλλους να συμπαθήσουν τον αληθινό εαυτό σου.

Αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, η πρώτη σου εβδομάδα στην νέα σου εργασία θα κυλήσει όμορφα και ήρεμα.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση