Νέα επαγγελματική αρχή μετά τα 40; Φυσικά και γίνεται!
Νέα επαγγελματική αρχή μετά τα 40; Φυσικά και γίνεται!
Θέλεις να κάνεις μια νέα επαγγελματική αρχή, αλλά ταυτόχρονα φοβάσαι; Πιστεύεις πως είσαι πολύ μεγάλος ηλικιακά για να κάνεις κάτι τέτοιο; Αυτό το κείμενο είναι αποκλειστικά για σένα, καθώς θα απορρίψουμε μύθους σχετικά με την ηλικία και την αλλαγή επαγγέλματος. Για να το καταφέρουμε αυτό, επικοινωνήσαμε με τον κ. Δημήτρη Τσέλιο, σύμβουλο προσωπικής & επαγγελματικής ανάπτυξης, για να μας συμβουλεύσει για το πώς μπορεί κάποιος μετά τα 40 να κάνει μία νέα επαγγελματική αρχή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ: ΤΟ ΠΩΣ ΒΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑΣ
Ο κ. Δημήτρης Τσέλιος σπούδασε marketing και δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην Αθήνα και στην Κύπρο για 15 περίπου χρόνια. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος προσωπικής & επαγγελματικής ανάπτυξης και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ομιλιών, workshops και ατομικών συνεδριών. Είναι εμπνευστής της ομάδας δράσης και αλληλεγγύης των Hopeaholics και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής Coaching & Mentoring Ελλάδος. Έχει σχεδιάσει εξειδικευμένα προγράμματα αυτοβελτίωσης, όπως το “RESTART”, το “LEADER 16-24”, το “GROW”. Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο του “Απόδραση από το Σπήλαιο”. Στο βιβλίο περιγράφει το πώς βίωσε την αλλαγή της επαγγελματικής του πορείας.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Η ΗΛΙΚΙΑ
Αρχικά, ρωτήσαμε τον κ. Τσέλιο, αν η ηλικία είναι αποθαρρυντικός παράγοντας για μία νέα επαγγελματική αρχή. Επίσης, τον ρωτήσαμε αν άτομα άνω των 40 ετών μπορούν ν΄αλλάξουν επάγγελμα και να πετύχουν σ΄αυτό. Ο ίδιος είπε: “Στην ερώτηση που μου θέτεις, πιστεύω ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσω, μιας και άλλαξα επαγγελματική πορεία στα 44 μου. Οπότε έχω την εμπειρία και την γνώση που αποκομίζεις από μία τέτοια μεγάλη αλλαγή. Η ηλικία ενός ανθρώπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανασταλτικό παράγοντα. Η περιοριστική πεποίθηση όμως κάποιου, ότι είναι μεγάλος για να κάνει ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα, μπορεί να τον μπλοκάρει.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η ηλικία, αλλά η πεποίθηση που έχει ένας άνθρωπος για την ηλικία του. Πολλοί πελάτες μου, αλλάζοντας αυτήν την πεποίθηση, έκαναν μεγάλες αλλαγές σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.”
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Στην συνέχεια, του ζητήσαμε να δώσει μερικές συμβουλές για τα άτομα άνω των 40 που θέλουν να αλλάξουν επάγγελμα. Ο κ. Δημήτριος Τσέλιος δήλωσε: “Η συμβουλή μου είναι αρχικά, να απευθυνθούν σε ένα σύμβουλο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, προκειμένου να δουλέψουν το θέμα που τους μπλοκάρει. Στην συνέχεια να καταρτίσουν από κοινού, ένα πλάνο ομαλής μετάβασης στην νέα τους επαγγελματική κατάσταση. Υπάρχουν πλέον εργαλεία, που μπορούν να εφοδιαστούν, ώστε αυτή η μετάβαση να έχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Trainings επιχειρηματικής ανάπτυξης που περιλαμβάνουν “εργαλεία”, Growth Marketing, Personal Branding και βασικές αρχές του Digital Marketing είναι σίγουρα κάτι που θα χρειαστεί να παρακολουθήσουν για να αναγνωρίσουν την νέα οικονομία και τα συστατικά της. Έτσι, θα διδαχτούν τον τρόπο που θα αξιοποιήσουν τα δυνατά τους στοιχεία και θα διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό.”
ΒΑΣΙΚΟ SKILL Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Για τον κ. Τσέλιο “το βασικό skill σε αυτήν την εποχή που διανύουμε, είναι να είσαι προσαρμοστικός και ευέλικτος στις αλλαγές. Τα άτομα που, ανεξαρτήτως ηλικίας, αντιστέκονται στις αλλαγές, δεν έχουν καμία τύχη στον επιχειρηματικό στίβο.” Όταν ερωτήθηκε, τι πρέπει να προσέξουν, αλλάζοντας επάγγελμα, είπε τα εξής: “Αυτό που πρέπει να προσέξουν είναι τους ειδικούς συμβούλους και τους “guru” του Digital Marketing. Τα τελευταία χρόνια, έχω συνεργαστεί με αρκετούς “ειδικούς” των επιχειρήσεων και έχω διαπιστώσει με απλά λόγια, ότι είναι οι “μονόφθαλμοι” στους “τυφλούς”. Οι περισσότεροι από αυτούς, δεν έχουν προσωπικά αποτελέσματα.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
Θέλει πάρα πολύ προσοχή η επιλογή συνεργατών, που θα αναλάβουν το κομμάτι της ανάπτυξης της στρατηγικής της επιχείρησής μας, που περιλαμβάνει το marketing, την προώθηση και διαφήμιση. Να μη επαναπαυτούν σε αυτούς για την επιτυχία τους. Χρειάζεται να αναπτύξουμε εμείς οι ίδιοι ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να μπορούμε να αξιολογούμε κάθε φορά, ποιος συνεργάτης είναι ο κατάλληλος να συνεργαστούμε σε κάθε περίσταση.”
ΒΑΣΙΚΟ ΛΑΘΟΣ: ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΕ ΠΑΛΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ
Έπειτα, όταν τον ρωτήσαμε ποια λάθη πρέπει να αποφεύγονται, ανέφερε: “Το πιο βασικό λάθος που γίνεται, είναι να ξεκινάμε κάτι καινούριο με έναν παλιό τρόπο σκέψης. Προσωπική μου άποψη είναι ότι για να υποστηρίξει κάποιος μία νέα επαγγελματική προσπάθεια, πρώτα πρέπει να “χτίσει” τον άνθρωπο που θα υποστηρίξει αυτή την νέα προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι, καλό είναι να διαμορφώσει έναν νέο τρόπο σκέψης, μέσα από την συμμετοχή του σε σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Να επενδύσει πρώτα σε αυτό! Και διευκρινίζω, να επενδύσει όχι μόνο στην επαγγελματική του ανάπτυξη αλλά και στην προσωπική. Η ευτυχία έρχεται μέσα από την ισορροπία, επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΛΑΘΩΝ
Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα λάθη μπορούν να διορθωθούν. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές αποφυγής λαθών. Ένας άνθρωπος που έχει αναπτύξει ηγετικές ικανότητες και έχει εφοδιαστεί με εργαλεία που έχει πάρει από εξειδικευμένα σεμινάρια, μπορεί να δώσει λύσεις σε οτιδήποτε πρόβλημα ανακύψει στην πορεία”.
Μετά από όσα ειπώθηκαν, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μη κάνεις αυτό που θέλεις. Όποια και αν είναι η ηλικία σου, αν το θέλεις πραγματικά, μπορείς ν΄αλλάξεις επάγγελμα. Θυμήσου πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός.