Μήπως έχεις κακό αφεντικό; Πώς θα τον αντιμετωπίσεις
Μήπως έχεις κακό αφεντικό; Πώς θα τον αντιμετωπίσεις
Σου αρέσει η εργασία σου, αλλά σε προβληματίζει η σχέση σου με το αφεντικό; Πιστεύεις πως δεν σε συμπαθεί αρκετά; Δεν εκτιμά την δουλειά που κάνεις; Φοβάσαι για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης; Θα ήταν υπέροχο, αν μπορούσαμε όλοι, να έχουμε ιδανικές σχέσεις με τους ανωτέρους μας στο εργασιακό χώρο. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα. Όμως υπάρχουν τρόποι που μπορούν να διορθώσουν την σχέση ανάμεσα σε σένα και στο αφεντικό σου.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙ
Η ύπαρξη ενός κακού αφεντικού δεν επηρεάζει μόνο την απόδοσή σου στην εργασία, μα και την ζωή σου. Για να καταλάβεις εάν το αφεντικό σου σε αντιπαθεί, πρέπει να παρατηρήσεις κάποιες ενδείξεις στην συμπεριφορά του. Αυτές είναι οι παρακάτω:
- Συχνός έλεγχος: Σε τσεκάρει διαρκώς και δεν πιστεύει πως κάνεις σωστά την δουλειά σου.
- Σε αγνοεί: Δεν σου απαντά σε email σου ή ξεχνάει να σε ενημερώσει για κάτι σχετικό με την δουλειά.
- Σε αποκλείει από σημαντικά meeting και αποφάσεις: Ενημερώνεσαι εκ των υστέρων για αποφάσεις που λήφθηκαν.
- Δεν σε καθοδηγεί: Ένας καλός εργοδότης θα σε βοηθήσει να θέσεις τους στόχους σου και να τους πετύχεις. Αντίθετα, η συμπεριφορά ενός μη συνεργάσιμου εργοδότη δεν θα σου δώσει τα κίνητρα για να βελτιωθείς.
- Δεν είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες: Κάποια αφεντικά δεν θέλουν να καινοτομούν γιατί φοβούνται την αλλαγή. Χωρίς καινοτομία όμως δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση και είναι πολύ κουραστικό για τους εργαζομένους.
- Είναι ασυνεπής: Εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο.
- Δεν σε ακούει: Ένα καλό αφεντικό πρέπει να ακούει τον εργαζόμενο.
- Σε υποτιμά συνέχεια: Δεν αναγνωρίζει τη δουλειά σου, σε πιέζει διαρκώς και σου φωνάζει χωρίς ουσιαστικό λόγο.
- Διαφωνεί μαζί σου συνέχεια: Αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι ότι πιθανότατα σε αντιπαθεί.
- Σου αναθέτει projects χαμηλού επιπέδου: Για να κάνει κάτι τέτοιο ο εργοδότης σου, σημαίνει πως δεν εμπιστεύεται τις ικανότητές σου.
- Αδιαφορεί για τη γνώμη σου.
- Δεν κάνει εποικοδομητικά σχόλια. Ένας καλός εργοδότης σου δίνει συμβουλές για να βελτιωθείς. Αν δεν το κάνει, είναι ένα σημάδι πως δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον σου.
- Σε κατηγορεί δημοσίως για λάθη και σπάνια σε επαινεί.
ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ
Εάν το αφεντικό σου έχει κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσεις άμεσα την κατάσταση. Αρχικά, προσπάθησε να ερμηνεύσεις την συμπεριφορά του και να κατανοήσεις τους λόγους της. Προσπάθησε να μπεις στη θέση του έτσι ώστε να σκεφτείς γιατί φέρεται έτσι. Σκέψου μήπως και ο ίδιος είναι πολύ πιεσμένος. Προσπάθησε να προσαρμόσεις την δική σου συμπεριφορά για να ανταποκριθείς περισσότερο στις προσδοκίες του.
ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ
Έπειτα αν το αφεντικό σου δεν εμπιστεύεται την δουλειά που κάνεις, αναρωτήσου μήπως έχεις κάνει κάποια σοβαρά λάθη στο παρελθόν. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το αφεντικό σου θέλει να είναι βέβαιος ότι όλα πάνε καλά και δεν θα ξανακάνεις τα ίδια λάθη. Εάν όμως δεν έχει συμβεί τίποτα που να δικαιολογεί την έλλειψη εμπιστοσύνης,συζήτησε μαζί του. Ρώτα τον ευθέως γιατί δεν σε εμπιστεύεται να δουλεύεις περισσότερο αυτόνομα. Μη φοβηθείς τον διάλογο. Αν η συμπεριφορά του εργοδότη σου επηρεάζει την απόδοση σου στη δουλειά, πρέπει να του μιλήσεις ανοιχτά. Μόνο έτσι θα βρεθεί μία λύση που θα βελτιώσει την καθημερινότητα.
ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Προσπάθησε να βελτιώσεις τυχόν προβληματικές περιοχές στη δουλειά, ακόμα και δεν είναι στις άμεσες αρμοδιότητές σου. Εάν βελτιώσεις κάποια θέματα προς όφελος της εταιρείας, τότε μελλοντικά θα εξομαλυνθεί η άσχημη σχέση με το αφεντικό σου. Επίσης θα γίνει αντιληπτή η συνεισφορά σου στην εταιρεία.
ΕΣΤΙΑΣΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΟΥ
Επιπλέον, φρόντισε να μη σε επηρεάζει τίποτα στο χώρο της εργασίας. Δεν πρέπει να αφήνεις την αρνητική συμπεριφορά οποιουδήποτε ατόμου να μπει εμπόδιο στην απόδοσή σου. Εστίασε μόνο στους στόχους σου γιατί πιθανά άσχημα αποτελέσματα θα φέρουν νέες εντάσεις με το αφεντικό σου.
ΘΥΜΙΣΕ ΣΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ
Εάν ξεχνάει αναίτια τα ραντεβού μαζί σου, πρέπει, επίσης, να του μιλήσεις. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι για σένα, να μπορείς να μιλάς μαζί του έστω μια φορά την εβδομάδα. Ρώτα τον αν υπάρχει κάποιος τρόπος να έχετε συναντήσεις πιο τακτικά. Δώσε του εναλλακτικές λύσεις. Πρότεινε του να ορίσετε μια ημέρα για το meeting, χωρίς να ορίσετε συγκεκριμένη ώρα. Έτσι δεν θα του ασκήσεις περισσότερη πίεση και θα καταφέρεις να συναντηθείς μαζί του. Εάν ακυρώσει το meeting τελευταία στιγμή, την επόμενη μέρα πες του: “Αφού δεν μπορέσαμε να τα πούμε εχθές, μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα;” Πρέπει να του θυμίζεις την παρουσία σου, αν εκείνος σε αγνοεί επιδεικτικά.
ΜΗ ΔΙΝΕΙΣ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΑΣΧΗΜΑ
Ακόμα πρέπει να γίνεις πολύ τυπικός στην δουλειά. Με αυτό το τρόπο, δεν θα του δίνεις καμία αφορμή για να σου φέρεται άσχημα και θα γίνεις αναντικατάστατος. Φρόντισε να είσαι ακριβής στα ωράρια και αντιμετώπισε με μεγάλη υπευθυνότητα, ό,τι σου αναθέτει το αφεντικό σου. Επιπλέον πρέπει να πηγαίνεις νωρίς στη δουλειά. Ο εργοδότης σου, με αυτό το τρόπο, θα καταλάβει πόση σημασία έχει για σένα η δουλειά και πόσο ευσυνείδητος είσαι. Για να σε συμπαθήσει ο εργοδότης σου θα πρέπει πάντα να αφήνεις τα προσωπικά σου προβλήματα εκτός γραφείου.
ΒΟΗΘΗΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΝΟΙΑ ΤΟΥ
Επίσης, εάν προθυμοποιηθείς να βοηθήσεις έναν νέο συνάδερφο, θα κερδίσεις την εύνοια του. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεχωρίσεις. Και αυτό γιατί θα ελαφρύνεις το πρόγραμμα του αφεντικού σου. Επιπλέον, εάν επιδιώκεις την συνεχή μάθηση, δείχνεις πως θέλεις να εξελίσσεσαι συνεχώς και το αφεντικό σου θα το εκτιμήσει.
Οι παραπάνω συμβουλές, πιθανότατα, θα σε βοηθήσουν να λύσεις τα όποια προβλήματα έχεις με το αφεντικό σου. Εάν ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται, ίσως πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι την εύρεση μιας νέας εργασίας. Δεν αξίζει να χάσεις την ηρεμία σου και την υγεία σου για κανέναν.