Μήπως εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σου στην δουλειά;
Μήπως εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σου στην δουλειά;
Το να έχεις μία δουλειά, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ανεργίας, είναι καλό. Το να έχεις επιλέξει την συγκεκριμένη δουλειά και να την αγαπάς, είναι πράγματι πολύ σπουδαίο. Γιατί πηγαίνεις πάντα χαμογελαστός στο γραφείο, φεύγεις από τους τελευταίους, αναλαμβάνεις δουλειές των συναδέρφων αλλά… Μήπως το παρακάνεις; Η υπερβολική καλοσύνη μπορεί να βλάψει την καριέρα σου. Μα και οι συνάδερφοι σου μπορούν εύκολα να σε εκμεταλλευτούν.
Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ
Μερικές φορές η υπερβολική καλοσύνη, μπορεί να θεωρηθεί ως αδυναμία. Εάν παραείσαι καλός, αποφεύγεις να πεις αυτό που πρέπει. Σκέψου τι θα συμβεί, εάν πρέπει να διαχειριστείς την απόδοση μίας ομάδας συναδέρφων σου. Με ένα τέτοιο ρόλο ευθύνης, είναι καθήκον σου να εξηγήσεις στους συναδέρφους τα σημεία που δεν έχουν καλή απόδοση. Εάν διστάζεις να κάνεις μία τέτοια δύσκολη συζήτηση για να μη βλάψεις, τα συναισθήματα τους, θα έχεις ένα κακό αποτέλεσμα. Συνεπώς, οι ανώτεροι σου θα θεωρήσουν πως δεν έκανες σωστά την δουλειά σου.
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΛΟΣ, ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Με το να είσαι υπερβολικά καλός, αφήνεις τα προβλήματα να μεγαλώνουν στον χώρο εργασίας. Δεν είναι χρήσιμο να αποφεύγεις την αντιπαράθεση. Η διαιώνιση των προβλημάτων, οδηγεί σε δυσαρέσκεια και στο τέλος στην έκρηξη. Για αυτό το λόγο, προτίμησε να αντιμετωπίζεις το κάθε πρόβλημα που προκύπτει, την ώρα που συμβαίνει και όχι αργότερα.
ΜΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙΣ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΣΟΥ
Το να είσαι πολύ καλός, μπορεί να υπονομεύσει τα κατορθώματά σου. Θυμήσου πόσες φορές μίλησες για τα επιτεύγματα του συναδέρφου και πόσες φορές επισήμανες τα δικά σου δυνατά σημεία. Μήπως επιβραβεύεις συνεχώς τους άλλους και ποτέ τον εαυτό σου; Προσπάθησε να προβάλλεις μια θετική εικόνα του εαυτού σου. Μόνο έτσι θα σε εμπιστευτούν τα άτομα που συνεργάζονται μαζί σου. Δείξε τις ικανότητες που έχεις και μην υποβιβάζεις τον εαυτό σου.
“ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΣΑΙ” ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΛΟΣ
Επιπλέον, η υπερβολική καλοσύνη και η ευγένεια, σε εμποδίζει να είσαι άμεσος και δεν “ακούγεσαι”. Εάν έχεις μια καλή ιδέα για ένα project, αλλά αποφεύγεις να μιλήσεις για να μη “ενοχλήσεις”, κάνεις μεγάλο λάθος. Αυτή η αποφυγή, μπορεί να βλάψει όλη την επιχείρηση. Δεν πρέπει να έχεις ως στόχο μόνο την συμπάθεια των υπόλοιπων συναδέρφων.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΛΟΣ
Όταν ένας συνάδερφος ζητεί την άποψή σου, περιμένει μια ειλικρινή άποψη από σένα και όχι μια ωραιοποιημένη κατάσταση. Αν προσπαθείς να είσαι υπερβολικά καλός, θα είναι δύσκολο να πεις την άποψη σου. Όμως, αν δεν είσαι ειλικρινής και δεν κάνεις υποδείξεις ή προτάσεις, οι άλλοι θα νομίζουν πως δεν θέλεις να βοηθήσεις. Έτσι, φρόντισε στις προτάσεις σου να μη θέσεις πολλές αιτιολογήσεις. Σκέψου πως θα βοηθήσεις τους άλλους περισσότερο, με την ευθεία και ειλικρινή επικοινωνία. Η υπερβολική ευγένεια, επίσης, θα θεωρηθεί ως υποκρισία από τους συναδέρφους.
ΜΗ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ “ΑΟΡΑΤΟΣ”
Η υπερβολική καλοσύνη, θα σε κάνει “αόρατο” στην δουλειά. Εάν συνεργάζεσαι αρμονικά με τα υπόλοιπα άτομα, και εναρμονίζεσαι απόλυτα με την ομάδα, υπάρχει κίνδυνος να καταλήξεις “αόρατος”. Σε αυτή την περίπτωση, η προσπάθεια που κάνεις δεν γίνεται αντιληπτή. Πρέπει να συμβάλεις περισσότερο για να ξεχωρίσεις και να φανεί η συνεισφορά σου. Δεν χρειάζεται να καυχηθείς για το έργο σου. Αρκεί να είσαι βέβαιος πως ο εργοδότης γνωρίζει πως είσαι εσύ υπεύθυνος για την επιτυχία ενός έργου.
ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΤΟ “ΘΥΜΑ” ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ;
Αν παρά-είσαι ευγενικός και καλός, οι συνάδερφοι αργά ή γρήγορα θα καταπατήσουν τα όριά σου. Εάν είσαι ανεκτικός σε οτιδήποτε και αν ζητήσουν, σύντομα θα καταλήξεις να είσαι το “θύμα” του γραφείου. Μήπως ήδη σε εκμεταλλεύονται στην δουλειά; Μπορείς να το διαπιστώσεις, αν παρατηρήσεις να συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω στο χώρο της εργασίας σου.
- Δεν σε ευχαριστεί ποτέ κανείς: Το να ακούς διαρκώς “ευχαριστώ” δεν είναι εφικτό πάντα. Όμως πρέπει να αναγνωρίζεται η δουλειά σου. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε κάτι δεν πάει καλά.
- Κάνεις πράγματα που δεν είναι στην αρμοδιότητά σου, την περισσότερη ώρα στην δουλειά.
- Σε φορτώνουν συνέχεια με νέες ευθύνες.
- Ζητούν διαρκώς την βοήθεια σου. Ίσως σου αρέσει που είσαι απαραίτητος, αλλά αν παίρνουν άλλοι τα εύσημα για την δουλειά σου, πρέπει να ανησυχήσεις. Ίσως πάρουν εκείνοι προαγωγή και όχι εσύ.
- Δεν σου δίνει άδεια ο εργοδότης ή αργεί να σε πληρώσει.
- Υπάρχουν συνεχώς αλλαγές στο ωράριο και δουλεύεις πολύ χωρίς ανταπόκριση. Οι υπερωρίες, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αμείβονται. Εάν δεν αμείβεσαι γι΄ αυτές, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
ΜΙΛΑ ΕΑΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΗΜΑΔΙΑ
Εάν σου είναι γνωστά τα παραπάνω σημάδια, είσαι σε ένα δύσκολο σημείο. Μη πτοείσαι όμως και μίλα. Εάν ανησυχείς πως η προστιθέμενη εργασία είναι υπερβολική, αν κουράστηκες να βοηθάς διαρκώς τους συναδέρφους, μίλησε τους. Εξήγησε τους πως δεν μπορείς να τους βοηθάς συνέχεια με τη δική τους δουλειά γιατί παραμελείς τη δική σου. Εάν τα προβλήματα εντοπίζονται στο αφεντικό σου, συζήτησε μαζί του και δείξε του τι είναι αυτά που σε ενοχλούν.
Συνοψίζοντας, μάθε να βάζεις όρια και σταμάτα να γίνεσαι “θύμα” στην εργασία. Εάν δεν υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, μετά από την συζήτηση, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς την πιθανότητα να απομακρυνθείς από την συγκεκριμένη δουλειά.