Μεταδοτική νόσος και εργασία: Τι να προσέξετε
Μεταδοτική νόσος και εργασία: Τι να προσέξετε
Οι χώροι εργασίας, όπως και τα σχολεία, τα ιδρύματα, οι χώροι αναψυχής, μπορούν να διασπείρουν γρήγορα κάθε νόσο. Τις τελευταίες ημέρες, όλοι έχουμε θορυβηθεί για το νέο κορωνοϊό-2019 που έφτασε και στην χώρα μας, από την Κίνα. Παρακάτω, θα διαβάσετε μερικούς τρόπους προφύλαξης στον εργασιακό χώρο από κάθε μεταδοτική ασθένεια. Επίσης, θα μάθετε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στη περίπτωση αναγκαστικής αποχής από την δουλειά, εξαιτίας μιας μεταδοτικής νόσου.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν μέτρα και να εξασφαλίζουν την υγεία των εργαζομένων. Έτσι, πρέπει να συντηρούν σωστά τους χώρους εργασίας. Σε περίπτωση έλλειψης προϊόντων που σχετίζονται με την υγεία των εργαζομένων, πρέπει να γίνεται άμεση αποκατάσταση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε θα πρέπει να διακόπτεται η εργασία, μέχρι να αποκατασταθούν τα προϊόντα.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ακόμα, οι εργοδότες, πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς εργαζόμενους να απομακρύνονται από τον εργασιακό χώρο. Επίσης, πρέπει να ενημερώνουν όλους τους εργαζόμενους με γραπτές οδηγίες σχετικά με τον κορωνοϊό , την εποχική γρίπη ή οποιαδήποτε άλλη μεταδοτική νόσο. Ο συχνός αερισμός και ο εξαερισμός του χώρου εργασίας, είναι ένα από τα μέτρα που απαιτείται. Όταν η ανανέωση του αέρα, επιτυγχάνεται με τεχνητά μέσα, τότε αυτά πρέπει να λειτουργούν συνέχεια.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, για το πλύσιμο χεριών, είναι απαραίτητες για την προστασία των εργαζομένων. Έτσι, οι εργοδότες, οφείλουν να τις εγκαταστήσουν στις αίθουσες αναμονής, στους διαδρόμους καθώς και στους χώρους ανάπαυσης. Επιπλέον, πρέπει να παρέχουν απολυμαντικά και πετσέτες μιας χρήσης στους εργαζόμενους και δοχεία απορριμμάτων.
ΣΥΧΝΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Έπειτα, είναι απαραίτητος ο συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά με κοινά καθαριστικά ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται με χρήση στολής εργασίας και γαντιών. Οι σακούλες των κάδων, θα πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται όταν γεμίζουν.
ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Για να αποφευχθεί η διασπορά της ασθένειας, όλοι θα πρέπει να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχουν. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και όταν φταρνίζονται. Πρέπει να πετούν το χαρτομάντιλο μετά από κάθε χρήση. Θα πρέπει, επίσης, να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό. Εάν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ειδικά χαρτομάντιλα χεριών με οινόπνευμα.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ας δούμε τώρα, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, όταν εμφανίζεται μια μεταδοτική νόσος, όπως η ασθένεια Covid 19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Αρχικά, ο εργοδότης δεν μπορεί να υποβάλει τον εργαζόμενο σε διάφορες εξετάσεις. Οι εξετάσεις γίνονται μόνο από γιατρό και μόνο με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Εάν κάποιος εργαζόμενος απέχει από την δουλειά, χωρίς να διαγνωστεί με την νόσο, τότε είναι αδικαιολόγητη απουσία.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ
Ο εργοδότης, είναι υποχρεωμένος να ζητήσει από το υπάλληλο να μη προσέλθει στην δουλειά, εάν ταξίδεψε σε κάποια από τις χώρες υψηλού κινδύνου, πρόσφατα. Είναι επίσης, υποχρεωμένος να του καταβάλλει κανονικά τον μισθό του. Οι ημέρες απουσίας του εργαζόμενου από την δουλειά, δεν αφαιρούνται από την κανονική του άδεια. Σύμφωνα με την νομοθεσία, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια ασθενείας 15 ημέρες, εάν έχει προϋπηρεσία μικρότερη από ένα έτος. Εάν έχει προϋπηρεσία μεγαλύτερη από έτος, τότε δικαιούται ένα μήνα άδεια.
Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ
Επιπλέον, ο εργοδότης, μπορεί να ζητήσει από τον εργαζόμενο να απέχει από τον εργασιακό χώρο και να εργαστεί από το σπίτι του. Η Ιταλία ήδη, προέβη σε τροποποίηση του δικαίου της για την τηλεργασία. Έτσι, έδωσε την δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλουν τον συγκεκριμένο τρόπο εργασίας.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΜΙΣΘΟ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
Ακόμα, ο εργοδότης, μπορεί να αναστείλει προληπτικά τις εργασίες της επιχείρησης του, με δική του πρωτοβουλία. Σε αυτή την περίπτωση, υποχρεούται να αμείβει κανονικά τους εργαζόμενους. Όμως, δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει μισθό, εάν υπάρξει απόφαση δημόσιας αρχής για την αναστολή λειτουργίας μίας ιδιωτικής επιχείρησης.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ
Όταν υπάρχουν κρούσματα στον εργασιακό χώρο, οι έγκυες εργαζόμενες θα πρέπει να μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα. Επίσης, οι εργαζόμενοι, έχουν δικαίωμα επίσχεσης, εάν ο εργοδότης αδιαφορεί και δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας στον εργασιακό χώρο.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να επικρατήσει η ψυχραιμία σε όλους τους εργαζόμενους. Ο πανικός είναι περισσότερο επιβλαβής και από τον ίδιο τον ιό. Εάν τηρούνται σωστά όλοι οι κανόνες υγιεινής, στο χώρο της εργασίας, δεν χρειάζεται υπερβολική ανησυχία.