ManpowerGroup: Δεν υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα
ManpowerGroup: Δεν υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα
Στη τρίτη θέση παγκοσμίως, βρίσκεται η Ελλάδα στην έλλειψη εργαζόμενων με τα απαιτούμενα προσόντα, όπως αναφέρει έρευνα της ManpowerGroup. Η Ετήσια Διεθνή Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου διεξήχθη το 2019. Σύμφωνα με αυτή, σχεδόν οκτώ στους δέκα εργοδότες στην χώρα μας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες κάλυψης θέσεων.
ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008
Το ποσοστό 77% που καταγράφηκε για την Ελλάδα το 2019, αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας, το 2008. Το ποσοστό που είχε καταγραφεί το 2008 για την Ελλάδα ήταν 47%. Το 2016, έξι στους δέκα Έλληνες εργοδότες δυσκολεύονταν να καλύψουν θέσεις εργασίας, σε ποσοστό δηλαδή 59%. Το 2019 το ποσοστό για την Ελλάδα σημείωσε αύξηση κατά 16 μονάδες σε σχέση με το 2018.
ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Όμως, πολύ υψηλό ποσοστό δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας, καταγράφεται και σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, το 2008 το ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 31%, το 2016 ήταν 40% και το 2018 ήταν 45%. Το 2019 το ποσοστό αυξήθηκε εννέα μονάδες και είναι 54%. Αυτά τα ποσοστά επιβεβαιώνουν πως δεν υποχωρεί η έλλειψη ταλέντων.
ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Στην Ιαπωνία, καταγράφεται η μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου με ποσοστό 88%. Ακολουθεί η Ρουμανία με ποσοστό 86% και η Ταϊβάν με 77%. Το 2016, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολίας ήταν οι εξής:
- Ιαπωνία (86%)
- Ταϊβάν (73%)
- Ρουμανία (65%)
- Χονγκ Κονγκ (69%)
- και Τουρκία (66%).
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΟ 2018
Επίσης, το 2018 τα ποσοστά που καταγράφηκαν παγκοσμίως, στην έρευνα που διεξήχθη, ήταν τα ακόλουθα:
- Ιαπωνία (89%)
- Ρουμανία (81%)
- Ταϊβάν (78%)
- Χονγκ Κονγκ (76%)
- και Βουλγαρία (68%)
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σύμφωνα με τη ίδια έρευνα, οι εργοδότες στις ευρωπαϊκές χώρες, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα προσέλκυσης εργαζόμενων. Πιο συγκεκριμένα, το 2016, η Νορβηγία είχε μόνο 16% ποσοστό έλλειψης ταλέντου, η Ολλανδία 17%, το Ηνωμένο Βασίλειο 18% και η Ιρλανδία 20%. Το 2018, το ποσοστό της Κίνας ήταν 13%, του Ηνωμένου Βασιλείου 17%, της Ιρλανδίας 18% και της Ολλανδίας 24%. Το 2019, η έρευνα έδειξε πως στην Κίνα οι εργοδότες δυσκολεύτηκαν να βρουν εργαζόμενους σε ποσοστό μόνο 16%. Επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό ήταν 23% και στην Ιρλανδία ήταν 27%.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Στην έρευνα Έλλειψης Ταλέντου που διεξήγαγε η ManpowerGroup, το 2016 συμμετείχαν περισσότεροι από 42.300 εργοδότες σε 43 χώρες. Δύο χρόνια αργότερα, το 2018, συμμετείχαν περίπου 40.000 εργοδότες σε 43 χώρες. Στην Ελλάδα, συμμετείχαν 753 εργοδότες το 2016 ενώ το 2018 συμμετείχαν 752.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Το 2019 στην ίδια έρευνα, συμμετείχαν 24.419 εργοδότες από 44 χώρες. Οι Έλληνες εργοδότες που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη έρευνα ήταν 1.000. Στόχοι της έρευνας ήταν:
- ο προσδιορισμός των κενών θέσεων εργασίας
- οι λόγοι που οι εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου
- και οι στρατηγικές αντιμετώπισης. Η έρευνα έγινε το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ειδικότητα των τεχνικών στην Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με την μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης, σύμφωνα με την έρευνα. Το 2018, την πρώτη θέση με την μεγαλύτερη δυσκολία, είχαν οι επαγγελματίες πωλητές. Στην λίστα του 2019, στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι πτυχιούχοι μηχανικοί, στην τρίτη θέση οι επαγγελματίες πωλητές και Μάρκετινγκ και στην τέταρτη θέση το προσωπικό υπηρεσιών IT. Στις επόμενες θέσεις ακολουθούν:
- το προσωπικό για λογιστήρια και οικονομικά τμήματα
- οι εργάτες κατασκευαστικού κλάδου
- τα υψηλόβαθμα στελέχη
- το προσωπικό για διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη
- οι εξειδικευμένοι τεχνίτες
- και το προσωπικό εξυπηρέτησης και υποστήριξης πελατών.
ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Στην λίστα των θέσεων εργασίας με την μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα, εισήλθε για πρώτη φορά το 2019 η ειδικότητα των “εργατών κατασκευαστικού κλάδου”. Επίσης, η ειδικότητα των “οδηγών” και των “επαγγελματιών υγείας” βρίσκονται εκτός κατάταξης. Οι συγκεκριμένες ειδικότητες, το 2018, είχαν καταλάβει την 9η και την 10η θέση αντίστοιχα.
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, βρίσκονται στην κορυφή των θέσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τις οποίες οι εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν. Η ειδικότητα των οδηγών καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στη κατάταξη δυσκολίας κάλυψης στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Επίσης, οι τεχνικοί βρίσκονται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ MANPOWERGROUP
“Οι ανάγκες σε δεξιότητες αλλάζουν πιο γρήγορα από ποτέ. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση επιδρούν καταλυτικά στην ταχεία αλλαγή των απαραίτητων τεχνικών προσόντων”, τοποθετήθηκε για τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Χαράλαμπος Καζαντζίδης. Επίσης, δήλωσε: “Θέσεις εργασίας όπως των Τεχνικών και των Μηχανικών που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση στην Ελλάδα δεν μπορούν να καλυφτούν λόγω έλλειψης προσφοράς των κατάλληλων δεξιοτήτων.”
Τέλος, ο κ. Καζαντζίδης τόνισε: “Οι διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού οφείλουν να επικεντρωθούν στην αναζήτηση και υλοποίηση μίας πολυεπίπεδης στρατηγικής εντοπισμού, προσέλκυσης και διακράτησης των ταλέντων.”