Καύσωνας και εργασία: Πως να προστατευτείς | jobstoday.gr

Καύσωνας και εργασία: Πως να προστατευτείς

Το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες, δυσχεραίνουν την εργασία των ατόμων, ειδικά όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Πολλές φορές, ο καύσωνας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Για αυτό το λόγο, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας και η ΓΣΕΕ, εξέδωσε ανακοίνωση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων. Οι οδηγίες περιγράφονται πιο αναλυτικά, παρακάτω.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

Η θερμική καταπόνηση καθορίζεται από την θερμοκρασία ξηρού θερμομέτρου, την υγρασία, την ταχύτητα του αέρα, την βαρύτητα της εργασίας, την θερμική ακτινοβολία, την κατάσταση υγείας του ατόμου. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της είναι:

  • εφίδρωση,
  • ατονία,
  • διεσταλμένες οφθαλμικές κόρες,
  • χαμηλοί σφυγμοί,
  • τάση για λιποθυμία,
  • ναυτία,
  • δυνατός πονοκέφαλος,
  • ταχυπαλμία,
  • υπόταση,
  • πόνος στο στομάχι.
ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Για να διασφαλισθεί η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, θα πρέπει να:

  • υπάρξουν τα τεχνικά μέτρα που λαμβάνονται προληπτικά από τους εργοδότες,
  • περιγραφούν οι ομάδες εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο,
  • υπάρξουν οι τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους εργασιακούς χώρους και
  • διενεργηθούν προληπτικοί μα και κατασταλτικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας.
ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Έτσι, οι εργοδότες, όσο αφορά τα τεχνικά μέτρα, θα πρέπει να μετρήσουν την θερμοκρασία και την σχετική υγρασία και να παρέμβουν στα δομικά στοιχεία των κτηρίων. Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής γενικός εξαερισμός με εγκατάσταση ανεμιστήρων σε ψηλά σημεία των αιθουσών. Επίσης, η χρήση κλιματιστικών είναι επιθυμητή, εάν αυτό είναι δυνατόν. Σημαντική είναι και η θερμομόνωση και η κατασκευή σκιάστρων, όπου είναι αναγκαίο.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν περισσότερο από τον καύσωνα, είναι οι πνευμονοπαθείς, οι καρδιοπαθείς και τα άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ανήκουν και όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά κ.λπ και οι εγκυμονούσες. Ο Ιατρός Εργασίας της επιχείρησης, εντάσσει τους εργαζόμενους σε αυτές τις ομάδες. Εάν δεν υπάρχει Ιατρός Εργασίας, τότε ο εργαζόμενος πρέπει να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση.

ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Κατά την διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών, απαιτούνται διαλείμματα σε διαμορφωμένο κατάλληλα χώρο. Επίσης, απαιτείται η παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο -150 C και η σύνταξη ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Οι εργοδότες, θα πρέπει να χορηγούν, ακόμα, στους εργαζόμενους κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας και να εφοδιάζονται με τα απαραίτητα υλικά για τις πρώτες βοήθειες και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Επιπλέον, για τις υπαίθριες εργασίες προβλέπεται η χρήση καλύμματος κεφαλής αλλά και ο προγραμματισμός των εργασιών. Έτσι, θα πρέπει οι πιο επίπονες εργασίες να γίνονται τις ώρες που υπάρχει χαμηλή θερμοκρασία. Το διάστημα μεταξύ 12:00-16:00, θα πρέπει να μειώνονται οι εργασίες. Όταν οι εργαζόμενοι παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους, την περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει να τηρούνται και τα ειδικά μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Έτσι, θα πρέπει να λειτουργούν σωστά τα κλιματιστικά για να αποφευχθούν εστίες μόλυνσης από άλλους μικροοργανισμούς.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι αρμόδιοι Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει να διενεργούν προληπτικούς ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων μείωσης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Οι έλεγχοι εντείνονται σε υπαίθριους χώρους, σε οικοδομές, σε οδικά ή τεχνικά έργα, σε αγροτικές εργασίες ή σε ταχυμεταφορές με δίκυκλο. Επίσης, έλεγχοι γίνονται σε στεγασμένους εργασιακούς χώρους, όπως χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών κλπ.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

Ακόμα, είναι υποχρεωτική η εφαρμογή ειδικών νομοθετικών διατάξεων που αφορούν τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Πιο αναλυτικά, η διάταξη της ΣΣΕ Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Κλάδων της χώρας, αναφέρει πως οι εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας, είναι πάνω από 380 C, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται κανονικά.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Η διάταξη της ΣΣ 2018 για εργασίες που γίνονται σε πλοία αναφέρει πως όταν η θερμοκρασία είναι 360 -370  διακόπτεται η οποιαδήποτε εργασία από τις 14:00 μέχρι τις 18:00. Όταν η θερμοκρασία υπερβεί τους 380 C, το εργασιακό ωράριο είναι 7:00-13:00 χωρίς περικοπή του ημερομισθίου. Για τους διανομείς-courier σε επιχειρήσεις εκδόσεων και βιβλιοχαρτοπωλείων, η διάταξη της ΣΣΕ αναφέρει πως δεν θα απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων, όταν υπάρχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

Οι εργαζόμενοι για να προφυλαχθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να πίνουν άφθονο δροσερό νερό. Περισσότερο από ό,τι διψάνε πραγματικά. Λίγο αλάτι μέσα σε ένα λίτρο νερό, είναι ιδανική λύση για τα άτομα που ιδρώνουν πολύ. Επίσης, είναι καλό να αποφεύγουν τα λιπαρά και βαριά γεύματα και να προτιμούν στο διάλειμμα τους, να καταναλώνουν φρούτα ή λαχανικά. Τα ρούχα, πρέπει να διευκολύνουν τον αερισμό του σώματος και να επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα. Γι αυτό το λόγο, θα πρέπει να είναι άνετα και βαμβακερά. Στις υπαίθριες εργασίες, δεν πρέπει να εργάζονται μισόγυμνοι στον ήλιο.

Εφαρμόζοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα, τόσο οι εργοδότες, όσο και οι εργαζόμενοι, θα αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση