ηλικιακός ρατσισμός στην εργασία σημάδια και αντιμετώπιση | jobstoday.gr

Ηλικιακός Ρατσισμός στην Εργασία: Σημάδια & Αντιμετώπιση

Ηλικιακός Ρατσισμός στην Εργασία: Σημάδια & Αντιμετώπιση

By 03/05/2024 Tips

Οι φράσεις όπως «Η εταιρεία μας δεν προσλαμβάνει άτομα άνω των 40 ετών», «Δεν περίμενα στην ηλικία σου να είσαι τόσο καλός σε αυτή την θέση εργασίας», και «Πιστεύεις πως θα βρεις δουλειά στην ηλικία των 35;» σας ακούγονται γνώριμες; Αυτές είναι εκδηλώσεις του ηλικιακού ρατσισμού ή αλλιώς «ageism», ένας όρος που επινοήθηκε από τον ψυχίατρο και γεροντολόγο Robert Neil Butler το 1969. Ο ηλικιακός ρατσισμός στον εργασιακό χώρο είναι δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο ακόμη και στις μέρες μας. Παρακάτω θα εξετάσουμε τα σημάδια αυτής της διάκρισης και μερικούς τρόπους αντιμετώπισης της.

Ηλικιακή Διάκριση στις Αγγελίες Εργασίας και στις Προσλήψεις

Ένα σημάδι ηλικιακού ρατσισμού εμφανίζεται στις αγγελίες εργασίας που δημοσιεύουν οι επιχειρήσεις. Συχνά, οι εργοδότες ζητούν νέους εργαζόμενους, αναφέροντας ότι ο υποψήφιος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από μια συγκεκριμένη ηλικία (π.χ., 30-35 ετών). Άλλοι εργοδότες ζητούν αποφοίτους που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους ή υποψήφιους με «φρέσκες ιδέες». Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, αν οι εργοδότες ρωτούν την ηλικία του υποψηφίου και απορρίπτουν την αίτηση λόγω αυτής, αυτό αποτελεί επίσης σημάδι ηλικιακής διάκρισης.

Απαξιωτικά Σχόλια και Έλλειψη Ευκαιριών για Μάθηση και Προαγωγή

Ένα άλλο σημάδι ηλικιακής διάκρισης είναι η έλλειψη ποικιλομορφίας στις ηλικίες των εργαζομένων στις φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι επιχειρήσεις στα site τους. Αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι διαφόρων ηλικιών, τότε πιθανώς γίνονται διακρίσεις. Επίσης, απαξιωτικά σχόλια από συναδέρφους ή προϊστάμενους για την ηλικία ενός μεγαλύτερου εργαζομένου μπορούν να θεωρηθούν ηλικιακός ρατσισμός. Παραδείγματα περιλαμβάνουν σχόλια για το αργό περπάτημα ή για το πότε θα συνταξιοδοτηθεί κάποιος.

Η έλλειψη ευκαιριών για προαγωγή ή για συμμετοχή σε σεμινάρια είναι ένα ακόμη σημάδι ηλικιακής διάκρισης. Αν ο εργοδότης σας εξαιρεί από σημαντικά επαγγελματικά meetings ή σας αποτρέπει να συμμετέχετε σε ραντεβού με πελάτες, αυτό είναι ένδειξη ηλικιακού ρατσισμού.

Τι να Κάνετε για να Μην Αντιμετωπίσετε Ηλικιακή Διάκριση στη Δουλειά

Αν εργάζεστε σε ένα περιβάλλον όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι νεότεροι από εσάς, κάντε σωστά και με συνέπεια τη δουλειά σας. Διατηρήστε τις επαγγελματικές σας δεξιότητες «φρέσκες» παρακολουθώντας νέα σεμινάρια. Συμμετέχετε σε επαγγελματικά συνέδρια για να ενημερώνεστε για τις νέες τάσεις. Βοηθήστε και καθοδηγήστε τους νεότερους συναδέρφους σας. Η εμπειρία σας θα είναι πολύτιμη.

Τι να Κάνετε αν Παρατηρήσετε Σημάδια Ηλικιακού Ρατσισμού από Συναδέρφους

Αν παρατηρήσετε κάποια συμπεριφορά που εισάγει διάκριση λόγω ηλικίας, δράστε άμεσα. Σημειώστε το περιστατικό με ημερομηνίες και ονόματα. Απευθυνθείτε στον προϊστάμενό σας και συζητήστε το μαζί του. Μιλήστε με άλλους συναδέρφους που έχουν αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο και ανταλλάξτε σκέψεις. Ο προϊστάμενος μπορεί να πραγματοποιήσει ένα meeting για να υπενθυμίσει στο προσωπικό τα οφέλη της ηλικιακής διαφορετικότητας.

Αν δεν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή, ζητήστε βοήθεια από έναν δικηγόρο που ειδικεύεται σε εργασιακά θέματα. Ο νόμος 4443/2016 απαγορεύει κάθε μορφή διάκρισης λόγω ηλικίας. Έτσι, θα αντιμετωπιστεί άμεσα και ριζικά ο ηλικιακός ρατσισμός που εντοπίσατε.

Με τις κατάλληλες ενέργειες και την υποστήριξη του νόμου, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν δίκαιο και ισότιμο εργασιακό χώρο για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Cart

Καλάθι