Η συναισθηματική νοημοσύνη στον εργασιακό χώρο | jobstoday.gr

Η συναισθηματική νοημοσύνη στον εργασιακό χώρο

Η συναισθηματική νοημοσύνη στον εργασιακό χώρο

Στον εργασιακό χώρο, για πολλά χρόνια η ένδειξη οποιουδήποτε συναισθήματος, συνήθως εκλαμβανόταν ως αδυναμία και για αυτό αποφευγόταν. Όμως, με την πάροδο των χρόνων διαπιστώθηκε πως τα συναισθήματα είναι πολύτιμα στην εξέλιξη μίας επιχείρησης. Η επαγγελματική επιτυχία ενός εργαζομένου, δεν οφείλεται μόνο στην μόρφωση και στις δεξιότητες που έχει αλλά και στην συναισθηματική νοημοσύνη του. Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, ποια τα οφέλη της στον εργασιακό χώρο αλλά και πώς κάποιος μπορεί να βελτιωθεί σε αυτή, είναι τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στο κείμενο που ακολουθεί.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Στην δεκαετία του 1990 εμφανίστηκε για πρώτη φορά  η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης από τους ψυχολόγους Peter Salovey και John Mayer. Έγινε περισσότερο γνωστή το 1996 από τον Daniel Goleman που έγραψε το βιβλίο: “Emotional Intelligence: Why it Can matter more than IQ”. Αναφέρεται και ως “EQ (emotional intelligence) και είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου να αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα και των άλλων, να τα κατανοεί και να τα διαχειρίζεται σωστά.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ EQ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ένας άνθρωπος με υψηλό EQ δύναται να πετύχει περισσότερα στην επαγγελματική και στην προσωπική του ζωή από κάποιο άλλο άτομο με μέτριο IQ, σύμφωνα με τον Daniel Goleman. Η ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης στον εργασιακό χώρο, έχει πολλά οφέλη. Αρχικά καλλιεργεί ένα θετικό κλίμα στην επιχείρηση. Το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον προσελκύει περισσότερους εργαζόμενους και βελτιώνει την αποδοτικότητα τους. Ένας χαρούμενος εργαζόμενος πάντα αποδίδει καλύτερα από ένα απογοητευμένο ή στρεσαρισμένο εργαζόμενο.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έπειτα, καλυτερεύει την ηγεσία. Ο διευθυντής με υψηλό EQ εμπιστεύεται τους υπαλλήλους τους και γίνεται ο ίδιος έμπνευση για να πετύχουν τους στόχους της επιχείρησης. Ένας ισχυρός ηγέτης δεν φοβάται την “καταιγίδα” αλλά οδηγεί σωστά την ομάδα του μέχρι να έρθει η “λιακάδα”. Ακόμα, με την συναισθηματική νοημοσύνη ενθαρρύνεται η συνεργασία. Η επιχείρηση που φροντίζει για την συναισθηματική νοημοσύνη των ατόμων, παρέχει ασφάλεια στο χώρο της και οι εργαζόμενοι δεν φοβούνται μια πιθανή αποτυχία. Με αυτό το τρόπο βελτιώνεται η ομαδική εργασία και η παραγωγικότητα.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Με την συναισθηματική νοημοσύνη, επίσης, υπάρχει καλύτερη διαχείριση των συγκρούσεων στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν συναισθηματική νοημοσύνη, μπορούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους κατά την διάρκεια μιας σύγκρουσης και δέχονται πιο εύκολα μια κριτική. Γι αυτό, μία διαφωνία διαρκεί λιγότερο και τα προβλήματα επιλύονται πιο γρήγορα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Επιπλέον, ένας εργαζόμενος με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε αλλαγή υπάρξει στο χώρο της εργασίας του. Αντίθετα, το άτομο που δεν έχει εκπαιδευτεί στην συναισθηματική νοημοσύνη, θα δυσκολευτεί περισσότερο να αντιμετωπίσει κάποιο ξαφνικό γεγονός.

ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη βιώνουν λιγότερο άγχος στο χώρο της εργασίας, αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία διάφορες δυσκολίες, δύναται να εργαστούν κάτω από πίεση και είναι περισσότερο οργανωτικοί. Επίσης, το υψηλό EQ βοηθά τα άτομα:

  • να λαμβάνουν πρωτοβουλίες,
  • να έχουν καλή πειθώ,
  • να ιεραρχούν ορθά τους στόχους και τις ανάγκες και
  • να μη διστάζουν να ρισκάρουν.
ΤΙPS ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ EQ

Εάν πιστεύεις πως δεν είσαι αρκετά συναισθηματικά ευφυής, μη ανησυχείς καθώς η συναισθηματική νοημοσύνη δύναται να αυξηθεί. Υπάρχουν μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. Πριν ξεκινήσεις να βελτιώσεις την συναισθηματική νοημοσύνη, εντόπισε τις αδυναμίες σου και κατέγραψε τις σε μία λίστα. Για παράδειγμα, μπορείς να αναγνωρίζεις την μη λεκτική επικοινωνία αλλά να μη μπορείς να βοηθήσεις αυτούς που λένε προφορικά πώς νιώθουν.

ΑΚΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ

Έπειτα, άκουσε περισσότερο τους άλλους. Έτσι θα κατανοήσεις περισσότερο τα συναισθήματα και τις ανάγκες των συνομιλητών σου. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να μοιραστείς τα συναισθήματά σου. Εάν είσαι ενοχλημένος ή προσβεβλημένος μίλα με το άτομο που σου προκάλεσε αυτά τα συναισθήματα. Έτσι, θα υπάρξει αμοιβαία κατανόηση και στο μέλλον θα αποφευχθούν διάφορα προβλήματα.

ΕΛΕΓΞΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΠΑΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΗΣΟΥ

Ακολούθως, προσπάθησε να ελέγξεις τις σκέψεις σου. Δεν μπορείς να ελέγξεις ό,τι συμβαίνει στο χώρο της εργασίας. Μπορείς όμως να ελέγξεις τον τρόπο που ανταποκρίνεσαι στα γεγονότα. Αντί να κατηγορείς τον συνάδερφο ή τον εαυτό σου για ένα άσχημο συμβάν βρες μια διαφορετική λύση. Ακόμα, φρόντισε να επαινείς τους συνάδερφους. Αυτό σε βοηθά να επικεντρώνεσαι στις καλές πράξεις των άλλων και ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση. Μη ξεχνάς να απολογείσαι, όταν είναι απαραίτητο. Με μία συγγνώμη θα κερδίσεις τον σεβασμό του άλλου.

Συνοψίζοντας, το να κατέχει κάποιος την συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα επιπρόσθετο προσόν που θα τον βοηθήσει πολύ στην εργασία του. Όποιος δυσκολεύεται σε αυτή, θα καταφέρει να βελτιωθεί εάν εξασκείται καθημερινά.

Cart

Καλάθι