Gig Economy: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε | jobstoday.gr

Gig Economy: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια, έχει εμφανιστεί μία νέα μορφή απασχόλησης: η gig economy. Αυτή αναπτύσσεται ραγδαία. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, το κύριο εισόδημα 30 εκατ. ανθρώπων βασίζεται στο συγκεκριμένο είδος εργασίας. Το 67% των ατόμων που εργάζονται σε θέση πλήρους απασχόλησης, θα ήθελαν μία δεύτερη εργασία στη “gig economy”. Πρόκειται για μία ευέλικτη μα και αβέβαιη μορφή απασχόλησης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ “GIG ECONOMY

Η “gig economy” είναι γνωστή και ως platform economy ή “crowdwork“. Στη ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει ένας ακριβής ορισμός. Κατά προσέγγιση, “gig economy” ονομάζεται η “οικονομία της πλατφόρμας“. Έτσι, η νέα αυτή μορφή, αφορά την προσφορά και την ζήτηση εργασίας σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Οι εργαζόμενοι έχουν προσωρινές θέσεις εργασίας. Όμως, δεν θεωρούνται freelancers. Εργάζονται πάνω σε “gigs, σε επιμέρους δηλαδή μέρη ενός μεγαλύτερου έργου. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να εργαστεί στη μετάφραση ή στην συγγραφή δύο κεφαλαίων ενός βιβλίου. Kάποιος άλλος θα μπορούσε να φτιάξει τα γραφικά ενός videogame κλπ.

ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ Η “GIG ECONOMY

Οι παράγοντες που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της “gig economy ήταν η εξέλιξη της τεχνολογίας καθώς και η αύξηση των ηλεκτρονικών πλατφόρμων που παρέχουν διάφορες υπηρεσίες. Μα και  η αύξηση της ανεργίας, οι περικοπές μισθών και η είσοδος των Millennials στην εργασία, οδήγησαν στην “οικονομία της πλατφόρμας”. Μερικές από τις online platforms που παρέχουν υπηρεσίες είναι οι Uber, Lyft, Airbnb, Etsy, izipen κλπ.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

Στο Airbnb, οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν τα ακίνητά τους και οι καταναλωτές αναζητούν σπίτια όπου θα παραμείνουν στις διακοπές τους. Η πλατφόρμα συνδέει με επιτυχία τους ιδιοκτήτες με τους καταναλωτές.  To izipen είναι μια υπηρεσία που συνδέει τους πελάτες που ζητούν κάποια κείμενα με τους κειμενογράφους. Οι ψηφιακές πλατφόρμες διευκολύνουν τις άμεσες συναλλαγές μεταξύ πελάτη και εργαζόμενου και διαθέτουν ευέλικτα χρονοδιαγράμματα εργασίας για τους εργαζόμενους. Επίσης, υπάρχουν online προφίλ για τους πελάτες και τους εργαζόμενους και οι πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά. Οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με αυτή την μορφή απασχόλησης, ονομάζονται “Gig Workers“. Αυτοί μπορούν να ομαδοποιηθούν σε:

  • πάροχους εργασίας: οι οδηγοί ταξί, οι babysitters, οι dogsitters κλπ.
  • πάροχοι αγαθών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι κειμενογράφοι, οι ζωγράφοι, οι γλύπτες, οι ξυλουργοί κλπ.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Τα οφέλη της “gig economy” για τους εργοδότες είναι αρκετά. Αρχικά, με το να προσλαμβάνουν προσωρινά άτομα, εξοικονομούν χρήματα. Δεν ανησυχούν για το επίδομα ανεργίας ή για τους μισθούς των εργαζομένων. Δεν αναγκάζονται επίσης, να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, αν δεν είναι απαραίτητο. Προσλαμβάνουν άτομα την στιγμή που τα χρειάζονται και για μία συγκεκριμένη εργασία.

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ ΤΙΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιπλέον, η “gig economyβοηθά περισσότερο τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Αυτές δεν χρειάζεται να παρέχουν στους “gig workers” το χώρο και τον εξοπλισμό, για να κάνουν την εργασία τους. Η αποφυγή εσφαλμένων προσλήψεων, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα για τους εργοδότες. Μπορούν να απολύσουν άμεσα οποιοδήποτε υπάλληλο, χωρίς να σκεφτούν την αποζημίωση απόλυσης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ “GIG WORKERS

Ένα από τα οφέλη των “gig workers, είναι η ποικιλία των θέσεων εργασίας. Μπορούν να εργαστούν σε διάφορα projects. Νιώθουν ανεξάρτητοι. Και αυτό γιατί εργάζονται από το σπίτι, σε ώρες και μέρες που οι ίδιοι επιλέγουν. Η δουλειά μέσω ψηφιακών πλατφόρμων, είναι ιδανική για αυτούς που θέλουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Όμως, υπάρχουν και αρκετά μειονεκτήματα για τους εργαζόμενους της gig economy“. Το ωράριο εργασίας δεν είναι σταθερό. Το εισόδημα που λαμβάνουν οι “gig workers”, δεν είναι μόνιμο. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα απασχόλησης, ούτε κοινωνική ασφάλιση. Επιπλέον, δεν υπάρχει εξέλιξη στην επαγγελματική ζωή των ατόμων που ασχολούνται με αυτό το είδος απασχόλησης.

Συνοψίζοντας, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, θα αλλάζει συνεχώς και η αγορά εργασίας. Όμως η κάθε νέα μορφή εργασίας, θα πρέπει να συμβαδίζει απόλυτα με την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση