Franchise επιχείρηση: Τα θετικά και τα αρνητικά

Συχνά, πολλά άτομα αποφασίζουν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση. Για μερικούς, είναι ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα. Για άλλους, είναι μία ευκαιρία για να ξεφύγουν από την ανεργία. Μήπως είσαι ένα βήμα, πριν την δημιουργία ενός καταστήματος; Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να αγοράσεις ένα franchise; Στο κείμενο που ακολουθεί, θα γνωρίσεις καλύτερα τι είναι το franchising. Επίσης, θα μάθεις σε ποια σημεία ξεχωρίζει η franchise από μια νεοσύστατη επιχείρηση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FRANCHISING

Αρχικά, η λέξη “franchise” μεταφράζεται ως “ελευθερία” και είναι αγγλογαλλικής προέλευσης. Στο franchising (δικαιοχρησία) επεκτείνεται μία επιχείρηση, παρέχοντας για εκμετάλλευση την εμπορική ονομασία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Για αυτή την διαδικασία, πρέπει να συμφωνήσουν δύο άτομα: ο franchisor (δικαιοπάροχος) που επιλέγει να επεκταθεί μέσω του franchising και ο franchise (δικαιοδόχος). Ο δικαιοδόχος έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης για να δημιουργήσει μία νέα επιχείρηση. Οι δυο τους υπογράφουν την σύμβαση δικαιόχρησης. Σε αυτήν, περιγράφονται οι όροι της συμφωνίας. Η καταβολή ενός δικαιώματος εισόδου καθώς και η προμήθεια είναι ανάμεσα στους όρους. Η προμήθεια είναι η αμοιβή που πληρώνει ο δικαιοδόχος για την χρήση του επιχειρηματικού συστήματος.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ FRANCHISING

Το franchising ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1850. Ο φαρμακοποιός John S. Pemberton ξεκίνησε μία από τις πρώτες επιτυχημένες franchise επιχειρήσεις. Το 1886 δημιούργησε ένα ποτό με ζάχαρη, μελάσα και μπαχαρικά. Έπειτα ζήτησε από κάποια άτομα να το εμφιαλώσουν και να το πουλήσουν. Επρόκειτο για μια πρώιμη έκδοση της CocaCola.Το 1930 αναπτύχθηκε τάχιστα στις αλυσίδες εστιατορίων. Σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν πάνω από 3000 συστήματα δικαιόχρησης. Το 1987, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα. Η πρώτη franchise επιχείρηση που άνοιξε στην πρωτεύουσα της Κίνας, ήταν η KFC.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ FRANCHISE ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Στην Ελλάδα, το franchising εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οι πρώτες franchise επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν στην εστίαση, τον οικιακό εξοπλισμό και την προσωπική φροντίδα. Πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν μία franchise επιχείρηση, εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που έχει. Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι η επωνυμία της επιχείρησης. Ο δικαιοδόχος, αγοράζει εξ αρχής, μία γνωστή επιχείρηση. Γνωρίζει και τους πελάτες που θα εξυπηρετεί. Έπειτα, το franchising είναι ιδανικό για όσους δεν έχουν εμπειρία στις επιχειρήσεις.

ΥΠΟΣΤΗΡΗΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ FRANCHISOR

Ένα franchise κατάστημα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερους κινδύνους. O franchisor βρίσκεται πάντα δίπλα στον franchisee και τον υποστηρίζει σε κάθε του βήμα. Αρκετές φορές, οι franchisor παρέχουν και προγράμματα εκπαίδευσης στους franchisee. Εάν επιλέξεις το franchising, ο δικαιοπάροχος, θα σου υποδείξει το κατάλληλο μέρος για να στήσεις το κατάστημα σου. Ακόμα, πολύτιμη θα είναι η βοήθεια του στο marketing. Η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματικού εξοπλισμού καθώς και των προμηθευτών, θα γίνει υπό την καθοδήγηση του franchisor. Έτσι, με το franchising υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΩΝ STARTUP ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αντίθετα, το στήσιμο, από την αρχή, μιας επιχείρησης έχει μεγάλο ρίσκο. Εάν δεν έχεις γνώσεις πάνω στις επιχειρήσεις, δυστυχώς, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες αποτυχίας. Δεν έχεις κάποιον δίπλα για να σε βοηθήσει. Μόνος πρέπει να σχεδιάσεις το επιχειρηματικό σου πλάνο, πού θα επενδύσεις χρήματα, πού θα φτιάξεις το κατάστημα και πώς θα το διακοσμήσεις. Έπειτα, πρέπει να βρεις τους κατάλληλους προμηθευτές, τους σωστούς υπαλλήλους και το επαγγελματικό εξοπλισμό. Επιπλέον θα πρέπει να βρεις τους κατάλληλους τρόπους διαφήμισης. Μη ξεχνάς πως σε μια start up επιχείρηση δεν υπάρχει η επωνυμία. Έτσι, θα δυσκολευτείς να βρεις εύκολα πελάτες.

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ FRANCHISE ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Βέβαια δεν είναι όλα “ρόδινα” στις franchise επιχειρήσεις. Υπάρχουν και μειονεκτήματα. Το αρχικό κόστος μίας τέτοιου είδους επιχείρησης είναι πολύ αυξημένο. Επίσης, πρέπει συχνά να πληρώνεις κάποιο χρηματικό ποσό στον franchisor. Η έλλειψη ελέγχου και ελευθερίας, είναι ένα ακόμα αρνητικό σημείο. Στο franchise κατάστημα, δεν επιτρέπεται να αλλάξεις τίποτα. Πρέπει πάντα να ακολουθείς τους κανόνες που θέτει ο δικαιοπάροχος.

Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ FRANCHISOR ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η άμεση σύνδεση με τον franchisor μπορεί να αποβεί καταστροφική για την επιχείρηση σου. Οποιαδήποτε λάθος κίνηση του δικαιοπάροχου, θα έχει αντίκτυπο και στην δική σου επιχείρηση. Αρκετοί επιχειρηματίες, ακόμα, αποφεύγουν την franchise επιχείρηση, εξαιτίας των ρητρών καταγγελίας. Εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, ο δικαιοπάροχος μπορεί να καταγγείλει την συμφωνία και να προσφέρει την επιχείρηση σε άλλο αγοραστή.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Μία νεοσύστατη επιχείρηση, από την άλλη, είναι ιδανική για τα άτομα που έχουν δημιουργικότητα και καινοτόμες ιδέες. Είναι αυτόνομη. Εάν επιλέξεις την start up επιχείρηση, δεν χρειάζεται να δίνεις χρήματα σε κάποιο δικαιοπάροχο. Θα έχεις απόλυτη ελευθερία. Θα εργάζεσαι όποτε και όπου θέλεις, χωρίς να δίνεις αναφορά σε κανένα. Επιπλέον με την νεοσύστατη επιχείρηση, δεν υπάρχει όριο στις δυνατότητες ανάπτυξης, σε αντίθεση με την franchise που μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μέχρι ένα σημείο.

Συνοψίζοντας, υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία, τόσο στην franchise όσο και στην νεοσύστατη επιχείρηση. Το να επιλέξεις μία από αυτές, είναι δική σου επιλογή. Εσύ θα αποφασίσεις, εάν θέλεις την ασφάλεια που σου παρέχει το franchising ή την δημιουργικότητα μίας start up επιχείρησης.

Μαίρη Κάντα

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση