Εσωστρέφεια στην εργασία: Tips καλής διαχείρισης
Εσωστρέφεια στην εργασία: Tips καλής διαχείρισης
Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από ανισότητες και στερεότυπα. Στο επαγγελματικό χώρο, συχνά επισκιάζονται οι εσωστρεφείς εργαζόμενοι και ευνοούνται κυρίως οι εξωστρεφείς γιατί είναι περισσότερο κοινωνικοί. Παρακάτω, θα μάθεις πώς να διαχειριστείς καλύτερα την εσωστρέφεια σου ώστε να επιβιώσεις και να εξελιχθείς στην δουλειά.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Αρχικά, αναγνώρισε τον τύπο της προσωπικότητας σου και αγάπησε το. Το να είσαι εσωστρεφής, δεν σημαίνει πως δεν είσαι καλός επαγγελματίας, ούτε πως δεν θα έχεις μία επιτυχημένη καριέρα. Αγνόησε τα στερεότυπα και επικεντρώσου στους στόχους σου. Η μόνη σου διαφορά από τον εξωστρεφή συνάδερφο είναι η μικρότερη άνεση στη κοινωνικοποίηση. Αλλά:
- Εξετάζεις πολύ προσεκτικά τα δεδομένα που σου δίνει ο ανώτερος σου, προτού πάρεις μία απόφαση. Συνεπώς, δεν κάνεις βιαστικά λάθη και ο προϊστάμενος σου νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά μαζί σου,
- Είσαι αυτοδύναμος και δεν χρειάζεται να σε επιβλέπει διαρκώς ο προϊστάμενος.
- Σε χαρακτηρίζει η ανθεκτικότητα. Σε ένα κόσμο γεμάτο από εξωστρεφείς, εσύ αναπτύσσεις διάφορες στρατηγικές για να επιβιώσεις. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε κάνουν να ξεχωρίζεις.
ΓΝΩΡΙΣΕ ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ
Μόλις αναγνωρίσεις την δύναμη που κρύβει η εσωστρέφεια σου, δεν θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα στο εργασιακό χώρο. Αν αρχίζεις μία νέα εργασία, φρόντισε να γνωρίσεις τους νέους συναδέρφους ατομικά. Ως εσωστρεφής, δεν θα είναι εύκολο να επικοινωνήσεις με μεγάλες ομάδες αγνώστων ατόμων. Βρες μια ευκαιρία να μιλήσεις με κάποιο συνάδερφο όταν βρίσκεται μόνος, για παράδειγμα, την στιγμή που κάνει διάλειμμα για κάπνισμα ή για φαγητό.
ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Προσπάθησε να συμμετέχεις σε διάφορες συζητήσεις μεταξύ των συναδέρφων. Για να διευκολυνθείς περισσότερο σε αυτές, πρόσεξε ποιο θέμα επαναλαμβάνεται και προετοιμάσου ώστε να μπορείς να συνεισφέρεις και εσύ. Ή μάθε για διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν και πιθανότατα θα συζητηθούν στο διάλειμμα, για να μπορέσεις να μιλήσεις και εσύ. Λόγου χάρη, αν συζητηθεί η συναυλία διάσημης μπάντας που θα έρθει σύντομα στη πόλη, μπορείς να επέμβεις, αναφέροντας το κόστος του εισιτηρίου. Βέβαια, θυμήσου πως πρέπει να είσαι αληθινός και να μη προσποιηθείς πως είσαι κάποιος άλλος. Αν δεν σε ενδιαφέρει το θέμα, δεν χρειάζεται να συμμετάσχεις.
ΣΙΓΟΥΡΕΨΟΥ ΠΩΣ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ
Βεβαιώσου πως φαίνεται η καλή δουλειά που κάνεις. Ως εσωστρεφής, συνήθως δεν σου αρέσει να δείχνεις τα κατορθώματα σου. Νιώθεις άβολα με τους επαίνους. Όμως, δεν πρέπει να επισκιάζεται το έργο σου. Σιγουρέψου πως ο προϊστάμενος βλέπει το ρόλο σου μέσα στην εταιρεία και γνωρίζει πόσο σημαντικός είσαι. Για να το καταφέρεις αυτό, υπενθύμισε στο αφεντικό την συνεισφορά σου, κάθε φορά που μιλάς μαζί του. Να το κάνεις με διακριτικότητα και χωρίς να φανεί αλαζονική αυτή η πράξη σου.
ΒΡΕΣ ΕΝΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Βρες ένα άτομο που θα στηρίζει μέσα στο χώρο της εργασίας. Οι δυνατές σχέσεις που θα αποκτήσεις στο επαγγελματικό τομέα θα οδηγήσουν την καριέρα σου σε ψηλά σημεία. Προσπάθησε, ακόμη, να συνεργαστείς και με κάποιους εξωστρεφείς συναδέρφους.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥ ΜΕΣΩ SOCIAL MEDIA
Η παρουσία σου μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ως εσωστρεφής, δυσκολεύεσαι στο προφορικό λόγο, αλλά οι γραπτές δεξιότητες επικοινωνίας σου είναι άριστες. Προσέγγισε άτομα μέσω social media για να κοινωνικοποιηθείς περισσότερο και να γνωρίσεις άλλα άτομα.
ΕΠΕΛΕΞΕ PROJECTS ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Διάλεξε projects που να χρειάζονται μεγαλύτερη συγκέντρωση και υπομονή. Έτσι, θα μπορείς να εργάζεσαι μόνος σου. Εάν τρέμεις κάθε φορά που βρίσκεσαι στα τακτικά meetings της εταιρείας, υπάρχει λύση και γι αυτό. Η καλή προετοιμασία πριν από κάθε meeting θα σε βοηθήσει αρκετά.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ MEETING
Η εσωστρέφεια δεν βοηθά στον αυτοσχεδιασμό. Γι αυτό το λόγο, σκέψου καλά τις πιθανές ερωτήσεις που θα τεθούν στην συνάντηση και σημείωσε τις απαντήσεις που θα δώσεις. Σημείωσε, επίσης, οποιαδήποτε σκέψη ή ιδέα θέλεις να αναφέρεις κατά την διάρκεια του meeting. Με το να είσαι προετοιμασμένος, θα κάνεις μεγαλύτερη εντύπωση. Επιπλέον, έχεις την δυνατότητα, να στείλεις στους συναδέρφους, πριν το meeting, ένα email με το θέμα που θα αναπτύξεις. Έτσι, θα εξηγείς καλύτερα το θέμα σου.
Συνοψίζοντας, μη αντιμετωπίζεις την εσωστρέφεια σου ως μειονέκτημα, αλλά ως πλεονέκτημα. Εμπιστέψου τις δεξιότητες που έχεις και η καλή δουλειά που κάνεις, θα αναγνωριστεί.