4 Ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνεις σε μια συνέντευξη!
4 Ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνεις σε μια συνέντευξη!
Κάθε συνέντευξη για μια θέση εργασίας απαιτεί και την ανάλογη προετοιμασία, ώστε να μπορέσεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα σου κάνουν και να καταφέρεις να τους εντυπωσιάσεις με τις ικανότητες, αλλά και τον τρόπο σκέψης σου. Τι δεν θα πρέπει όμως να ρωτήσεις από την πρώτη σας συνάντηση;
Σε πρώτη φάση, αυτό που θέλεις να πετύχεις είναι το να έχεις μια πολύ καλή εικόνα και να μπορέσεις να τους δείξεις με τον τρόπο που μιλάς, αλλά φυσικά και με τις γνώσεις που έχεις στον συγκεκριμένο τομέα, ότι είσαι απαραίτητος για την θέση εργασίας που προσφέρουν.
Πράγμα που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δείξεις ότι σε ενδιαφέρουν καθαρά και μόνο τα χρήματα. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τους δώσεις να καταλάβουν ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για αυτή τη δουλειά. Αυτό σίγουρα δεν θα το πετύχεις ρωτώντας εξαρχής για τον μισθό που θα παίρνεις. Ποιες ερωτήσεις μπορείς όμως να κάνεις για να πετύχεις τον στόχο σου;
Τι δεν θα πρέπει να ρωτήσεις σε μία συνέντευξη για δουλειά!
Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να πάρω προαγωγή;
Κάνοντας αυτή την ερώτηση δεν θα καταφέρεις να πάρεις μια ακριβή απάντηση, μιας και κανένας εργοδότης δεν μπορεί να γνωρίζει το κατά πόσο θα αποδόσεις ώστε να δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα.
Το βασικό πρόβλημα όμως με αυτή σου την απορία είναι ότι θα δώσεις την εντύπωση πως δεν θα επικεντρωθείς στην δουλειά για την οποία σου παίρνουν συνέντευξη. Επίσης, θα δώσεις την εντύπωση ότι κυνηγάς την “εξουσία”. Πράγμα που δεν αρέσει και πολύ στους εργοδότες, καθώς τους κάνει να αναρωτιούνται για το τι θα μπορούσες να κάνεις για να ανέβεις.
Αν θέλεις να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για να γίνεις καλύτερος μπορείς πολύ απλά να τον ρωτήσεις πως κατάφερε να επιτύχει και να κάνει μια τέτοια καριέρα στον χώρο του επαγγέλματος του.
Με τι ασχολείται η εταιρεία σας;
Ειδικά αυτή η ερώτηση απαγορεύεται δια ροπάλου, καθώς κάνοντας την δείχνει ότι δεν ασχολήθηκες και δεν ενδιαφέρθηκες καθόλου να ψάξεις για πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία. Οπότε, αυτό που καταλαβαίνει ο άλλος είναι ότι το μόνο που σε νοιάζει είναι απλά να βρεις μια δουλειά, όποια κι αν είναι αυτή.
Κάθε εργοδότης ψάχνει για υπαλλήλους με αξιοθαύμαστες ικανότητες, οι οποίοι είναι παθιασμένοι με την δουλειά τους και σίγουρα δεν θα του δώσεις να καταλάβει κάτι τέτοιο με αυτή σου την απορία. Αντ’ αυτού, μπορείς να ρωτήσεις με ποιο έργο ασχολείται η επιχείρηση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι θα καταλάβεις τις προτεραιότητες που έχουν, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες τους.
Γιατί πρέπει να εργαστώ στην επιχείρηση σας;
Ενώ η συνέντευξη είναι μια καλή ευκαιρία να δεις αν μια επιχείρηση είναι η κατάλληλη για εσένα, καλό θα ήταν να προσεγγίσεις το θέμα με περισσότερη ταπεινοφροσύνη. Δεν θέλεις να δώσεις την εντύπωση ότι δεν είσαι και πολύ σίγουρος για το αν θέλεις να πάρεις αυτή τη θέση, αλλά να πάρεις περισσότερες πληροφορίες για το τι θα κάνεις εφόσον προσληφθείς.
Ένας πολύ καλός τρόπος λοιπόν για να διαρκέσει περισσότερο η συνομιλία σας προς όφελος σου είναι να ρωτήσεις το τι του αρέσει περισσότερο σαν εργαζόμενος αυτής της επιχείρησης.
Τι αποζημίωση δίνεται και πόση ευελιξία ωραρίων υπάρχει;
Βασικός κανόνας μια συνέντευξης είναι ότι δεν ρωτάμε ποτέ από την πρώτη συνάντηση για τον μισθό που δίνουν. Θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να στο αναφέρει ο συνομιλητής σου. Ακόμη όμως κι αν δεν το κάνει, καλό θα ήταν να το αφήσεις ασχολίαστο και να το ρίξεις στο τραπέζι αν και εφόσον σε ενημερώσουν ότι ενδιαφέρονται να σε προσλάβουν.
Επιπλέον, δεν πρέπει να δείξεις ότι δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς ουσιαστικά με την θέση που σου προσφέρουν. Εξάλλου, όταν ψάχνουμε για μια δουλειά έχουμε πάντα τουλάχιστον 8 ώρες ελεύθερες για να αφοσιωθούμε σε αυτό που θα μας αναθέσουν να κάνουμε.
Αυτό που πρέπει όμως να ρωτήσεις, αν δεν στο πουν από μόνη τους κατά την διάρκεια της συνομιλίας σας, είναι τα ωράρια εργασίας και το πόσες ημέρες την εβδομάδα σε χρειάζονται. Και προφανώς, το αν θα πρέπει να εργάζεσαι πάντα πρωί ή αν θα υπάρχει και απογευματινή – βραδινή εργασία.