Εργασιακή ανασφάλεια: Τι δείχνει νέα έρευνα
Εργασιακή ανασφάλεια: Τι δείχνει νέα έρευνα
Ανασφάλεια νιώθουν οι εργαζόμενοι για το μέλλον τους, καθώς ένας στους πέντε φοβάται πως θα χάσει την δουλειά του μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία μίας νέας έρευνας. Η έρευνα με τίτλο «Συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα: Εμπειρίες και στάσεις γύρω από την αγορά εργασίας» πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και από την εταιρεία ερευνών Prorata.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η έρευνα διεξήχθη από τις 29/10 έως την 1η/11/2021 και 808 άτομα άνω των 17 χρόνων συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σε διαδικτυακή πλατφόρμα της Prorata. Τα ερωτήματα που τέθηκαν, αφορούσαν πέντε κατηγορίες: «κατάσταση εργασίας και σημάδια ασφάλειας», «τηλεργασία», «χρόνος εργασίας», «μισθοί» και «προστασία δικαιωμάτων στην εργασία».
ΤΟ 22,2% ΦΟΒΑΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ
Τα συλλεχθέντα στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί φανερώνουν το φόβο των εργαζομένων και την ανησυχία τους που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες με το μισθό που λαμβάνουν. Πιο αναλυτικά, Το 15,1% των εργαζομένων που συμμετείχε στην έρευνα, στην ερώτηση πόσο πιθανόν θεωρεί πως θα χάσει την δουλειά του μέσα στο επόμενο έτος, απάντησε «αρκετά», και το 7,1% «πολύ», γεγονός που δείχνει την απαισιοδοξία στο εργασιακό χώρο.
ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ» ΚΑΤΑ 55,9%
Αυτή η ανασφάλεια είναι περισσότερο ορατή στους εργαζόμενους που απασχολούνται με «μπλοκάκι» καθώς το ποσοστό είναι 55,9%. Το ποσοστό των μισθωτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ανησυχούν για το μέλλον της δουλειάς τους φτάνει στο 28,2% ενώ του δημοσίου τομέα είναι αρκετά χαμηλό (9,7%).
ΤΟ 63,6% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ
Όσο αφορά το θέμα της τηλεργασίας, το 48% των συμμετεχόντων στην έρευνα του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς εργάστηκε για πρώτη φορά εξ αποστάσεως κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Από αυτούς που εργάστηκαν με τηλεργασία, το 63,6% σταμάτησε να εργάζεται πλέον ενώ το 28,4% των ερωτηθέντων τηρεί ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, δηλαδή μερικές μέρες την εβδομάδα εργάζεται εξ αποστάσεως και μερικές μέρες προσέρχεται στον εργασιακό του χώρο.
ΘΕΤΙΚΟΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ 42,1% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την τηλεργασία, το 42,1% αξιολόγησε θετικά την εμπειρία του με αυτή την μορφή εργασίας, το 30,7% αρνητικά και το 27,3% ουδέτερα. Από τους εργαζόμενους που αξιολόγησαν θετικά την εξ αποστάσεως εργασία, το 41,4% είναι γυναίκες ενώ το 42,7% άντρες. Το 30,4% των γυναικών αξιολόγησε αρνητικά την τηλεργασία σε αντίθεση με το 30,9% των ανδρών εργαζόμενων.
ΜΟΝΟ ΤΟ 39% ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
Επίσης, θετικοί στην τηλεργασία με ποσοστό 48,8% ήταν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ενώ αρνητικοί με ποσοστό 44% οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» και οι δημόσιοι υπάλληλοι με ποσοστό 41,3%. Όμως, μόνο το 39% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως είναι ενημερωμένο για τον νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021 και αφορά και την τηλεργασία.
ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Οι συμμετέχοντες της έρευνας είναι απαισιόδοξοι για την εφαρμογή ρυθμίσεων για την τηλεργασία. Πιο συγκεκριμένα, το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει πως δεν θα εφαρμόζεται το δικαίωμα των εργαζομένων που έχουν παιδιά μέχρι δώδεκα χρόνων να εργαστούν εξ αποστάσεως. Επίσης, το 63,6% πιστεύει πως το δικαίωμα της «αποσύνδεσης» θα κατοχυρωθεί σε ελάχιστες περιπτώσεις ή και καθόλου.
ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΣ
Το 73,9% των συμμετεχόντων έχει σταθερό ωράριο εργασίας. Όταν ζητήθηκε η γνώμη τους για την νέα ρύθμιση όπου ο εργαζόμενος που θα εργάζεται με υπερωρία, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη, θα παίρνει περισσότερο χρόνο ανάπαυσης και όχι χρηματική αμοιβή, το 77,6% απάντησε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση συμφέρει τους εργοδότες καθώς θα επωφελούνται από την υπερωρία των εργαζομένων χωρίς να τους αμείβουν.
ΤΟ 91,3% ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 6,8% των δημόσιων υπαλλήλων αμείβεται με λιγότερα από 800€ μηνιαίως σε αντίθεση με τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που το ποσοστό φτάνει στο 54,1% και των ιδιωτικών υπαλλήλων στο 32,8%. Μόνο το 24,9% των συμμετεχόντων θεωρεί πως λαμβάνει αντάξιο μισθό με την ποσότητα και το είδος της εργασίας που προσφέρει και το 91,3% πιστεύει πως πρέπει να αυξηθούν οι μηνιαίες απολαβές.
Τέλος, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως είναι συχνά τα περιστατικά παράβασης κανόνων εργασιακής ηθικής από την πλευρά του εργοδότη. Το 31,6% των συμμετεχόντων δήλωσε πως έχει υποστεί κάποιο περιστατικό το τελευταίο χρόνο, αλλά μόνο το 21,5% (1 στους 5) ανέφερε πως κατήγγειλε τον εργοδότη του.