Εργασιακή ανασφάλεια: Πώς να την διαχειριστείς
Εργασιακή ανασφάλεια: Πώς να την διαχειριστείς
«Και αν χάσω σήμερα την δουλειά μου;», «Θα έχω εργασία το επόμενο μήνα; Και αν όχι, τι θα κάνω;» Θέτεις και εσύ συχνά αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου; Ανησυχείς πως θα ξυπνήσεις μία μέρα το πρωί και θα είσαι άνεργος; Δεν είσαι ο μόνος εργαζόμενος που αισθάνεται έτσι. Η εργασιακή ανασφάλεια είναι ένα συχνό φαινόμενο και συνεχίζοντας την ανάγνωση θα μάθεις πώς να την διαχειριστείς καλύτερα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Αρχικά, ως «εργασιακή ανασφάλεια» ορίζεται ο διαρκής φόβος ενός ατόμου πως θα χάσει ξαφνικά την θέση εργασίας του. Σύμφωνα με δημοσιευμένη στο περιοδικό «Social Science & Medicine» έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η ανασφάλεια που νιώθει κάποιος για την εργασία του, βλάπτει την υγεία του πολύ περισσότερο και από την ανεργία.
ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Επιπλέον, τα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη από την «Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία» (ΕΛΣΤΑΤ) έδειξαν πως το 20,9% των εργαζομένων ανησυχεί για την δουλειά του. Η εργασιακή ανασφάλεια διακρίνεται σε «χρόνια» και σε «οξεία». «Οξεία» είναι όταν ανησυχεί κάποιος πως θα απολυθεί τον επόμενο μήνα ενώ «χρόνια» όταν ο εργοδότης είναι ευχαριστημένος με όσα προσφέρει ο εργαζόμενος αλλά δεν μπορεί να τον διαβεβαιώσει πως θα συνεχίσει να έχει δουλειά και τους επόμενους μήνες ή χρόνια.
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
Οι συνέπειες αυτής της ανασφάλειας είναι πολλές για κάθε εργαζόμενο. Η έντονη ανησυχία για την απώλεια της εργασίας για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να βλάψει την ψυχική μα και την σωματική υγεία του εργαζομένου. Η ανασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες και εξουθένωση του ατόμου. Το χρόνιο στρες αυξάνει τις πιθανότητες καρδιολογικών προβλημάτων.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που σκέφτονται συνέχεια την απώλεια της δουλειάς τους, παύουν να είναι παραγωγικοί, επικεντρώνονται λιγότερο στο παρόν και δεν έχουν κίνητρα να υλοποιήσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα με επιτυχία. Σκέφτονται πως δεν έχει νόημα να προσπαθούν για μία εργασία που θα σταματήσουν να έχουν σύντομα.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι που δεν φοβούνται πως θα χάσουν την δουλειά τους, είναι ικανοποιημένοι με αυτή, αυξάνεται η παραγωγικότητά τους και κινητοποιούνται καθημερινά για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την επιχείρηση όπου εργάζονται. Επίσης, όταν ένας εργοδότης είναι κοντά στους εργαζομένους και τους παρέχει εργασιακή ασφάλεια, ενισχύεται περισσότερο η φήμη της εταιρείας. Όλο και περισσότεροι πελάτες θα προτιμήσουν μια επιχείρηση που σκέφτεται τους υπαλλήλους της.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Είναι αναγκαίο τα αφεντικά μιας επιχείρησης να δημιουργήσουν για τους υπαλλήλους τους ένα ασφαλές περιβάλλον, ώστε να τους βοηθήσουν να επικεντρωθούν στην δουλειά τους και να την κάνουν σωστά. Εάν είσαι εργοδότης μπορείς να ακολουθήσεις ορισμένες τεχνικές προκειμένου να μειώσεις την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων. Αυτές είναι οι ακόλουθες:
- Αναγνώρισε τις ανησυχίες των υπαλλήλων σου. Θα είσαι σε θέση να καταλάβεις αν κάποιο από τα άτομα που εργάζονται στην επιχείρηση, αγχώνεται για την εξέλιξη της δουλειάς του, αν του ζητήσεις να μοιραστεί μαζί σου τις όποιες ανησυχίες του και τον ακούσεις προσεκτικά.
- Μη ξεχνάς να ενημερώνεις τακτικά όλους τους εργαζομένους για την εξέλιξη της επιχείρησης ή για τυχόν αλλαγές. Με αυτό το τρόπο, αν η επιχείρηση εξελίσσεται θετικά, μειώνεται η ανασφάλεια του εργαζομένου για την διατήρηση της θέσης του. Επίσης, θα εξαλείψετε τυχόν φήμες που ίσως έχει ακούσει εκείνος για μείωση του προσωπικού.
- Εάν είναι απαραίτητο να γίνουν στο άμεσο μέλλον κάποιες απολύσεις, βεβαίωσε τους υπαλλήλους που θα απολυθούν, πως θα είσαι δίπλα τους και θα τους βοηθήσεις εάν χρειαστούν κάτι από σένα. Θα μπορούσες να τους δώσεις μία συστατική επιστολή, να επικοινωνήσεις με άλλα άτομα που αναζητούν εργαζομένους κλπ.
- Διοργάνωσε στην επιχείρηση σεμινάρια coaching. Οι career coaches θα καθοδηγήσουν τους εργαζόμενους και θα τους βοηθήσουν να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματα τους και το άγχος.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εάν εσύ ανησυχείς μήπως απολυθείς ξαφνικά από την επιχείρηση όπου δουλεύεις, μερικά tips θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα αυτή την χρόνια ανασφάλεια:
- Για να ελαχιστοποιήσεις το άγχος, πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα για τυχόν αλλαγές στην επαγγελματική σου ζωή. Παρακολούθησε νέα σεμινάρια και επαγγελματικά συνέδρια προκειμένου να αποκτήσεις νέες δεξιότητες ή να βελτιώσεις τις ήδη υπάρχουσες. Έτσι, σε περίπτωση απώλειας της τωρινής εργασίας, θα μπορέσεις να βρεις πιο εύκολα νέα.
- Δείξε πόσο απαραίτητος είσαι στην εταιρεία και στο αφεντικό. Προθυμοποιήσου να βοηθήσεις ένα άλλο συνάδερφο σε ένα δύσκολο project που έχει ή να μείνεις περισσότερη ώρα στην εταιρεία για να ολοκληρώσεις μία εργασία που σου τέθηκε.
- Ακόμη, αύξησε την παραγωγικότητα σου στην δουλειά. Φτιάξε στο τέλος κάθε εβδομάδας μία λίστα με στόχους και φρόντισε να τους πετύχεις. Έτσι, θα γνωρίζεις πόσο αποδοτικός είσαι στα εργασιακά projects.
- Διατήρησε ενημερωμένο το προφίλ σου στα social media. Πρόσθεσε σε αυτό, τα σεμινάρια όπου παρακολούθησες, ώστε να το γνωρίζουν δυνητικοί εργοδότες.
- Φρόντισε να αποταμιεύεις χρήματα. Εάν έχεις αποταμιευμένα χρήματα για έξι μήνες τουλάχιστον, θα μειωθεί το άγχος σου για το πώς θα πληρώσεις κάποιες υποχρεώσεις, εάν χάσεις την δουλειά σου ξαφνικά. Επίσης, θα έχεις αρκετό χρόνο στην διάθεσή σου μετά την απόλυση, να βρεις μία καλύτερη δουλειά.
Τέλος, αν οι σκέψεις σου για πιθανή απώλεια της εργασίας είναι συνεχείς και δεν σου επιτρέπουν να νιώθεις καθόλου ασφάλεια στο εργασιακό χώρο ή σε ταλαιπωρούν ακόμη και στην προσωπική σου ζωή, ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.