Εργασία: Πώς να επιστρέψεις μετά από καιρό
Εργασία: Πώς να επιστρέψεις μετά από καιρό
Μετά από ένα έντονο καυγά με την έφηβη κόρη σου, νοσταλγείς τις στιγμές που πήγαινες στο γραφείο; Τις φορές που σε επιβράβευαν για την επιτυχία ενός project; Συχνά, αρκετές μητέρες αποφασίζουν να απομακρυνθούν από την δουλειά τους για κάποια χρόνια για να αφοσιωθούν στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Μόλις ανεξαρτητοποιηθούν περισσότερο αυτά, επιλέγουν να επιστρέψουν ξανά στην δουλειά. Εάν και εσύ ετοιμάζεσαι να επανέλθεις στον εργασιακό κόσμο, αλλά ταυτόχρονα διστάζεις, οι παρακάτω γραμμές θα σε βοηθήσουν αρκετά.
ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ
Αρχικά, σκέψου τους λόγους που θέλεις να επιστρέψεις στην δουλειά. Θέλεις να δώσεις το καλό παράδειγμα στα παιδιά σου; Να βοηθήσεις περισσότερο οικονομικά την οικογένεια; Να εξελιχθείς περισσότερο επαγγελματικά; Κατέγραψε τους λόγους και ιεράρχησε τους. Το διάλειμμα που κάνεις από την εργασία, είναι εξαιρετικό στο να βοηθήσει να σκεφτείς τι θέλεις να κάνεις πραγματικά και τι σε κάνει ευτυχισμένο. Εάν παλαιότερα δεν εργαζόσουν σε μία συγκεκριμένη εργασία, σκέψου τα θετικά στοιχεία των προηγούμενων εργασιών, ώστε αυτά να υπάρχουν και στην επόμενη εργασία.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Έπειτα, αναρωτήσου αν θέλεις να βρεις μια πιο ευέλικτη μορφή εργασίας, ώστε να μπορείς να συνδυάσεις καλύτερα την οικογένεια με την καριέρα. Έτσι, μπορείς να αναζητήσεις εργασίες μερικής απασχόλησης ή εργασίες που γίνονται από το σπίτι. Για παράδειγμα, αν πριν την απόκτηση των παιδιών, εργαζόσουν ως καθηγήτρια ξένων γλωσσών σε σχολείο, σκέψου την πιθανότητα να κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι.
ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ
Μη ξεχάσεις και την σημασία της εθελοντικής εργασίας στην βελτίωση των δεξιοτήτων μα και στην κάλυψη των κενών στο βιογραφικό. Γι αυτό, φρόντισε να ασχολείσαι αρκετά με τον εθελοντισμό. Για παράδειγμα, εάν πολλοί ενθουσιάστηκαν με την σχολική εκδήλωση που ανέλαβες και δέχτηκες συγχαρητήρια, έχεις πολύ καλές ικανότητες οργάνωσης και πρέπει να τις συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου. Βέβαια, μη παραμελήσεις να επανασυνδεθείς με παλιούς συναδέλφους και με παλιούς εργοδότες. Ενημέρωσέ τους πως αναζητάς ξανά εργασία, ώστε αν μάθουν για κάποια ανοιχτή θέση εργασίας, να σε προτείνουν. Λάβε, ακόμη, συμμετοχή σε διάφορα επαγγελματικά συνέδρια.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις για εργασία, χρειάζεται να ενημερώσεις τις δεξιότητες που έχεις καθώς και το βιογραφικό σου. Είναι λογικό, αν απέχεις από την δουλειά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να εξασθενήσουν οι όποιες επαγγελματικές ικανότητες είχες στο παρελθόν. Έτσι, λίγους μήνες πριν την αναζήτηση της δουλειάς, ξεκίνα να τις βελτιώνεις. Παρακολούθησε νέα σεμινάρια πάνω στο τομέα σου, λάβε βεβαιώσεις παρακολούθησης και πρόσθεσε ό,τι καινούριο κάνεις στο βιογραφικό. Σκέψου και το ενδεχόμενο της πρακτικής άσκησης. Αυτή θα σε βοηθήσει να καλύψεις τα κενά που πιθανότατα έχεις.
ΓΡΑΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Δημιούργησε, από την αρχή, το βιογραφικό σου. Για να καλύψεις τα χρόνια απουσίας από τον εργασιακό χώρο, μη το φτιάξεις χρονολογικά, αλλά περισσότερο λειτουργικά. Γι αυτό, επικεντρώσου στις δεξιότητες που έχεις και όχι στις ημερομηνίες που είχες εργαστεί στο παρελθόν. Τοποθετώντας στην κορυφή του βιογραφικού με επικεφαλίδες τις ικανότητες σου και τα επιτεύγματά σου, ο δυνητικός εργοδότης θα επικεντρωθεί σε αυτά και όχι στο χρόνο που απουσίαζες από την δουλειά.
ΒΑΛΕ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιπλέον, ενημέρωσε το προφίλ σου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και κυρίως στο Linkedin. Ανανέωσε και εκεί το βιογραφικό σου και μη παραμελείς να το ελέγχεις συχνά. Πολλοί εργοδότες δημοσιεύουν εκεί πως αναζητούν νέο προσωπικό. Μη ξεχνάς να επισκέπτεσαι συχνά το jobstoday. Εδώ μπορείς να βρίσκεις πολλές διαθέσιμες θέσεις εργασίας ενώ μπορείς να καταχωρήσεις και την δική σου αγγελία. Θέσε ως προτεραιότητα την αναζήτηση εργασίας και αφιέρωσε χρόνο. Λόγου χάρη, επέλεξε ποια ώρα μέσα στην μέρα θα ασχολείσαι μόνο με την εύρεση. Μην επιτρέψεις σε κανέναν, εκείνη την ώρα, να σε διακόψει για κάτι άλλο.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ΜΗ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΟΥ
Μόλις βρεις μια κατάλληλη εργασία για σένα, στείλε το βιογραφικό σου. Εάν θέλεις, μπορείς να στείλεις μια συνοδευτική επιστολή, ώστε να προσέξει περισσότερο το βιογραφικό σου, ο δυνητικός εργοδότης. Μη πέσεις όμως στην παγίδα και αναφερθείς πολύ αναλυτικά στην απουσία σου από τον εργασιακό χώρο. Στην επιστολή είναι σημαντικό να αναφέρεις τις επιτυχίες σου αλλά και το πώς μπορείς να βοηθήσεις με την εργασία του την εταιρεία. Μόνο στο τέλος, ανέφερε πολύ συνοπτικά το κενό που υπήρξε για το μεγάλωμα των παιδιών.
ΠΡΟΒΑΛΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Αυτό το κενό της επαγγελματικής απασχόλησης, είναι πιθανόν να εμφανιστεί και κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων. Για να μη αισθανθείς άγχος ή αμηχανία σε μια τέτοια ερώτηση, φρόντισε να προβάλεις την απάντηση σου, αρκετές φορές πριν την συνέντευξη. Λόγου χάρη, θα μπορούσες να πεις, “Πράγματι υπάρχει κενό στο βιογραφικό μου γιατί μετά την απόκτηση της κόρης μου, επέλεξα να μείνω στο σπίτι. Μα τώρα το παιδί μεγάλωσε και μπορώ να αφοσιωθώ απόλυτα στην εργασία μου. Άλλωστε, η αφοσίωσή μου στην δουλειά φαίνεται από τα προηγούμενα επιτεύγματα”.
Συνοψίζοντας, η επανένταξη στον εργασιακό χώρο, μοιάζει αρκετά δύσκολη. Μα εάν σκέφτεσαι αισιόδοξα και δεν τα παρατήσεις με την πρώτη δυσκολία, σίγουρα θα τα καταφέρεις επιτυχώς.