Επαγγελματικό προφίλ: Τα λάθη που το καταστρέφουν | jobstoday.gr

Επαγγελματικό προφίλ: Τα λάθη που το καταστρέφουν

Η αποδοτικότητα σου στην εργασία είναι πολύ καλή και είσαι πραγματικά ταλαντούχος σε αυτό που κάνεις. Όμως, υπάρχουν συνήθειες που καταστρέφουν το επαγγελματικό σου προφίλ και δεν σε αφήνουν να προχωρήσεις και να εξελιχθείς.  Θα δούμε παρακάτω τα πιο συχνά λάθη που σε δείχνουν λιγότερο επαγγελματία, για να τ’ αποφύγεις.

Η ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

Το πρώτο και σημαντικότερο λάθος στην δουλειά είναι να εμφανίζεσαι πάντα αργοπορημένα. Το να αργήσεις μια φορά, δεν είναι κάτι τραγικό. Αλλά η επανάληψη της αργοπορίας είναι πολύ άσχημη συνήθεια και μπορεί να σε οδηγήσει μέχρι και στην απόλυση. Για να αποφύγεις την αργοπορία, δημιούργησε μια πρωινή ρουτίνα την οποία θα απολαμβάνεις. Αν δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις, βάλε το ξυπνητήρι σε άλλο δωμάτιο ώστε να πιεστείς και να σηκωθείς από το κρεβάτι.

ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ Ή ΤΑ SOCIAL MEDIA

Αν ασχολείσαι όλη την ώρα με το κινητό ή τα social media, χάνεις τον επαγγελματισμό σου.  Ο εργοδότης θα δείξει κατανόηση σε ένα προσωπικό τηλεφώνημα κατά την διάρκεια του εργασιακού ωραρίου σου. Δεν θα δείξει, όμως την ανάλογη κατανόηση, αν σε βλέπει συνέχεια να κρατάς το κινητό σου. Αν θέλεις να γράψεις ένα status στο facebook,  γράψε το μετά το τέλος της εργασιακής ημέρας. Για να μη κάνεις σε αυτό το λάθος, τοποθέτησε το κινητό σου κάπου που δεν είναι εύκολα προσβάσιμο. Επίσης, βάλε την αθόρυβη λειτουργία στο κινητό, για να αποφύγεις τον πειρασμό να το ελέγξεις.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΑΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΟΥ

Ένας επαγγελματίας, δεν πρέπει να έχει ακατάστατο τον χώρο εργασίας του. Αν το γραφείο σου είναι γεμάτο με περιτυλίγματα από διάφορα σνακ, ή δυσκολεύεσαι να βρεις εύκολα ένα στυλό, θα πρέπει να προσέξεις. Χρησιμοποίησε πέντε λεπτά καθημερινά για να καθαρίσεις το γραφείο σου. Επίσης, βρες τρόπους αποθήκευσης για να ταξινομήσεις τα στυλό, τους φακέλους και τις σημειώσεις.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΦΡΑΔΕΙΑΣ

Η έλλειψη οργάνωσης είναι ακόμα ένα λάθος που πιθανότατα κάνεις. Μη δείχνεις μέσα στον εργασιακό σου χώρο πως δεν μπορείς να ελέγξεις μια κατάσταση. Γιατί ο εργοδότης θα αναρωτηθεί αν μπορείς να αντέξεις άλλες ευθύνες. Επίσης και η έλλειψη ευφράδειας είναι μια κακή συνήθεια. Ο πλατειασμός στον χώρο εργασίας είναι κουραστικός.

ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ

Εάν θέλεις να είσαι σωστός επαγγελματίας, σταμάτα να βρίσκεις δικαιολογίες. Μια δικαιολογία αυξάνει το άγχος σου και μειώνει την αξιοπιστία σου. Για να αποφύγεις τις δικαιολογίες κάνε μια λίστα και βάλε το πιο σημαντικό project στην κορυφή. Επίσης, σκέψου πως δεν είναι αδυναμία το να ζητήσεις για κάτι βοήθεια.

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ

Όταν η υπερβολική σιγουριά γίνεται αλαζονεία, είναι λάθος. Είναι σημαντικό να έχεις αυτοπεποίθηση, αλλά η αλαζονεία είναι σφάλμα. Πρέπει να δείχνεις ότι έχεις την διάθεση να μαθαίνεις συνέχεια. Μη πεις ποτέ πως γνωρίζεις τα πάντα.

ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ

Δείγμα ασυνέπειας, είναι το να μη σηκώνεις ποτέ το τηλέφωνο όταν σε χρειάζονται από την δουλειά. Αν δεν είσαι διαθέσιμος, όταν υπάρχει ανάγκη, τότε η σχέση εμπιστοσύνης με τον εργοδότη σου διαταράσσεται. Η κριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργασιακής ζωής. Αν δεν την δέχεσαι, θα έχεις συνέπειες στο επαγγελματικό σου προφίλ. Με την κριτική, μπορείς να αυξήσεις την καριέρα σου και να ανοίξεις νέους ορίζοντες.

ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΙΣ ΒΡΙΣΙΕΣ

Απέφυγε τα συναισθηματικά ξεσπάσματα και τις βρισιές στον επαγγελματικό χώρο. Αν αρχίσεις να βρίζεις, δίνεις μια πολύ άσχημη εντύπωση. Προσπάθησε να διαχειριστείς τον εκνευρισμό σου ή πήγαινε μια βόλτα μέχρι την τουαλέτα. Επίσης, δεν πρέπει να τσακώνεσαι όταν μιλάς στο κινητό με τον σύντροφό σου μπροστά σε άλλους.

ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ

Αν αποδειχθεί πως λες ψέματα, θα χάσεις όλη την αξιοπιστία σου σαν επαγγελματίας.Έπειτα θα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις πάλι την εμπιστοσύνη των άλλων. Η ανευθυνότητα είναι ακόμα ένα συχνό λάθος. Αν πεις πως θα ολοκληρώσεις ένα συγκεκριμένο καθήκον, πρέπει να το κάνεις. Διαφορετικά δίνεις την εικόνα της ανευθυνότητας και δεν κάνει καλό στο επαγγελματικό σου προφίλ.

ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ

Εάν κάνεις πολλά πράγματα συγχρόνως, είναι μια κακή συνήθεια. Αυτό θα σε κουράσει τις πρώτες ώρες της ημέρας και μετά δεν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις στις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου. Επίσης, η διάθεση που εκπέμπεις είναι σημαντική. Αν είναι θετική, θα σε αντιμετωπίζουν θετικά και οι γύρω σου. Μη ξεχνάς να χαμογελάς συχνά.

ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Το να μην αφιερώνεις λίγο χρόνο το πρωί για να μιλήσεις με τους συναδέλφους σου, δεν είναι καλό. Με αυτό το τρόπο, δίνεις στους άλλους την εντύπωση ότι είσαι απρόσιτος. Μα ούτε το κουτσομπολιό είναι καλό και γι αυτό πρέπει να το αποφεύγεις.

Εάν συνειδητοποίησες πως κάνεις κάποιες από τις παραπάνω κακές συνήθειες, μη ανησυχείς. Διόρθωσε τις άμεσα και θα βελτιωθεί το επαγγελματικό σου προφίλ.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση