Επαγγελματική εξουθένωση: Πώς να την αποφύγεις
Επαγγελματική εξουθένωση: Πώς να την αποφύγεις
Μήπως τις τελευταίες εβδομάδες πηγαίνεις κουρασμένος και κακόκεφος στην εργασία; Εκνευρίζεσαι με το παραμικρό; Πιστεύεις πως το κάθε project που σου ανατίθεται, είναι ανιαρό και το ολοκληρώνεις με δυσκολία; Αναρωτιέσαι τι σου συμβαίνει, καθώς παλιά λάτρευες την δουλειά σου; Ίσως βιώνεις επαγγελματική εξουθένωση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το burnout, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι ένα σύνδρομο που οφείλεται στο χρόνιο εργασιακό άγχος. Ο εργαζόμενος που το βιώνει, εξαντλείται σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά. Για να το αντιμετωπίσεις, υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα διαβάσεις παρακάτω.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ
Αρχικά, χρειάζεται να αναγνωρίσεις το πρόβλημα. Εάν έχεις burnout τότε θα νιώθεις ευερεθιστότητα, δυσαρέσκεια, καταθλιπτική διάθεση, αρνητικότητα και αισθήματα ενοχής. Επίσης, είναι δυνατόν να χάσεις το χιούμορ σου ή τα κίνητρα σου στην δουλειά. Θα διαταραχθεί η συγκέντρωσή σου, θα αποφεύγεις την εργασία και την ευθύνη, θα είσαι αναβλητικός και αναποτελεσματικός ενώ θα επιζητάς την απομόνωση. Σωματικά, θα νιώθεις διαρκώς κουρασμένος, θα έχεις προβλήματα στον ύπνο σου και κάποιες αλλαγές στην όρεξη. Οι πονοκέφαλοι και οι μυϊκοί πόνοι, ακόμη, είναι συχνοί στην επαγγελματική εξουθένωση.
ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΟΥ
Μόλις γνωρίσεις τα συμπτώματα του burnout, αντιμετώπισε το άμεσα. Χρειάζεσαι ξεκούραση, γι αυτό, φρόντισε να απομακρύνεσαι κατά διαστήματα από τον χώρο της εργασίας σου. Για παράδειγμα, αξιοποίησε πλήρως τις μέρες των αδειών που δικαιούσαι. Πήγαινε διακοπές και άφησε στο γραφείο, όλη την δουλειά. Μη ασχοληθείς καθόλου με εργασιακά ζητήματα, όσο είσαι σε άδεια.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΒΡΕΣ ΧΟΜΠΙ
Εάν έχει τελειώσει η άδεια σου, προσπάθησε να αποσυνδέεσαι από τα θέματα της δουλειάς, τις ώρες που βρίσκεσαι στο σπίτι. Μία άλλη καλή λύση είναι να αξιοποιείς τα σαββατοκύριακα. Βρες ένα χόμπι που θα σε ξεκουράζει και θα σε αποσπά από την δουλειά, έστω για λίγες ώρες. Θα μπορούσες να πραγματοποιήσεις κάποια ταξίδια ή βόλτες με φίλους και την οικογένειά σου. Ακόμα, προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 6-8 ώρες καθημερινά και να τρως υγιεινά. Αυτό θα σε βοηθήσει να μη εξαντλείσαι σωματικά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΣΟΥ
Επιπλέον, δημιούργησε ένα καθημερινό χρονοδιάγραμμα όπου θα χαλαρώνεις. Όπως σχεδιάζεις τον χρόνο της εργασίας, οφείλεις να σχεδιάσεις και τον χρόνο της ξεκούρασης σου. Έτσι, μπορείς κάθε μέρα, να διαθέτεις δύο ώρες αποκλειστικά για τον εαυτό σου. Σε αυτές τις ώρες, περιποιήσου το πρόσωπό σου με διάφορες κρέμες, φτιάξε τα μαλλιά σου, κάνε ένα χαλαρωτικό ντους, δες μια ξένη ταινία ή φάε το αγαπημένο σου γλυκό. Φυσικά, την ώρα της χαλάρωσης, απαγορεύεται να έχεις ανοιχτό το κινητό σου και να δέχεσαι επαγγελματικά email ή τηλεφωνήματα.
ΜΗ ΔΕΧΕΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΦΟΡΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιπρόσθετα, μη διστάσεις να αρνηθείς επιπλέον δουλειά, εάν νιώθεις πως δεν προλαβαίνεις να την εκτελέσεις σωστά. Δεν θα είσαι καλύτερος υπάλληλος, εάν λαμβάνεις περισσότερα projects. Αντίθετα, θα εξαντληθείς γρηγορότερα και θα πέσει η αποδοτικότητά σου. Μετρίασε λίγο τα projects και προγραμμάτισε αρκετά νωρίς, με ποιο θα ασχοληθείς κάθε μέρα. Επίσης, απέφυγε να κάνεις ταυτόχρονα πολλές εργασίες, γιατί έτσι η παραγωγικότητά σου, μπορεί να μειωθεί κατά 40% περίπου.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ
Έπειτα, αξιολόγησε ξανά τους προσωπικούς σου στόχους. Πολλές φορές η εξάντληση μπορεί να έρθει, όταν η εργασία δεν συμβαδίζει με τις αξίες ή δεν προωθεί τους μακροπρόθεσμους στόχους σου. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μίλησε με το εργοδότη σου. Να είσαι ειλικρινής μαζί του, ώστε να δημιουργήσεις νέους στόχους και να διαχειριστείς τις προσδοκίες. Μη ξεχάσεις να ζητήσεις και άλλες συναντήσεις με το αφεντικό, ώστε να ελέγξεις την πρόοδο σου στην δουλειά. Ακόμα, σκέψου να κάνεις μερικές αλλαγές στο χώρο εργασίας. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να μετακινήσεις το γραφείο σου σε κάποιο άλλο σημείο ή να αλλάξεις τμήμα με άλλο συνάδερφο.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΟΥ
Επίσης, θυμήσου να επιβραβεύεις τον εαυτό σου κάθε φορά που πετυχαίνεις κάποιο στόχο στην δουλειά. Αναγνώρισε τα επιτεύγματα σου γιατί θα σε παρακινήσουν να συνεχίσεις να εργάζεσαι. Έτσι, όταν πετυχαίνεις τον στόχο σου, χάρισε στον εαυτό σου ένα δώρο, ένα κόσμημα, ένα βιβλίο, μία βόλτα. Μη αρνηθείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας, εάν νιώθεις εξουθενωμένος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΟΥ
Σημαντικός όμως, είναι και ο ρόλος του προϊστάμενου για το burnout των εργαζομένων. Εάν έχεις αυτό το ρόλο, οφείλεις να προστατεύσεις την σωματική και την ψυχική υγεία των υπαλλήλων σου. Έτσι, ενθάρρυνε την υποστήριξη των συναδέρφων. Με αυτό το τρόπο, θα εντοπίζεται εγκαίρως οποιοδήποτε πρόβλημα. Έπειτα, δώσε νόημα στην εργασία. Οι εργαζόμενοι που νιώθουν πως η εργασία τους έχει αξία, μπορούν πιο εύκολα να καταπολεμήσουν την εξάντληση τους. Γι΄αυτό το λόγο, υπενθύμισε στον καθένα πώς η συμβολή του βοηθά στην πρόοδο της εταιρείας.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ANTISTRESS ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Ακόμα, προέτρεψε τους να κάνουν διαλείμματα. Κατά την διάρκεια τους, φρόντισε να υπάρχει ένα ξεχωριστό δωμάτιο, όπου θα παραμένουν για χαλάρωση. Εάν γεμίσεις το δωμάτιο με διάφορα antistress παιχνίδια, όπως βιβλία χρωματισμού ή διάφορα παζλ, θα σε ευγνωμονούν οι υπάλληλοι. Επίσης, τοποθέτησε σε ένα κεντρικό σημείο της εταιρείας, ένα πίνακα ανακοινώσεων. Εκεί, ζήτα από τους εργαζόμενους να βάλουν διάφορες αστείες εικόνες. Κάθε φορά που θα τις βλέπουν, θα γελούν και θα αποφορτίζονται λίγο από την δουλειά.
ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
Συμπληρωματικά, πρόσφερε στους εργαζόμενους διάφορες ανταμοιβές ως κίνητρα, όπως κουπόνια για δωρεάν φαγητό, δωρεάν θεατρικές παραστάσεις ή κάρτες για πάρκινγκ. Το ευέλικτο εργασιακό πρόγραμμα, είναι άλλος ένας τρόπος αντιμετώπισης του burnout. Δώσε στους υπαλλήλους την δυνατότητα, να εργάζονται μία μέρα την εβδομάδα, από το σπίτι. Φρόντισε ακόμα, μια φορά κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες, να προσκαλείς στην εταιρεία ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας και να πραγματοποιούνται σεμινάρια ψυχολογίας. Μέσα από αυτά, όλοι θα μαθαίνουν τρόπους αντιμετώπισης της επαγγελματικής εξουθένωσης και του εργασιακού άγχους.
Επομένως, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Αρκεί να την αντιληφθείς και να ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές.