Έλαβες προειδοποίηση στην δουλειά; Τι να κάνεις | jobstoday.gr

Έλαβες προειδοποίηση στην δουλειά; Τι να κάνεις

Έλαβες προειδοποίηση στην δουλειά; Τι να κάνεις

Μία άσχημη μέρα στην δουλειά, μπορεί να τύχει στον οποιοδήποτε εργαζόμενο. Ίσως να καθυστερήσει ένα πρωινό να φτάσει στο γραφείο. Ή να είναι λιγότερο αποδοτικός σε ένα συγκεκριμένο project ή να κάνει κάποιο λάθος. Αλλά, εάν η απόδοση του δεν βελτιώνεται, εάν συνηθίζει να αργοπορεί ή να κάνει σημαντικά λάθη, ο εργοδότης του, οφείλει να τον προειδοποιήσει για το πώς θα εξελιχθεί η επαγγελματική τους σχέση. Συνέχισε το διάβασμα, για να μάθεις πώς να αντιμετωπίσεις μία παρόμοια κατάσταση.

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ Ή ΓΡΑΠΤΗ ΕΠΙΠΛΗΞΗ

Ο προϊστάμενος μπορεί να επιπλήξει προφορικά ή γραπτά τον εργαζόμενο. Εάν λάβεις γραπτώς με κάποιο email την επίπληξή του, τότε επισημαίνεται επισήμως η ανησυχία του για την ικανότητά σου ή την συμπεριφορά σου στον εργασιακό χώρο. Δεν σημαίνει όμως πως θα απολυθείς σύντομα. Μόνο εάν δεν βελτιωθείς, πιθανότατα θα υπάρξουν συνέπειες στην συνέχιση της εργασίας. Με την γραπτή προειδοποίηση, σου δίνεται η ευκαιρία να διαβάσεις λεπτομερώς τα προβλήματα που έχει εντοπίσει ο εργοδότης και να τα διορθώσεις.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΗΞΗ

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πώς θα απαντήσεις σε μία επίπληξη. Σε μία προφορική προειδοποίηση, μείνε ψύχραιμος και μη αντιδράσεις βιαστικά. Μη είσαι αμυντικός, όταν συναντηθείς μαζί του. Άκουσε τον προσεκτικά και ρώτησε τον, πώς θα μπορούσες να κάνεις κάτι καλύτερα, την επόμενη φορά. Εάν σημειώνεις όσα λέει, τότε θα δείξεις πως θέλεις πραγματικά να κάνεις το καλύτερο για την δουλειά. Έτσι, θα το εκτιμήσει περισσότερο.

ΔΩΣΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Στην συνέχεια, προσπάθησε να δώσεις εξηγήσεις. Αλά να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, όταν υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου. Μη ξεχνάς πως δεν πρέπει ποτέ να χάνεις την επαγγελματική σου υπόσταση. Απέφυγε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους υπαλλήλους. Εάν η επίπληξη έγινε για την συνεχιζόμενη καθυστέρηση σου στον εργασιακό χώρο, διαβεβαίωσε τον, πως δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Φυσικά, πρέπει να τηρήσεις την υπόσχεσή σου.

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΟΥ

Μόλις τελειώσει η συνάντηση που είχες με το αφεντικό, επεξεργάσου καλύτερα όσα ειπώθηκαν. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου, να συνειδητοποιήσει τα λάθη που έχει κάνει. Μη θυμώσεις με το αφεντικό σου και μη αντιδράσεις ακραία.

ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΓΡΑΠΤΩΣ

Σε μία γραπτή προειδοποίηση, καλό είναι να απαντήσεις και εσύ γραπτώς. Αρχικά, διάβασε πολύ προσεκτικά το κείμενο που έλαβες. Κατανόησε ακριβώς τι θεωρεί λάθος ο εργοδότης. Στην συνέχεια, σημείωσε σε ένα πρόχειρο έγγραφο, τι σκέφτεσαι να απαντήσεις. Σε αυτό, γράψε τα σημεία όπου συμφωνείς με το αφεντικό και αυτά όπου διαφωνείς. Έτσι, θα συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου και θα απαντήσεις ευγενικά, χωρίς να προσβάλεις κάποιον.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΟΥ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Επικεντρώσου μόνο στα γεγονότα. Μη εντάξεις το πώς αισθάνεσαι προσωπικά για την επίπληξη, στην απάντηση. Εάν διαφωνείς με αυτή, πρόσθεσε γεγονότα που στηρίζουν την άποψη σου. Εάν για παράδειγμα, η επίπληξη ανέφερε πως δεν είσαι καλός στις πωλήσεις τους τελευταίους δύο μήνες, μπορείς να προσθέσεις στο κείμενο, πόσες πωλήσεις έκανες το συγκεκριμένο διάστημα. Μη κατηγορήσεις κάποιο συνάδερφο σου. Εάν κάνεις κάτι τέτοιο, τότε θα επιδεινωθεί περισσότερο η κατάσταση. Φυσικά, μη κατηγορήσεις ούτε τον εργοδότη, ακόμα και αν νομίζεις πως κάνει λάθος.

ΜΗ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ

Μία κόσμια απάντηση, θα δείξει στους ανωτέρους σου πως είσαι πρόθυμος να διορθώσεις τα προβλήματα. Επίσης, θα καταλάβουν πως θέλεις να διατηρήσεις την θέση εργασίας σου. Οι γραπτές προειδοποιήσεις είναι προσωπικές. Κανένας άλλος συνάδερφος, δεν θα μάθει πως έλαβες μια. Γι αυτό, είναι καλύτερο να μη το συζητήσεις καθόλου με τους συναδέρφους σου.

ΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΣΤΟ EMAIL

Εάν έλαβες την προειδοποίηση με email, θα απαντήσεις και εσύ με email. Ξεκίνα με τον χαιρετισμό “Κύριε/α”. Στο κυρίως μέρος, συνέχισε με μία συγγνώμη στην προειδοποίηση του αφεντικού. Μη απαντήσεις με διαφορετικό τρόπο, γιατί πολύ πιθανόν, θα θυμώσει περισσότερο εκείνος. Μετά την συγγνώμη, δικαιολόγησε, όσα συνέβησαν και φυσικά πες πως θα διορθωθείς άμεσα. Στο τέλος του email, επανέλαβε την συγγνώμη και ευχαρίστησε το αφεντικό που σε προειδοποίησε.

Ολοκληρώνοντας, μετά από μία έγγραφη προειδοποίηση πρέπει να δουλέψεις σκληρά  για να αλλάξεις τις λανθασμένες κινήσεις σου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εργοδότης θα αναγκαστεί να προβεί σε λήξη της συνεργασίας μαζί σου.

 

 

Cart

Καλάθι