Έκανες λάθος στην δουλειά; Αντιμετώπισε το! | jobstoday.gr

Έκανες λάθος στην δουλειά; Αντιμετώπισε το!

Έκανες λάθος στην δουλειά; Αντιμετώπισε το!

Άργησες σε ένα επαγγελματικό meeting,  ξέχασες να στείλεις ένα σημαντικό email, δεν χειρίστηκες σωστά κάποιο θέμα στην εργασία σου; Λάθη στη δουλειά γίνονται  κάθε ημέρα. Συμβαίνει σε όλους και εσύ δεν είσαι η εξαίρεση. Το πιο σημαντικό όμως, είναι το πώς θα αντιμετωπίσεις ψύχραιμα το λάθος σου. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να επανορθώσεις, ώστε να μη χάσεις την δουλειά σου.

ΠΑΡΕ ΧΡΟΝΟ

Μόλις συνειδητοποιήσεις το λάθος σου, πιθανότατα θα πανικοβληθείς. Κάνε ένα μικρό διάλειμμα και μην αντιδράσεις αμέσως. Διαφορετικά κινδυνεύεις να κάνεις χειρότερα τα πράγματα. Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου τι ακριβώς συνέβη και σκέψου πιθανές λύσεις.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Στη συνέχεια, αποδέξου το λάθος σου. Μη σκεφτείς να το κρύψεις. Εάν το ανακαλύψουν οι άλλοι, τότε θα χάσεις την εμπιστοσύνη τους. Μη προσπαθήσεις να κατηγορήσεις τους συναδέρφους σου. Εάν ευθύνεται και κάποιος άλλος για την κατάσταση, ενθάρρυνέ τον να μοιραστεί μαζί σου την ευθύνη.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Μίλησε στο εργοδότη σου για το λάθος που έκανες. Θα πρέπει να έχεις μαζί ένα “πλάνο αντιμετώπισης” και να το παρουσιάσεις ξεκάθαρα. Εξήγησε πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να εφαρμόσεις το σχέδιο σου. Επίσης, συζήτησε μαζί του, αν η επίλυση του προβλήματος περιλαμβάνει κάποιο κόστος. Αν για να διορθώσεις την κατάσταση πρέπει να μείνεις περισσότερες ώρες στο γραφείο, μη ζητήσεις να πληρωθείς για υπερωρίες.

ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ

Είναι σχεδόν ενστικτώδες να προσπαθούμε να δικαιολογηθούμε, μόλις βγει κάποιο πρόβλημα στην επιφάνεια. Όμως αντιστάσου σε αυτό.  Άφησε στην άκρη τις δικαιολογίες, ακόμα και αν ισχύουν. Μπορεί να ευθύνεται ο χαλασμένος εκτυπωτής, αλλά το αφεντικό θέλει μόνο να διορθωθεί η κατάσταση.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ

Αν το λάθος σου σχετίζεται με κάποιο πελάτη, τότε τηλεφώνησέ του. Μη προσπαθήσεις να εξομαλύνεις την κατάσταση με emails. Η προσωπική επικοινωνία είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ένα email. Πριν τηλεφωνήσεις όμως, ρώτησε τον προϊστάμενό σου. Ίσως  θέλει να χειριστεί εκείνος το θέμα.

ΖΗΤΗΣΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Ζήτησε συγγνώμη που δεν ήσουν όσο προσεκτικός θα έπρεπε. Εστίασε στη γλώσσα σώματος σου. Οι λέξεις αποτελούν μόνο το 7% της επικοινωνίας. Η γλώσσα σώματος που χρησιμοποιείς, ο τόνος σου, η οπτική επαφή, αντικατοπτρίζουν πώς νιώθεις γι΄αυτό που έγινε. Φρόντισε να είναι σε συμφωνία όλα μεταξύ τους. Έτσι καθώς απολογείσαι στο αφεντικό, κράτα το σώμα σου ανοικτό και χαλαρό. Τα χέρια πρέπει να είναι στο πλάι και οι ώμοι προς τα πίσω. Μη χαμογελάς, αλλά μη είσαι και βλοσυρός. Το αφεντικό σου θα εκτιμήσει τον επαγγελματισμό σου και τον τρόπο που χειρίστηκες την κατάσταση.

ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΛΑΘΗ

Τα λάθη συμβαίνουν και μπορούμε να μάθουμε από αυτά. Εκτίμησε την κατάσταση και αναλογίσου πώς  ακριβώς  έγινε το λάθος. Κράτησε σημειώσεις και φρόντισε να μη επαναλάβεις τα ίδια λάθη στο μέλλον.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΩΡΙΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Πήγαινε νωρίς στο γραφείο για λίγες ημέρες, ακόμα και αν έχει αναλάβει την υπόθεση ο προϊστάμενός σου. Θα δείξεις μετανιωμένος και ότι πραγματικά σε ενδιαφέρει να λυθεί το πρόβλημα. Θα είσαι υπό παρακολούθηση για αρκετές ημέρες.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΟΥ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΟΥ

Ένα λάθος στην εργασία, μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή σου. Είναι κάτι φυσιολογικό. Όμως προσπάθησε να θυμηθείς τα επιτεύγματά σου και εστιάσου σε αυτά. Έτσι θα μπορέσεις να ανακάμψεις  και να φτιάξεις την ψυχολογία σου.

ΞΕΧΝΑ ΤΟ

Προχώρα μπροστά και ξέχνα το λάθος. Είναι άσχημο να το ζεις ξανά και ξανά. Μη το αναφέρεις συνέχεια σε όλους γιατί έτσι θα σε συνδέουν με αυτό.  Ό,τι έγινε, έγινε. Αφού ανέλαβες τις ευθύνες σου, είναι ώρα να επικεντρωθείς στο μέλλον.

Θυμήσου, ένα λάθος, δεν μπορεί να αναιρέσει τις ικανότητες σου πάνω στην δουλειά. Αν διαχειριστείς τις συνέπειες με έξυπνο και εποικοδομητικό τρόπο, τότε θα μετατρέψεις το πρόβλημα σε ευκαιρία για εξέλιξη και ενδυνάμωση.

Cart

Καλάθι