Εγκυμοσύνη: Εργασιακά δικαιώματα και συμβουλές | jobstoday.gr

Εγκυμοσύνη: Εργασιακά δικαιώματα και συμβουλές

Η εγκυμοσύνη για μία γυναίκα είναι πάντα ένα χαρούμενο γεγονός. Ωστόσο, πολλές από τις εργαζόμενες γυναίκες ανησυχούν για το πώς θα ανακοινώσουν στο αφεντικό ή στους συναδέλφους, μια κύηση. Για να ανακοινώσεις την σωστή στιγμή την εγκυμοσύνη σου στην δουλειά, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές. Επίσης, μπορείς να ενημερωθείς και για τα εργασιακά σου δικαιώματα.

ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ

Θα πρέπει να διαλέξεις την κατάλληλη στιγμή που θα ανακοινώσεις πως είσαι έγκυος στον χώρο εργασίας σου. Μη ανακοινώσεις τίποτα πριν την 12η εβδομάδα κύησης. Όταν περάσει το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης, επέλεξε μία ημέρα που το αφεντικό σου βρίσκεται σε καλή διάθεση. Απέφυγε να του μιλήσεις, εάν τον δεις πολυάσχολο ή εκνευρισμένο.

ΦΤΙΑΞΕ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ

Κατέγραψε τις ημερομηνίες που θα λείψεις, λόγω της εγκυμοσύνης και ύστερα μίλησε στον εργοδότη σου.  Επίσης φτιάξε ένα πλάνο με τις αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι συνάδερφοι σου και τις προτάσεις σου. Έτσι, θα δείξεις πως σε ενδιαφέρει πραγματικά η εργασία σου και δεν θέλεις να δημιουργήσεις κενά στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις.

ΠΡΟΘΥΜΟΠΟΙΗΣΟΥ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ

Με αυτό το πλάνο, ο εργοδότης δεν θα αγχωθεί με την αποχώρησή σου. Θα γνωρίζει ακριβώς τι θα συμβεί στην εταιρεία. Διαβεβαίωσε τον πως θα φέρεις εις πέρας όλα τα απαιτούμενα και ότι θα κινηθείς με υπευθυνότητα. Ακόμα δήλωσε την προθυμία σου να εκπαιδεύσεις τα άτομα που θα σε καλύψουν κατά την απουσία σου.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΣΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ

Όταν φτάσει η στιγμή της ανακοίνωσης, μη μπεις στο γραφείο του αφεντικού χαρούμενη και ενθουσιασμένη αλλά ούτε και ηττοπαθής. Η συμπεριφορά σου πρέπει να είναι απολύτως φυσιολογική. Ξεκίνησε με μία σύντομη εισαγωγή και πέρασε στο κυρίως θέμα άμεσα, χωρίς να γίνεις φλύαρη.

ΕΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΑΜΕΣΑ

Χρειάζεται προσοχή, αν η εγκυμοσύνη σου συμπέσει σε περίοδο όπου περίμενες μια προαγωγή. Εάν αλλάξουν ξαφνικά τα καθήκοντα όπου σου ανατίθονται ή αν δεν γίνει η προαγωγή που περίμενες, αντέδρασε άμεσα.  Μίλησε με τον προϊστάμενο σου. Το ότι είσαι έγκυος δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να αναλάβεις ευθύνες ή πως μειώθηκαν οι διοικητικές σου ικανότητες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ

Μόλις ενημερώσεις τον εργοδότη για την εγκυμοσύνη σου, καλό είναι να ενημερώσεις και τους συναδέρφους σου. Μη τους ενημερώσεις με email καθώς είναι πολύ απρόσωπο. Μία ομαδική συνάντηση θα ήταν ιδανική γι΄αυτό το λόγο. Βέβαια, έχεις κάθε δικαίωμα να θέλεις το κρατήσεις κρυφό, για κάποιο διάστημα από τους συναδέρφους σου. Κανένας δεν θα σε κατηγορήσει, αν έχεις ήδη ενημερώσει το αφεντικό.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΣΤΟΥ

Αν η εργασία θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου, ή την δική σου, ζήτησε προσωρινά να αλλάξεις πόστο. Αν για παράδειγμα, η δουλειά σου απαιτεί ορθοστασία, ζήτησε να μετατεθείς σε κάποιο πόστο λιγότερο κοπιαστικό σωματικά ή πρότεινε εναλλακτικές. Ζήτησε, για παράδειγμα, μια καρέκλα ώστε να ξεκουράζεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Αν ο εργοδότης σου, αντιδράσει αρνητικά στο νέο της εγκυμοσύνης σου, παρέμεινε ψύχραιμη.  Επανέλαβε στον εργοδότη, ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση για όλους τους εμπλεκόμενους. Επίσης, μάθε τα δικαιώματα που έχεις στον εργασιακό χώρο, καθώς ο νόμος εξασφαλίζει τη μητρότητα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είναι  άκυρη από την εργατική νομοθεσία (Ν.1483/84). Απαγορεύεται επίσης η απόλυση εργαζομένης α) για χρονικό διάστημα ενός έτους από την ημέρα του τοκετού, β) για διάστημα 15 μηνών για τις γυναίκες που κάνουν χρήση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρου 142 του νόμου 3655/2008. Αν ο εργοδότης επιχειρήσει να απολύσει μία έγκυο, τότε θα αντιμετωπίσει πρόστιμο από 500 έως 50000€.

ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Αν έχεις μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, μπορείς να συνεχίσεις την εργασία σου, μέχρι το τέλος σχεδόν της κύησης. Στον δημόσιο τομέα, δικαιούσαι άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές για δύο μήνες πριν το τοκετό και τρεις μήνες μετά. Επίσης, έχεις το δικαίωμα να πάρεις άδεια άνευ αποδοχών για δύο χρόνια.

ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Στον ιδιωτικό τομέα, δικαιούσαι άδεια τοκετού και λοχείας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Από αυτές, οι 56 ημέρες είναι πριν τον τοκετό και οι 63 μετά. Σε περίπτωση θηλασμού, μετά το τέλος αυτών των 17 εβδομάδων, έχεις μειωμένο κατά δύο ώρες ωράριο για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Κανονικά αμείβεται αυτός ο χρόνος. Εάν δεν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις το μειωμένο ωράριο, δικαιούσαι εννιά μήνες άδεια με αποδοχές μετά την άδεια λοχείας.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΠ’ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ

Επίσης, δικαιούσαι αναρρωτική άδεια από τον ΕΦΚΑ, εκτός από την άδεια μητρότητας, αν έχεις ανάγκη από ειδική θεραπεία, κατά την διάρκεια της κύησης. Μπορεί να χορηγηθεί ειδική άδεια επ’ απειλούμενης αποβολής στο δημόσιο τομέα, για την οποία απαιτείται βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Κατά την διάρκεια της άδειας μητρότητας, δικαιούσαι να λάβεις αποδοχές από τον α) τον εργοδότη, ανάλογα με την προϋπηρεσία, β) τον ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) και γ) τον ΟΑΕΔ.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΕΦΚΑ ΚΑΙ Ο ΟΑΕΔ

Το ποσό που δίνεται από το ΕΦΚΑ, υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών των τριάντα τελευταίων ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου. Το ποσό που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ ισούται με την διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το ΕΦΚΑ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Έτσι, δεν χρειάζεται ν΄ανησυχείς για την εργασία και για την μελλοντική σου καριέρα, εάν χειριστείς σωστά το θέμα της εγκυμοσύνης.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση