Διεκδικητικότητα στην εργασία: Tips ενίσχυσης
Διεκδικητικότητα στην εργασία: Tips ενίσχυσης
Δέκα λεπτά προτού φύγεις από το γραφείο, ο διευθυντής σου αναθέτει ένα νέο project για να το τελειώσεις άμεσα. Ή σου ζητά να εργαστείς για πολλοστή φορά από το σπίτι και το απόγευμα του Σαββάτου. Τι θα απαντήσεις; Είσαι αρκετά διεκδικητικός στον χώρο της εργασίας ή μήπως όχι; Η διεκδικητικότητα είναι μία από τις δεξιότητες ενός ατόμου να μπορεί να εκφράζει τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τις ανάγκες του με τέτοιο τρόπο ώστε να μη παραβιάζει τα δικαιώματα του άλλου. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να την εξασκήσεις επιτυχώς στην δουλειά σου.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Τα οφέλη που προσφέρει στους εργαζομένους η διεκδικητικότητα είναι πολλά. Εξαιτίας της, αναπτύσσονται οι ικανότητες της επικοινωνίας και οι ικανότητες διαχείρισης του άγχους. Όταν διεκδικείς κάτι πάνω στην δουλειά, εκφράζεις τις ανησυχίες σου και βοηθάς να επιλύονται προβλήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πιο υγιές και πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον. Επιπλέον, κερδίζεις τον σεβασμό των συναδέρφων και μπορείς να λαμβάνεις πιο εύκολα αποφάσεις. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση ενισχύονται περισσότερο θετικά γιατί νιώθεις καλύτερα με σένα και με την απόδοση σου στην δουλειά.
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ
Για να βελτιώσεις την διεκδικητική συμπεριφορά πρέπει να μάθεις να διεκδικείς τα δικαιώματά σου με ειλικρίνεια, σεβασμό και αποφασιστικότητα. Μάθε να λες “όχι” στους συναδέρφους ή στο αφεντικό, όταν δεν θες να κάνεις κάτι. Εξέφρασε θαρραλέα την δική σου γνώμη, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσεις επιθετικό λεξιλόγιο. Για παράδειγμα, μη πεις τις λέξεις “ποτέ” ή “πάντα” αλλά πες “εγώ νιώθω”, “εγώ πιστεύω” όταν θέλεις να διεκδικήσεις κάτι για σένα. Για να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία με τον συνάδερφο ή τον εργοδότη την στιγμή που διεκδικείς κάτι, προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις μικρές προτάσεις. Οι μεγάλες προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις.
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Είναι σημαντικό, ακόμη, να παραμείνεις ψύχραιμος κατά την διάρκεια της συζήτησης. Όταν μιλήσει εκείνος, μη τον διακόψεις αλλά άκουσε τον προσεκτικά και κατάλαβε την αντίθετη άποψη. Θυμήσου πως την στιγμή που διεκδικείς κάτι, πρέπει να εκφραστείς με ήρεμο τρόπο κοιτώντας τον συνομιλητή στα μάτια. Βάλε τα δικά σου όρια και μη επιτρέπεις να τα παραβιάζουν. Αν σέβεσαι τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να γίνεις περισσότερο διεκδικητικός. Γνώρισε τι ακριβώς θέλεις και ζήτα το μετά ξεκάθαρα. Χρησιμοποίησε σωστά και απλά επιχειρήματα. Για να είσαι σίγουρος πως θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, σχεδίασε τα νωρίτερα και πρόβαρέ τα, πριν μιλήσεις. Δοκίμασε το, λόγου χάρη, σε έναν συνάδερφο που διαρκώς δυσκολεύει την δική σου δουλειά ή στον εργοδότη που σου ζητά συνεχώς να μένεις περισσότερη ώρα μετά το τέλος του εργασιακού ωραρίου.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ, ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ
Έπειτα, χρειάζεται να είσαι θετικός. Αν ξεκινήσεις με μία θετική δήλωση την συζήτηση, ο συνομιλητής θα σε ακούσει καλύτερα και δεν θα νιώσει πως του επιτίθεσαι. Επίσης, μη πεις “δεν πρέπει να μου συμπεριφέρεσαι έτσι” αλλά προτίμησε την φράση: “δεν μου αρέσει αυτό”. Με το δεύτερο πρόσωπο, είναι πιθανόν ο συνομιλητής να αισθανθεί πως δέχεται επίθεση. Φρόντισε να είσαι αντικειμενικός όμως. Μη επικρίνεις τα άλλα άτομα, απλά εξήγησε πώς την κατάσταση που αντιμετωπίζεις. Να είσαι, ακόμη, σύντομος για να σε προσέξει καλύτερα ο συνομιλητής. Εξέφρασε το πώς νιώθεις, ποιες είναι οι ανάγκες σου και μη ξεχάσεις να προτείνεις εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, αν δεν θέλεις να εργαστείς Σάββατο απόγευμα, πρότεινε στον εργοδότη να ολοκληρώσεις το project νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ
Επέμενε και μη δεχτείς εύκολα ως απάντηση το “όχι”. Η επιμονή και η επανάληψη είναι η βασικότερη τεχνική της διεκδικητικότητας. Εάν το αίτημα σου δεν γίνει αποδεκτό αμέσως, επανέλαβε το μέχρι το άλλο άτομο το αποδεχτεί. Εάν διεκδικείς, για παράδειγμα, αλλαγή πόστου στην δουλειά και έχεις τα απαραίτητα επιχειρήματα αλλά δεν συμφωνεί ο προϊστάμενος, σταμάτα να το αναφέρεις για ένα εύλογο διάστημα. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, υπενθύμισε ξανά στο προϊστάμενο το αίτημα σου.
Συνοψίζοντας, εάν εξασκηθείς αρκετά στην δεξιότητα της διεκδικητικότητας με τους παραπάνω τρόπους, θα αποκομίσεις όλα τα οφέλη της στον εργασιακό τομέα.