Covid-19: Αναρρωτική άδεια & νέα μέτρα | jobstoday.gr

Covid-19: Αναρρωτική άδεια & νέα μέτρα

Μετά την ιλιγγιώδη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 των τελευταίων ημερών, εκδόθηκε την νύχτα της Τρίτης 4 Ιανουαρίου 2022 κοινή υπουργική απόφαση. Αυτή εξηγεί την διαδικασία που χρειάζεται να προβούν οι εργαζόμενοι που νόσησαν από τον κορονοϊό, προκειμένου να απουσιάσουν από την δουλειά τους με αναρρωτική άδεια. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης των εργαζομένων.

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 5 ΗΜΕΡΩΝ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ RAPID TEST

Πιο συγκεκριμένα, με την νέα κοινή υπουργική απόφαση, όλοι οι εργαζόμενοι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, έχουν την δυνατότητα να απέχουν από τον χώρο της εργασίας τους με αναρρωτική άδεια για πέντε ημέρες, εφόσον το rapid test είναι θετικό και ο φαρμακοποιός ή το διαγωνιστικό κέντρο θα το αναρτά στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

ΠΩΣ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΣΗΣΗΣ

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ΚΥΑ αλλά και με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, όσοι δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν κατά του Covid-19, για να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης, είναι απαραίτητο να προβούν σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR. Αντίθετα, στους πλήρως εμβολιασμένους με θετικό rapid test θα δοθεί το συγκεκριμένο πιστοποιητικό χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος με PCR.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΣΗΣ

Η διάρκεια της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης είναι ενενήντα ημέρες μετά από το πρώτο θετικό rapid ή PCR test. Επίσης, όπως αναφέρεται στην κοινή υπουργική απόφαση, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5 Ιουλίου 2021 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και 180 ημέρες και λήγουν το πολύ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. Όμως, όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2021 μέχρι και την 4η Δεκεμβρίου 2021 λήγουν σε τρεις μήνες.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Οι νοσούντες από Covid-19 εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, είναι απαραίτητο να κάνουν κάποιες ενέργειες, προκειμένου να πληρωθούν για την άδεια ασθενείας που έλαβαν. Έτσι, χρειάζονται, αρχικά ιατρική γνωμάτευση νόσησης. Για να την λάβουν, πρέπει να επικοινωνήσουν με γιατρό που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και να τον ενημερώσουν για το θετικό τεστ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ

Στην συνέχεια, οι ασθενείς χρειάζεται να υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση άδειας διαδικτυακά στην σελίδα του ΕΦΚΑ χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXISNET. Επίσης, πρέπει να κατατεθούν:

  • Μία βεβαίωση από τον εργοδότη στην οποία θα αναφέρεται η ημερομηνία πρόσληψης του εργαζομένου, η ειδικότητα του, οι μέρες της απουσίας από την εργασίας εξαιτίας της νόσου καθώς και οι μικτές αποδοχές του διαστήματος απουσίας,
  • Εκκαθαριστικό μισθοδοσίας.
 ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιπρόσθετα, εξαιτίας της μετάλλαξης ‘Όμικρον’ του covid-19, θα εφαρμοστούν νέα μέτρα για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Συνεπώς, για το πρώτο μήνα του 2022 θα ενεργοποιηθούν ξανά οι αναστολές συμβάσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου 2021 σε επιχειρήσεις, έχουν την δυνατότητα να μπουν σε αναστολή και να λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2022

Οι εργοδότες μπορούν να προαναγγέλλουν τις αναστολές των συμβάσεων μέχρι και την 10η Ιανουαρίου 2022. Επιπλέον, θα χορηγηθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο στους καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα επεκταθεί για τρεις μήνες ακόμα, δηλαδή μέχρι και την 31η Μαρτίου 2022 για τους εργαζόμενους που απασχολούνταν πλήρως την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο χρόνος του εργαζομένου μπορεί να μειωθεί μέχρι και 50% χωρίς να αλλάξει η σχέση εργασίας. Το διάστημα που δεν εργάζεται, το κράτος καλύπτει το 60% της αμοιβής του. Όσο βρίσκεται στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» απαγορεύεται να απολυθεί.

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Η τηλεργασία, είναι άλλο ένα μέτρο που θα ισχύσει, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι εργοδότες, πλέον, θα καταβάλλουν μηνιαίως αποζημίωση στους εργαζόμενους που δουλεύουν εξ αποστάσεως. Το συνολικό ποσό της αποζημίωσης αντιστοιχεί στα 28 ευρώ.

Τέλος, οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται και θα αποχωρούν από το χώρο της εργασίας τους με κυλιόμενο ωράριο, για να αποφευχθεί η πολυκοσμία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση