Βιογραφικό: Τα συχνότερα λάθη
Βιογραφικό: Τα συχνότερα λάθη
Το βιογραφικό είναι η “βιτρίνα” της προσωπικότητάς μας και των προσόντων μας. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το εάν θα κληθούμε σε προσωπική συνέντευξη για κάποια θέση εργασίας ή αν θα απορριφθούμε αμέσως. Είναι πολύ σημαντικό να μη υπάρχουν λάθη στο βιογραφικό μας. Θα δούμε τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται, για να μπορέσουμε να τ’ αποφύγουμε.
ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Ένα από τα κυριότερα λάθη, είναι να ξεχάσουμε να κάνουμε ορθογραφικό έλεγχο στο βιογραφικό μας. Κανείς μας δεν είναι αλάνθαστος. Γι αυτό, καλό θα ήταν να ελέγχουμε το βιογραφικό για τυχόν λάθη πριν την εκτύπωση. Ένα μικρό συντακτικό ή ορθογραφικό λάθος μπορεί να το “καταδικάσει” αμέσως και να μας στερήσει την θέση εργασίας.
ΛΑΘΟΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Ο τίτλος “Βιογραφικό Σημείωμα” είναι λάθος. Κάθε εταιρεία λαμβάνει καθημερινά πολλά βιογραφικά. Για να μη χαθεί το βιογραφικό μας, ανάμεσα στο πλήθος άλλων βιογραφικών, θα πρέπει να υπάρχει μια σωστή ονομασία. Η ονομασία “βιογραφικό” απορρίπτεται. Το σωστότερο είναι η ονομασία του βιογραφικού να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμό μας. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να γράφουμε “Βασίλης_Βιογραφικό”, αλλά “Βασίλης Οικονομίδης_Βιογραφικό”.
ΕΚΤΑΣΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Είναι λάθος η έκταση του βιογραφικού να ξεπερνά τις δύο σελίδες. Αν είναι η πρώτη μας δουλειά, δεν χρειάζεται το βιογραφικό να είναι πάνω από μια σελίδα. Ακόμα και αν έχουμε πολλά χρόνια εμπειρίας, θα πρέπει να επιλέξουμε τις πληροφορίες που είναι πιο σχετικές με την θέση που ενδιαφερόμαστε. Έτσι, δεν θα ξεπεράσουμε τις δύο σελίδες.
ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Στην προσπάθεια μας να μειώσουμε το μέγεθος του βιογραφικού, αφήνουμε εκτός πολύ σημαντικές πληροφορίες. Αυτό όμως είναι λάθος. Είναι προτιμότερο να σημειώσουμε ακόμα και κατώτερες θέσεις εργασίας, από το να αφήσουμε ένα χρονικό κενό ετών. Ο εργοδότης θέλει να δει την προθυμία μας για εργασία. Ακόμα και αν μείναμε για πολύ καιρό άνεργοι, σίγουρα υπάρχουν κάποιες δεξιότητες που αποκτήσαμε στο διάστημα της ανεργίας μας.
ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Η μη ανανέωση του βιογραφικού είναι συνηθισμένο λάθος. Το βιογραφικό δεν φτιάχνεται μόνο μια φορά. Πρέπει να ανανεώνεται κάθε φορά που αποκτούμε νέες δεξιότητες και ενδιαφέροντα. Αυτά ίσως κάποτε κάνουν τη διαφορά. Ένα ακόμα συχνό λάθος είναι η χρήση του ίδιου βιογραφικού σε κάθε συνέντευξη εργασίας. Κάθε θέση εργασίας δεν είναι ίδια, γι αυτό πρέπει να αναπροσαρμόζουμε το βιογραφικό σημείωμα. Τα προσόντα που είναι σχετικά με την δουλειά πρέπει να διαβάζονται πρώτα.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
Σε ένα βιογραφικό σημείωμα δεν πρέπει να απαριθμούμε απλώς τις εργασίες που είχαμε παλιότερα. Πρέπει να περιγράψουμε συνοπτικά τα επιτεύγματα μας. Αυτά ο εργοδότης θα διαβάσει για να πειστεί και να μας προσλάβει. Λάθος, επίσης είναι να εισάγουμε ψευδείς πληροφορίες στο βιογραφικό. Αυτές, σίγουρα θα αποκαλυφθούν στην συνέντευξη εργασίας και δεν είναι καλό.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΟΡΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Η ακατάλληλη φόρμα βιογραφικού, είναι ένα πολύ συχνό λάθος. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις φόρμες του Word. Όμως, δεν προσθέτουν κάτι διαφορετικό στο βιογραφικό μας. Είναι καλύτερο να δημιουργήσουμε τη δική μας φόρμα. Πρέπει να προσέξουμε να μη υπάρχουν πολλά χρώματα, πίνακες και διαφορετικές γραμματοσειρές για να μη μπερδευτεί ο αναγνώστης.
ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Άλλα συνηθισμένα λάθη που μπαίνουν σε ένα βιογραφικό είναι τα εξής:
- Επίσημος λόγος και περίπλοκη ορολογία
- Το διάστημα αποχής από τη δουλειά για απόκτηση παιδιών, ταξίδια κλπ
- Η φράση “δίνονται συστάσεις” καθώς δεν χρειάζεται. Αν οι εργοδότες θέλουν συστατικές επιστολές θα τις ζητήσουν
- Προσωπικές αντωνυμίες
- Αναφορά σε παλιά δουλειά, στον ενεστώτα
- Μία μη επαγγελματική διεύθυνση email
- Στοιχεία επαφής με την τωρινή δουλειά μας ή το όνομα του εργοδότη μας και πληροφορίες μισθοδοσίας
- Διευθύνσεις σε social media που δεν έχουν σχέση με τη θέση στην οποία στοχεύουμε
- Ξεπερασμένες ή φανταχτερές γραμματοσειρές: Καλύτερη είναι η χρήση της Arial γραμματοσειράς
- Τους σχολικούς βαθμούς
- Προσωπικά δεδομένα, όπως ο ΑΜΚΑ, η θρησκεία, ο γάμος
- Στερεότυπα: Λέξεις όπως “δυναμικός”, “υπεύθυνος”, “με όρεξη για δουλειά”, έχουν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά και δεν θα ωθήσουν τον εργοδότη στο να μας καλέσει σε συνέντευξη
Δεν υπάρχει το “τέλειο” βιογραφικό. Όμως, αποφεύγοντας τα παραπάνω λάθη και προσέχοντας τις λεπτομέρειες, το βιογραφικό μας θα ξεχωρίσει. Με ένα ισχυρό βιογραφικό, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούμε.