Αύξηση μισθού: Πώς να την ζητήσεις έξυπνα | jobstoday.gr

Αύξηση μισθού: Πώς να την ζητήσεις έξυπνα

Αύξηση μισθού: Πώς να την ζητήσεις έξυπνα

Η δουλειά είναι πολύ σημαντική για σένα, δουλεύεις ατελείωτα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες αυξάνονται καθημερινά; Πιστεύεις πως είσαι αναντικατάστατος στην εταιρεία; Μήπως έφτασε η ώρα να ζητήσεις αύξηση στον μισθό σου, αλλά διστάζεις;  Μερικά απλά βήματα θα σε βοηθήσουν να ζητήσεις αυτό που πιστεύεις ότι αξίζεις εργασιακά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΚΑΛΑ

Πριν να φτάσεις στο γραφείο του εργοδότη σου, πρέπει να προετοιμαστείς όσο τον δυνατόν καλύτερα.  Μάθε τον μισθό που παίρνουν οι συνάδελφοι με την ίδια θέση και τα ίδια προσόντα με εσένα σε άλλες εταιρείες.  Επιπλέον συνυπολόγισε την επαγγελματική σου εμπειρία, τα χρόνια που δουλεύεις σε αυτή την εταιρεία μα και την οικονομική κατάσταση της. Έπειτα, αφού έχεις κάνει την έρευνα, καθόρισε το ποσό που θα σε έκανε ευχαριστημένο.

ΒΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Στη συνέχεια, προετοίμασε τα επιχειρήματά σου. Σκέψου όλα αυτά που έχεις επιτύχει, όλα αυτά τα χρόνια. Κατά την διάρκεια της συνάντησης με το αφεντικό, ανάφερε τα πιο πρόσφατα επιτεύγματά σου και μετά τα παλαιότερα με αυτοπεποίθηση.  Να έχεις πάντα έτοιμη την απάντηση στην ερώτηση του διευθυντή: “Γιατί θέλεις αύξηση;”

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Μπορείς ακόμα και να μεγιστοποιήσεις την αξία σου στην εργασία. Η δια βίου μάθηση είναι πολύ σημαντική. Βελτίωσε τις ικανότητες σου στην δουλειά, παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια.

ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

Διάλεξε την σωστή στιγμή για να ζητήσεις αύξηση. Έχεις ολοκληρώσει ένα μεγάλο project, έχεις λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα και έχεις αναλάβει νέες αρμοδιότητες; Αν ναι, τότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αυξηθεί ο μισθός σου.  Η αύξηση είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει να συζητηθεί σε μία συνάντηση με τον διευθυντή. Εκείνος, δεν θα σκεφτεί ποτέ σοβαρά τα επιχειρήματά σου, εάν για παράδειγμα,  ζητήσεις την αύξηση μέσω email ή τηλεφωνικά.

ΚΡΑΤΑ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ

Κατά την διάρκεια της συνάντησης με το αφεντικό, προσπάθησε να κρατήσεις θετική τη συζήτηση. Ξεκίνα αναφέροντας  “η δουλειά μου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μου αρέσει πολύ να εργάζομαι εδώ. Το τελευταίο διάστημα ο ρόλος μου έχει περισσότερες προκλήσεις και οι ευθύνες μου έχουν αυξηθεί…”  Μην αρχίσεις την συζήτηση, λέγοντας: “έχω κουραστεί πολύ με την αύξηση των ευθυνών…”

ΜΗ ΠΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός την στιγμή που ζητάς αύξηση από το αφεντικό σου. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να πεις:

  • “Έχω να πάρω αύξηση χρόνια”. Ακόμα και αν είναι αλήθεια, δεν θα σε βοηθήσει εκείνη την στιγμή. Πρέπει να εστιάσεις στη πορεία σου στην εταιρεία και να δείξεις την  διάθεση που έχεις, ώστε να συνεχίσεις πιο δυναμικά.
  • “Ο συνάδελφός μου παίρνει περισσότερα χρήματα από εμένα και είναι άδικο”. Μπορεί να αισθάνεσαι αδικημένος, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το αναφέρεις. Η διαφορά στις απολαβές, οφείλεται σε πολλούς λόγους: στην εμπειρία, στην οικογενειακή κατάσταση, στα χρόνια συνεργασίας κλπ. Μην εστιάσεις τη συζήτηση στον συνάδελφό σου, αλλά επικεντρώσου σε σένα.
  • “Χρωστάω στην εφορία και χρειάζομαι αύξηση”. Δεν πρέπει να επικαλείσαι προσωπικούς λόγους για να συγκινήσεις τον εργοδότη σου. Θα σου δοθεί η αύξηση μόνο όταν εκτιμάται ο ρόλος σου στην επιχείρηση και αποδίδεις καλά στην εργασία σου.
ΑΝ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΡΝΗΘΕΙ

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που ο εργοδότης θα αρνηθεί να σου δώσει αύξηση. Μην απογοητευτείς και μείνε ψύχραιμος. Εάν συμβεί αυτό, τότε ρώτησε τον τι θα χρειαζόταν να κάνεις ώστε να σου δοθεί αργότερα αυτό που ζητάς.

Επίσης, μπορείς να ρωτήσεις,  αν μπορείς να κερδίσεις μια αλλαγή τίτλου και όχι αύξηση. Εάν ο διευθυντής σου είναι πρόθυμος για κάτι τέτοιο, τότε μακροπρόθεσμα θα μπορέσεις να πάρεις και αύξηση.

Εάν, παρόλα αυτά, νιώθεις πως άξιζες την αύξηση και πως αδικήθηκες,  τότε ίσως θα πρέπει να αποχωρήσεις από την εταιρεία.

Cart

Καλάθι