Αρρώστησες και εργάζεσαι; Εύκολα tips για να διατηρήσεις την αποδοτικότητα σου
Αρρώστησες και εργάζεσαι; Εύκολα tips για να διατηρήσεις την αποδοτικότητα σου
Πόνος στο λαιμό, βήχας, βουλωμένη μύτη, αίσθημα αδυναμίας και πριν το αντιληφθείς καλά-καλά αρρώστησες. Σε όλους μας έχει συμβεί, ειδικά τις μέρες που έχει περισσότερο κρύο. Ο αδύναμος σου οργανισμός χρειάζεται ξεκούραση για να καλυτερεύσει σύντομα, αλλά εάν εργάζεσαι, τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί να ολοκληρώσεις επιτυχώς τα εργασιακά σου καθήκοντα. Αν ανησυχείς για το πώς θα παραμείνεις παραγωγικός τις μέρες που είσαι άρρωστος και πρέπει να εργαστείς, συνέχισε την ανάγνωση του κειμένου. Σε αυτό, θα παρουσιάσουμε εκτενέστερα εύκολα tips για να μη χαθεί η αποδοτικότητά σου.
Πόσο άρρωστος είσαι;
Για αρχή, αναρωτήσου πόσο ασθενής αισθάνεσαι. Αν, δηλαδή, τα συμπτώματα της ασθένειας σου είναι αρκετά σοβαρά, όπως πολύ υψηλός πυρετός, τότε το ιδανικότερο θα ήταν να ζητήσεις από τον εργοδότη άδεια για να παραμείνεις στο σπίτι. Έτσι, δεν θα επιδεινωθεί περισσότερο η υγεία σου και θα αποτρέψεις την ασθένεια να εξαπλωθεί στους υπόλοιπους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Ζήτησε να εργαστείς από το σπίτι
Αν δεν μπορείς να πάρεις άδεια από την δουλειά γιατί είναι αναγκαίο να παραδώσεις εγκαίρως ορισμένα projects επικοινώνησε με τον εργοδότη σου. Εξήγησε του πώς νιώθεις, εάν πρόλαβες να επισκεφτείς τον γιατρό, ανάφερε του τι ακριβώς σου είπε εκείνος και ρώτησε τον αν μπορείς να εργαστείς εκείνη την μέρα από το σπίτι.
Για την τηλεργασία είναι αναγκαίο να έχεις μόνο το laptop ή το desktop σου και γρήγορες ταχύτητες internet. Αν δεν χρειαστεί να ξοδέψεις πολλή ενέργεια στην μετακίνησή σου προς το χώρο της εργασίας, μία μέρα που νιώθεις άρρωστος, τότε θα είσαι περισσότερο αποδοτικός.
Εάν τελικά εργαστείς από την οικία σου, σκέψου την πιθανότητα να ξεκουράζεσαι κάθε φορά που ολοκληρώνεις μία σημαντική εργασία. Όταν την τελειώνεις, προσπάθησε να κοιμάσαι λίγο ώστε το σώμα σου να καταπολεμά γρηγορότερα την ασθένεια και να αυξηθεί και η παραγωγικότητά σου. Ελαχιστοποίησε, όσο το δυνατόν περισσότερο και το άγχος σου καθώς αυτό αποδυναμώνει περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον χρόνο της ασθένειας.
Πραγματοποίησε συχνά διαλείμματα
Όσο είσαι άρρωστος και εργάζεσαι από το γραφείο, είναι απαραίτητα και τα συχνά διαλείμματα. Θυμήσου, δεν είναι μια οποιαδήποτε μέρα που βρίσκεσαι στο εργασιακό χώρο: κάθε ασθενής χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση από το συνηθισμένο. Έτσι, χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο και ρύθμισε το να χτυπάει κάθε 20 ή 25 λεπτά. Φρόντισε να ολοκληρώνεις σε αυτό το διάστημα κάθε εργασία και μετά κάνε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα για να πιείς νερό, χυμό ή τσάι. Με αυτό το τρόπο, θα συγκεντρώνεσαι καλύτερα στη δουλειά και θα ενυδατώνεσαι επαρκώς.
Φτιάξε μια λίστα με τα projects της ημέρας
Ακόμα, όταν κάποιος είναι άρρωστος δυσκολεύεται περισσότερο να επικεντρωθεί στα εργασιακά του καθήκοντα και να λειτουργεί καλά η βραχυπρόθεσμη μνήμη του. Για να μη κάνεις άθελά σου λάθη στη δουλειά, καλό είναι να δημιουργήσεις μία λίστα με τα projects που πρέπει να πραγματοποιήσεις στο γραφείο. Στη συνέχεια, κατηγοριοποίησε τα ανάλογα με το πόσο επείγον είναι να εκτελεστούν άμεσα και με το πόσο σημαντικά είναι.
Σημείωσε όλες τις εργασίες σε πολύχρωμα post-it με τις ακόλουθες ενδείξεις «επείγον και σημαντικό», «επείγον, όχι σημαντικό», «σημαντικό, όχι επείγον», «όχι σημαντικό, όχι επείγον», τοποθέτησε τα σε ορατά σημεία στο γραφείο σου και ξεκίνα να κάνεις τα επείγοντα και σημαντικά projects και άφησε για άλλη μέρα όσα δεν είναι σημαντικά και επείγοντα.
Ζήτησε βοήθεια
Επιπλέον, αν νιώθεις να σε εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σου, εξαιτίας της ασθένειας, όσο βρίσκεσαι στο γραφείο, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Ρώτησε τους συναδέρφους σου μήπως μπορούν να αναλάβουν εκείνοι να ολοκληρώσουν ένα δικό σου project ή να παραβρεθούν εκείνοι σε κάποιο επαγγελματικό ραντεβού με πελάτη αντί για σένα.
Ανακεφαλαιώνοντας, αν ακολουθήσεις τα παραπάνω μικρά tips θα καταφέρεις να διατηρήσεις την αποδοτικότητά σου ακόμα και τις στιγμές που δεν νιώθεις πολύ καλά. Απoδέξου την ασθένεια, άφησε τα μη σημαντικά tasks στη δουλειά για άλλη στιγμή και επιβράβευσε τον εαυτό σου για κάθε task που ολοκληρώνεις επιτυχώς.