Αρνητικοί συνάδελφοι και η αντιμετώπιση τους
Αρνητικοί συνάδελφοι και η αντιμετώπιση τους
Στον χώρο της εργασίας, είναι όμορφο να μπορείς να συνεργαστείς αρμονικά με τους συναδέλφους σου. Όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Υπάρχουν φορές που θα χρειαστεί να συνεργαστείς με δύσκολους συναδέλφους. Εάν δεν θέλεις να μετατραπεί το γραφείο σου σε “κόλαση”, διάβασε τα παρακάτω tips. Αυτά θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις τους τύπους των ενοχλητικών συναδέρφων. Επίσης, θα μπορέσεις να συνεργαστείς μαζί τους αποτελεσματικά και χωρίς να χαθεί η απόδοσή σου στην δουλειά.
ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΜΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΑΛΛΩΝ
Καταρχάς, ένας δύσκολος συνάδελφος, είναι αυτός που παρουσιάζει την δουλειά άλλων για δική του. Ενοχλητικό είναι και όταν ένα άτομο υποτιμά συνέχεια τις ιδέες των άλλων. Εύκολα μπορείς να παρατηρήσεις τον συγκεκριμένο τύπο στην δουλειά. Είναι αυτός που σε κάθε meeting δεν αφήνει τον άλλο να εκφράσει μία ιδέα. Επεμβαίνει και παρουσιάζει μια δική του καλύτερη ιδέα.
Ο ΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ
Επίσης, δύσκολος συνάδελφος, είναι και ο εριστικός. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, διαρκώς καυγαδίζει την ώρα της δουλειάς. Είναι περισσότερο οξύθυμος από το φυσιολογικό. Έτσι, τα περισσότερα άτομα τον αποφεύγουν για να μη διαπληκτιστούν μαζί του. Επόμενη κατηγορία ενοχλητικού συναδέλφου είναι ο “αντιδραστικός”. Είναι αυτός που συνέχεια λέει “όχι”. Ο αρνητισμός του είναι σε υπερθετικό βαθμό. Όταν εργάζεσαι μαζί του, μπορεί να μεταδώσει τα αρνητικά συναισθήματα και να σε κάνει να νιώσεις άσχημα.
Ο ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΗΣ, Ο ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΦΗΡΗΜΕΝΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ
Ο “κουτσομπόλης” είναι μία ακόμα κατηγορία συναδέλφου. Δύσκολα μπορείς να αντιληφθείς έναν “κουτσομπόλη”. Όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που τον αποκαλύπτουν. Αν για παράδειγμα, κάθε φορά που σε πλησιάζει, σου λέει: “Έχω κάτι να σου πω…”, τότε ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ο αναξιόπιστος και ο αφηρημένος συνάδελφος, μπορούν να βλάψουν την παραγωγικότητά σου, όταν αναγκαστείς να δουλέψεις μαζί τους. Δεν τηρούν ποτέ τις υποχρεώσεις που έχουν, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες. Ή ξεχνούν τα καθήκοντά τους και τις προθεσμίες των projects.
Η “ΚΙΝΗΤΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ” ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ
Εάν πρέπει να συνεργαστείς με τον “ξερόλα” του γραφείου, θα περάσεις αρκετά δύσκολα. Είναι ο συνάδελφος – “κινητή εγκυκλοπαίδεια”. Αυτός που πιστεύει πως έχει γνώσεις για όλα τα θέματα, από το τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης μέχρι τις νέες τάσεις της μόδας. Είναι ο πρώτος που θα εκφέρει γνώμη για κάποιο νέο πελάτη ή για το πώς θα πρέπει να κάνεις το project που σου έχει ανατεθεί.
Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Αρκετά συχνά, στον χώρο της δουλειάς, μπορείς να συναντήσεις τους “drama queen“. Είναι αυτοί που έχουν συνέχεια προβλήματα με όλους. Ένας τέτοιος συνάδελφος, θα σε γεμίσει, δίχως λόγο, με δικές του έγνοιες. Έτσι, πιθανότατα θα μειωθεί η παραγωγικότητα σου. Οι συνάδελφοι “θύματα” είναι άλλη μια ενοχλητική κατηγορία που θα συναντήσεις στον εργασιακό χώρο. Εκείνοι κατηγορούν για τα πάντα τους άλλους. Διαμαρτύρονται συνέχεια και δεν αναλαμβάνουν ποτέ τις δικές τους ευθύνες.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Ας δούμε, πώς θα αντιμετωπίσεις τον κάθε τύπο συναδέλφου που είδαμε παραπάνω. Έτσι, εάν ο συνάδελφος υποτιμά συνέχεια τις ιδέες σου, μίλησε του. Εξήγησε του πόσο σε ενοχλεί η συμπεριφορά του και πρόβαλλε τα δικά σου επιχειρήματα. Μη του επιτεθείς γιατί θα κάνεις χειρότερα τα πράγματα. Για την σωστή αντιμετώπιση ενός εριστικού ατόμου, καλό είναι να του στείλεις πρώτα ένα email με το θέμα συζήτησης. Έπειτα θα μιλήσεις μαζί του. Με αυτό το τρόπο, ο συνάδελφος θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος και εσύ θα γλιτώσεις από τις δικές του αντιδράσεις εν βρασμώ.
ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΓΚΡΙΝΙΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΗ
Μη αφήσεις την αρνητικότητα του “γκρινιάρη” συναδέλφου να σε πτοήσει. Προσπάθησε να έχεις μαζί του ένα φιλικό διάλογο. Έτσι, περιορίζεις την αρνητικότητα του. Θυμήσου πως η δική σου θετικότητα βοηθά στην εξάλειψη της τοξικής αρνητικότητας. Τον κουτσομπόλη συνάδελφο, μπορείς να τον χειριστείς εύκολα. Πες του ευγενικά πως δεν σου αρέσει το κουτσομπολιό. Δεν χρειάζεται να βρεις τρόπο να τον αποφύγεις. Μίλα του απλά και άμεσα. Βέβαια, πρέπει να προσέχεις πολύ τι λες και σε ποιον. Γιατί κάτι που θα πεις, πιθανότατα θα διαστρεβλωθεί και θα παραποιηθούν τα λεγόμενά σου.
ΚΡΑΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΡΗΜΕΝΟ
Καλό θα ήταν να μη χρειαστεί να συνεργαστείς ποτέ με ένα αναξιόπιστο συνάδελφο. Εάν όμως δεν μπορείς να αποφύγεις την συνεργασία, τότε δούλεψε μαζί του, με αποδείξεις. Φρόντισε να στέλνεις τακτικές υπενθυμίσεις γραπτώς στον συνάδελφο για το project που κάνετε μαζί. Έτσι, εάν στο τέλος, το project δεν ολοκληρωθεί, στις ερωτήσεις των ανωτέρων, θα απαντήσεις με τις γραπτές αποδείξεις. Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και όταν αναγκαστείς να συνεργαστείς με έναν αφηρημένο. Θύμισε του συχνά μέσω email τις υποχρεώσεις του καθώς και τις ώρες των σημαντικών επαγγελματικών ραντεβού.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ “ΞΕΡΟΛΑ” ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Όταν πρέπει να συνεργαστείς με τον “ξερόλα” του γραφείου, χρησιμοποίησε τις γνώσεις του. Για να μη εκνευριστείς, πρότεινε του να αναλάβει ένα μέρος του project που είναι πιο αυτόνομο. Έτσι, θα δουλέψει παράλληλα με σένα, χωρίς να είναι δίπλα σου. Προσπάθησε να συνεργαστείς μαζί του, όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται. Μη καυγαδίσεις μαζί του. Στα meeting φρόντισε να δείξεις τις δικές σου ιδέες. Μα φρόντισε, επίσης, να μη δείξεις πως απορρίπτεις τις δικές του.
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ακόμα, όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις, τον συνάδελφο που έχει μονίμως προβλήματα, μη πέσεις στην παγίδα της μόνιμης υποστήριξης. Μπορείς να τον στηρίξεις σε έναν βαθμό, αλλά όχι διαρκώς. Στην εργασία είναι ένας συνάδελφος και όχι φίλος. Μπορείς, όμως, να του ζητήσεις να πάει σε κάποιο ειδικό, όπως σε ένα σύμβουλο γάμου ή σε ένα ψυχολόγο. Επίσης, μπορείς να του μιλήσεις. Για παράδειγμα, πες του: “Σε καταλαβαίνω για την πολύ δουλειά που έχεις. Αλλά αν είσαι πολύ κουρασμένος, μίλησε με τον προϊστάμενο.”
ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ “ΘΥΜΑ”
Για να αντιμετωπίσεις, ένα συνάδελφο “θύμα“, πες του πως χρειάζεσαι θετικότητα κατά την διάρκεια της δουλειάς. Γι αυτό, πες του για παράδειγμα: “Δεν θα ήθελα η συζήτηση να επικεντρώνεται μόνο σε αρνητικά πράγματα. Δεν θα ήταν καλύτερα να μου πεις τι σε κάνει χαρούμενο;”
ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ΚΑΙ ΦΕΡΣΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ
Γενικά, για να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε περίπτωση δύσκολου συναδέλφου, πρέπει να παραμείνεις ψύχραιμος. Επικεντρώσου μόνο στην δουλειά και στους στόχους που έχεις θέσει. Έπειτα φέρσου σαν επαγγελματίας. Θυμήσου πως οι συνάδελφοι δεν είναι φίλοι σου. Έτσι, μπορείς απλά να κρατάς τυπικές σχέσεις μαζί τους. Εάν σε ενοχλεί πολύ κάποιο άτομο από την δουλειά, τότε απέφυγε τις πολύωρες συζητήσεις μαζί του.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ
Έπειτα, προσπάθησε να είσαι ευγενικός με όλους τους συναδέλφους. Εάν διαρκώς διαφωνείς με κάποιο άτομο πάνω σε ένα project, τότε συζήτησε μαζί του. Εξήγησε του πως είσαι διατεθειμένος να βρείτε μία μέση λύση για να ικανοποιηθείτε και οι δύο. Εάν ο συνάδελφος δεν θέλει να συμβιβαστεί, μίλησε με τον προϊστάμενο και εξήγησε την κατάσταση. Ο προϊστάμενος θα σε βοηθήσει και θα δώσει ο ίδιος την λύση.
Την επόμενη φορά που αναγκαστείς να συνεργαστείς με ένα άτομο που δεν επιθυμείς, δεν θα χάσεις την θετική σου ενέργεια. Θα γνωρίζεις πλέον, πώς να αντιμετωπίσεις άμεσα μία εφιαλτική συνεργασία.