Αποτοξίνωση από την δουλειά: Πώς θα τα καταφέρεις;
Αποτοξίνωση από την δουλειά: Πώς θα τα καταφέρεις;
Η ολιγοήμερη άδεια από την εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλά και αναγκαία για κάθε εργαζόμενο. Χάρη σε αυτή, έχει την δυνατότητα να ξεκουραστεί σωματικά και ψυχικά και όταν επιστρέψει ξανά πίσω στην δουλειά να είναι περισσότερο παραγωγικός στα projects που λαμβάνει. Μήπως ετοιμάζεσαι να πάρεις την άδεια που δικαιούσαι ή βρίσκεσαι ήδη διακοπές μα δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι την δουλειά; Στο κείμενο που ακολουθεί, θα βρεις μικρά tips που θα σε βοηθήσουν να αποτοξινωθείς από την δουλειά για όσο διάστημα είσαι μακριά από αυτή.
ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ο εκ των προτέρων καλός σχεδιασμός θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος για την εργασία κατά την διάρκεια της απουσίας σου από αυτή, αλλά και δεν θα δυσκολέψει περισσότερο τους συναδέρφους σου. Γι αυτό το λόγο, λίγες μέρες πριν να πάρεις άδεια, σημείωσε τα projects που σου έχει αναθέσει ο προϊστάμενος και ολοκλήρωσε τα εγκαίρως. Δεν είναι καλό να τα αφήσεις μισοτελειωμένα για να μη επιβαρύνεις τους συναδέρφους να εκτελέσουν και τα δικά σου καθήκοντα. Επίσης, μη ξεχάσεις να τακτοποιήσεις το γραφείο σου. Πέτα ό,τι δεν σου είναι απαραίτητο και κρύψε στα συρτάρια σημαντικούς φακέλους.
ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ
Επιπλέον, χρειάζεται να βρεις το ιδανικό άτομο που θα σε αντικαταστήσει, όσο εσύ βρίσκεσαι σε άδεια από την δουλειά. Απευθύνσου στον συνάδερφο που εμπιστεύεσαι περισσότερο και ρώτησε τον αν μπορεί να διαχειριστεί πιθανές έκτακτες ανάγκες των πελατών όσο εσύ θα είσαι εκτός γραφείου. Φυσικά, φρόντισε να είσαι ευγενικός μαζί του και να προσφερθείς να κάνεις το ίδιο και για εκείνον όταν αυτός απουσιάσει. Όταν δεχτεί, ενημέρωσε τον διευθυντή για το ποιος θα είναι ο υπεύθυνος το διάστημα της απουσίας σου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΟΥ
Έπειτα, πρέπει να πληροφορήσεις και τους πελάτες της εταιρίας για την απουσία σου, ώστε να μη σε αναζητούν. Άφησε ένα μήνυμα στον αυτόματο τηλεφωνητή πως θα λείπεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μη ξεχάσεις να προσθέσεις το όνομα και τον αριθμό του ατόμου που θα σε αντικαταστήσει, ώστε να επικοινωνήσουν μαζί του, εάν είναι απολύτως αναγκαίο. Εσύ θα ορίσεις ποια θα είναι η ‘έκτακτη ανάγκη’ και θα συζητήσεις με τον αντικαταστάτη σου πότε επιθυμείς να ειδοποιηθείς. Εναλλακτικά, μπορείς να ενημερώσεις τους πελάτες και γραπτώς μέσω ενός email.
ΜΗ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ Ό,ΤΙ ΈΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Αν θα πάρεις άδεια εργασίας για να πας διακοπές, φρόντισε να μη πακετάρεις και πάρεις μαζί σου το laptop ή το tablet. Θυμήσου οι διακοπές είναι για την φροντίδα του εαυτού σου και όχι για να συνεχίσεις να εργάζεσαι εκτός γραφείου. Αν δεν μπορείς να αποχωριστείς τις συγκεκριμένες συσκευές, τότε βάλε τις στην βαλίτσα, αλλά άφησε τις στο ξενοδοχείο. Έτσι, όταν θα κάνεις βόλτες εκτός ξενοδοχείου, δεν θα μπεις στο πειρασμό να ασχοληθείς με αυτές.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA
Επίσης, για να αποτοξινωθείς περισσότερο από την εργασία, καλό είναι να σβήσεις από το κινητό σου όλες τις εφαρμογές που σχετίζονται με αυτή ή τουλάχιστον να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις από αυτές. Μείωσε και τον χρόνο που θα βρίσκεσαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απέφυγε να είσαι συνδεδεμένος στο skype. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να σου στείλουν κάποιο μήνυμα σχετικό με την εργασία οι συνάδερφοι σου.
Αν δεν μπορείς να απέχεις εντελώς από τα κοινωνικά μέσα, περιόρισε στο ελάχιστο την παρουσία σου σε αυτά. Aκόμη, κατά την διάρκεια της άδειας σου, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου «ημερολόγιο εργασίας». Σε αυτό, θα καταγράψεις τα όνειρα και τους επαγγελματικούς στόχους που έχεις.
Τέλος, όταν συζητάς με την οικογένεια ή τους φίλους, απέφυγε να μιλάς για θέματα της δουλειάς σου. Αν κάποιος από την παρέα αρχίσει μία συζήτηση σχετικά με αυτή, άλλαξε ευγενικά το θέμα. Μη ξεχνάς, οι μέρες της άδειας σου είναι ιερές. Με αυτές θα επαναφορτιστείς και θα επιστρέψεις στο γραφείο με περισσότερες ιδέες και έμπνευση.