Απόλυση: Πώς να την διαχειριστείς σωστά | jobstoday.gr

Απόλυση: Πώς να την διαχειριστείς σωστά

Απόλυση: Πώς να την διαχειριστείς σωστά

Η απόλυση, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες του κάθε εργαζομένου. Συχνά μια απόλυση έρχεται απροειδοποίητα. Ωστόσο, κάποιες φορές υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν πως σύντομα θα χάσεις την δουλειά σου. Παρουσιάζονται, παρακάτω, μερικά σημάδια αναμενόμενης απόλυσης. Επίσης κάποια tips  θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς σωστά μια απόλυση.

ΛΗΨΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ

Το πρώτο βασικό σημάδι πως πλησιάζει η ώρα της απόλυσης, είναι όταν αρχίζεις να λαμβάνεις αρνητικές αξιολογήσεις. Μια αρνητική αξιολόγηση, δεν σημαίνει αμέσως πως θα απολυθείς. Αλλά αν υπάρξουν τουλάχιστον τρεις αρνητικές αξιολογήσεις, σε μικρό χρονικό διάστημα, τότε τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά.

ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

Ο ξαφνικός αποκλεισμός, θα πρέπει να σε προβληματίσει. Αν δεν έχεις πρόσβαση σε σημαντικά αρχεία, αν σε αποκλείουν από εταιρικά mail μεταξύ συναδέλφων ή δεν σε καλούν σε meeting, τότε η απόλυση είναι κοντά. Έπειτα θα πρέπει να παρατηρήσεις την σχέση σου με το αφεντικό. Αν πρόσεξες κάποια αλλαγή, τότε θα μπορούσε να είναι αυτή, ένας λόγος απόλυσης.

ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Η ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Κακό σημάδι είναι όταν σου αφαιρούνται ξαφνικά αρμοδιότητες ή όταν σου προσθέτουν έξτρα ευθύνες και καθήκοντα. Κάποιες εταιρείες, όταν θέλουν να διώξουν έναν υπάλληλο, του δίνουν περισσότερα καθήκοντα, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει. Μόλις έρθει η προδιαγεγραμμένη αποτυχία, η εταιρεία τον απολύει.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια της απόλυσης είναι τα εξής:

  • Αν ο εργοδότης σου ζητήσει μείωση μισθού ή αναγκαστική άδεια
  • Αν κληθείς ν΄αναφέρεις την πρόοδο της εργασίας σου σε νέους manager από ό,τι συνήθως
  • Αν έκανες ένα πολύ σοβαρό λάθος
  • Αν η εταιρεία πωλήθηκε ή είναι σε πτώση
  • Αν κανείς πια δεν σε επαινεί και δεν δέχεται την γνώμη σου
  • Αν ο εργοδότης ψάχνει για νέο υπάλληλο
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΡΑΙΜΑ

Αν αναγνώρισες κάποιο από τα παραπάνω σημάδια και υποψιάζεσαι πως ίσως απολυθείς, παρέμεινε ψύχραιμος. Αντιμετώπισε την κατάσταση, σαν να είναι η τελευταία μέρα που εργάζεσαι. Ξεκίνα να βελτιώνεις το βιογραφικό σου. Παρακολούθησε νέα σεμινάρια για να αυξήσεις τις γνώσεις σου.

ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Γίνε περισσότερο χρήσιμος. Βοήθησε τους συναδέρφους σου και ζήτησε περισσότερη δουλειά. Παρέμεινε σε εγρήγορση και ενημέρωνε το αφεντικό σου τακτικά για την πορεία όσων έχεις αναλάβει.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Όταν η απόλυση είναι πια δεδομένη, τότε συνήθως δίνεται από τον εργοδότη κάποια προειδοποίηση. Αυτή την περίοδο πρέπει να την αξιοποιήσεις σωστά, ώστε να αποχωρήσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται από την εργασία σου. Ο υπολογισμός της αποζημίωσης γίνεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Για την αποζημίωση απόλυσης συνυπολογίζονται τα δώρα εορτών και το επίδομα άδειας, προσθέτοντας το 1/6 στο συνολικό ύψος της αποζημίωσης.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Δεν δίνεται αποζημίωση, αν απολυθείς πριν να συμπληρωθούν δύο μήνες εργασίας. Επίσης, στην σύμβαση ορισμένου χρόνου, δεν δίνεται αποζημίωση, εκτός αν καταγγελθεί πριν την λήξη της από τον εργοδότη. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλονται όλοι οι μισθοί του υπόλοιπου χρόνου μέχρι τη λήξη της. Αποζημίωση δεν μπορείς να πάρεις, ακόμα και στη σύμβαση ορισμένου έργου.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΙ;

Μετά την ανακοίνωση της απόλυσης, μη χάσεις την ψυχραιμία σου. Μη ξεσπάς  στους συναδέρφους σου, καθώς δεν φταίνε. Σκέψου πως η Madonna, άρχισε την μουσική της καριέρα, αφότου απολύθηκε  και ο Steve Jobs απολύθηκε από την Apple. Ακόμα και ο Walt Disney απολύθηκε λόγω έλλειψης φαντασίας.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΟΥ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ

Προσπάθησε να επεξεργαστείς τα συναισθήματα σου. Μετά την απόλυση, ίσως κάνεις μια πολύ κακή αυτοκριτική στον εαυτό σου.  Όμως, είναι ένα τεράστιο λάθος και προσφέρει μόνο αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Δεν καθορίζει την επαγγελματική σου ιδιότητα μια απόλυση.

ΦΤΙΑΞΕ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΟΥ

Γι αυτό το λόγο, κάνε μια λίστα με τα μεγαλύτερα επιτεύγματά σου. Η λίστα θα σε βοηθήσει να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι έχεις σημαντικές δεξιότητες για την αναζήτηση εργασίας.

ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕΣ

Έπειτα, γράψε μια λίστα με τους λόγους που νομίζεις πως έχασες τη δουλειά σου. Εάν καταλάβεις τα λάθη σου, θα γίνεις καλύτερος στο μέλλον και θα επανεξετάσεις πολλές ευκαιρίες.

ΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ EMAIL ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Προσπάθησε να διώξεις το αίσθημα της πικρίας που νιώθεις. Αυτό θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Γράψε τα προτερήματα που έχει το παλιό σου αφεντικό και οι συνάδερφοι σου. Στείλε τους ένα email και ευχαρίστησε τους για την ευκαιρία που είχες να εργαστείς μαζί τους.

ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Φρόντισε επίσης, να ζητήσεις μια συστατική επιστολή από τον εργοδότη σου. Θα σου φανεί χρήσιμη στην αναζήτηση εργασίας που θα κάνεις.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Στη συνέχεια, απόλαυσε την νέα ελευθερία σου. Κοιμήσου αρκετά το βράδυ. Κάνε γυμναστική ή μια όμορφη βόλτα στο κέντρο της πόλης. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου. Το ότι απολύθηκες δεν σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθείς από τα πάντα.

ΜΗ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕΣ

Βγες για φαγητό με τους φίλους σου. Μη κρύβεσαι και απέφυγε την απομόνωση. Δεν είναι ντροπή, μια απόλυση. Μη αναρωτιέσαι για το πώς θα σε χαρακτηρίσουν οι άλλοι. Μοιράσου με τους φίλους σου, το πώς νιώθεις.

ΞΕΧΡΕΩΣΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Έπειτα, βάλε τα οικονομικά σου σε μία τάξη. Ξεχρέωσε τους λογαριασμούς σου με την αποζημίωση που πήρες και προσπάθησε να κάνεις πιο οικονομική ζωή.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΝΕΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Όταν νιώσεις έτοιμος για να αναζητήσεις νέα δουλειά, ρώτα φίλους, παλιούς συναδέρφους, γνωστούς και συγγενείς, αν γνωρίζουν για κάποια κενή θέση εργασίας. Αξιοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα και τα δίκτυα επαγγελματικής δικτύωσης, (Linkedin) ώστε να ενημερώνεσαι για τις αγγελίες εύρεσης εργασίας.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό, να σκεφτείς τι θα πεις σε κάποια μελλοντική συνέντευξη, για την απόλυσή σου. Η ειλικρίνεια είναι η μοναδική λύση. Αν η απόλυση έγινε, ύστερα από δική σου υπαιτιότητα, πρέπει να το παραδεχτείς. Αλλά τόνισε τις νίκες που είχες, μέχρι την απόλυση. Όπως και αν αισθάνεσαι για την απόλυση, δεν πρέπει να ρίξεις την ευθύνη στον προηγούμενο εργοδότη.

Η απώλεια της εργασίας, είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη υπόθεση, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μη την αφήσεις να καθορίσει τις σκέψεις και τα επόμενα βήματα σου στον επαγγελματικό χώρο.

Cart

Καλάθι