Απάντηση στην ερώτηση «Μίλησέ μου για σένα»
Απάντηση στην ερώτηση «Μίλησέ μου για σένα»
Μία από τις ερωτήσεις – παγίδα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που μπορεί να σας κάνουν είναι: «Μίλησέ μου για σένα».
Οι περισσότεροι υποψήφιοι ίσως και να τρομοκρατούνται μόλις ακούσουν αυτή την ερώτηση, γιατί οι πληροφορίες που θα δώσουν, ίσως είναι καθοριστικές για την τελική απόφαση του εργοδότη. Η αγορά εργασίας είναι ο πλέον ανταγωνιστικός τομέας, και ο εξεταστής θα «διαβάσει» από τα συμφραζόμενα ενώ εσείς απαντάτε, προσπαθώντας να δει πόσο ταιριάζετε στη θέση.
Είναι δύσκολη ερώτηση, αλλά την ίδια στιγμή είναι και μια καλή ευκαιρία για να αρχίσει η συζήτηση. Θυμηθείτε, ότι η ερώτηση γίνεται για να τσεκάρει τις αντιδράσεις σας. Προσπαθήστε να μην μιλήσετε για προσωπικά σας θέματα. Ο συνεντευκτής δεν ενδιαφέρεται να μάθει για την οικογένεια, τα φλερτ, το σκύλο ή τα χόμπι σας. Καλύτερα να μείνετε στα επαγγελματικά.
Επίσης δεν είναι κακό, να δείξετε το ενδιαφέρον σας για τη νέα ευκαιρία που έχετε και την καινούρια πρόκληση που πιθανόν να σας δώσουν.
Η ερώτηση, βέβαια, μπορεί να γίνει και με άλλη μορφή, όπως:
«Μίλησέ μου για την έως τώρα εργασιακή σου εμπειρία».
«Ποιος είναι πραγματικά ο/η …» (Εννοεί εσάς!).
«Τι θα ήθελες ΕΣΥ να γνωρίζω για σένα;».
«Θα ήθελες να μου συστηθείς μόνος σου;»
«Πώς σε περιγράφουν οι άλλοι;» ή «Τι γνώμη έχουν οι άλλοι για σένα».
Κάποια μικρά tips για να προετοιμαστείτε καλύτερα
- Συστηθείτε
- Πείτε για την έως τώρα εργασιακή σας εμπειρία ή για τη σχολή που μόλις αποφοιτήσατε.
- Κάνετε μια σύντομη περιγραφή επιτευγμάτων και επιδεξιοτήτων σας, ή στόχων που έχετε επιτύχει έως τώρα και που έχει απευθείας σχέση με τη θέση.
- Αναφέρετε γιατί αποφασίσατε να κάνετε αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση.
Και οι απαντήσεις σας πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο σύντομες. Δεν είστε ο μόνος υποψήφιος που ο εργοδότης θα δει εκείνη τη μέρα.
Τι να μην κάνετε
- Μην πείτε «Τι θα θέλατε να μάθετε για μένα».
- Αποφύγετε τις προσωπικές πληροφορίες. Μην καυχηθείτε για πράγματα που είχατε πετύχει ως μέλος μιας ομάδας, προσπαθώντας να καρπωθείτε όλα τα εύσημα.
- Μην μπείτε στον πειρασμό να συνοψίσετε και προφορικά το βιογραφικό σας. Ίσως, μόνο σε εμπειρίες που αφορούν τη θέση.
- Μη βιαστείτε να δείξετε τι αποσκοπείτε από αυτή τη θέση ή για το ρόλο που θα έχετε στην εταιρεία. Αυτό αφήστε το για την τελική φάση της συνέντευξης, αν δείτε ότι έχει μείνει ικανοποιημένος από τις απαντήσεις και την επαγγελματική σας εικόνα.
Παραδείγματα απαντήσεων
Λάθος απάντηση: «Γεννήθηκα στις 20 Απριλίου σε μια μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια στο Χολαργό. Εκεί πήγα και σχολείο, μετά πανεπιστήμιο όπου σπούδασα φιλοσοφία για 3 χρόνια. Μετά εργάστηκα στην (όνομα εταιρείας) για περίπου δύο μήνες και μετά απολύθηκα. Όσον αφορά τα χόμπι μου, έπαιζα ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα αλλά σταμάτησα πριν 2 χρόνια γιατί έσπασα τον αστράγαλό μου και μου αρέσει το κλάμπινγκ».
Σωστή απάντηση: «Θα μπορούσα να περιγράψω τον εαυτό μου ως ένα ευέλικτο, εργατικό και επινοητικό άτομο. Είμαι πάντα πρόθυμος να κάνω επιπλέον προσπάθειες για να γίνομαι καλύτερος στη δουλειά μου. Μόλις πρόσφατα πήρα το πτυχίο μου στην Φιλοσοφική και εργάζομαι στις λιανικές πωλήσεις για αρκετό διάστημα, όπου έμαθα να λειτουργώ ως μέρος μιας ομάδας, όπως επίσης και να εξασκώ τις ικανότητές μου μέσω των απαιτήσεων της θέσης μου».
Αυτό που θέλουν πραγματικά να μάθουν, κάνοντας αυτές τις ερωτήσεις είναι:
Τι πράγματα είναι σημαντικά για σας, ως άτομο.
Πώς βλέπετε τον εαυτό σου ως επαγγελματία.
Πώς πιστεύετε ότι θα συνεισφέρετε στην επιχείρηση.
Ποια είναι η πρώτη εντύπωση που κάνετε στους ανθρώπους που συναντάτε για πρώτη φορά.
Τι είδους συνομιλητής είστε και ποιος είναι ο τρόπος που σκέφτεστε.
Μη ξεχνάτε, ότι βρίσκεστε εκεί επειδή βρήκαν ενδιαφέρον το βιογραφικό σας και θέλουν να δουν αν όντως ταιριάζετε στην επιχείρηση. Κάντε τους να πιστέψουν ότι είχαν δίκιο που σας κάλεσαν για τη συνέντευξη.
Καλή επιτυχία!