Αντιπαθείς τον συνάδερφο; Tips καλής συνεργασίας
Αντιπαθείς τον συνάδερφο; Tips καλής συνεργασίας
Έχεις μια δουλειά που λατρεύεις, άψογες σχέσεις με όλους τους συναδέρφους και ένα χαμόγελο μονίμως στα χείλη… Μέχρι που εκείνος ξεκινά δουλειά στο διπλανό γραφείο… Ο νέος συνάδερφος είναι αντιπαθητικός και εσύ “παγώνεις” ξαφνικά. Συχνά στον εργασιακό χώρο, δεν μπορείς να επιλέξεις τα άτομα με τα οποία θα συνεργαστείς. Ίσως χρειαστεί να δουλέψεις με ένα άτομο που συμπαθείς λιγότερο. Για να συνεργαστείς σωστά μαζί του και να μη έχεις επιπτώσεις στην εργασία, ακολούθησε τα παρακάτω tips.
ΜΗ ΝΙΩΘΕΙΣ ΑΣΧΗΜΑ
Ξεκίνα να παρατηρείς εσένα και τα συναισθήματα σου. Σκέψου πως δεν πειράζει αν δεν συμπαθείς κάποιον. Είναι εφικτό και απολύτως ανθρώπινο να έχεις συμπάθειες και αντιπάθειες. Σταμάτα να νιώθεις ενοχές και αποδέξου αυτό το γεγονός.
ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΤΙ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ
Στην συνέχεια φρόντισε να κατανοήσεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί στο συγκεκριμένο άτομο. Σε ενοχλεί η έντονη προσωπικότητά του; Το ότι αφήνει ακατάστατο το γραφείο και χάνεις χρόνο να αναζητάς σημαντικά έγγραφα; Ίσως η φλυαρία του για άσχετα με την δουλειά θέματα;
ΒΡΕΣ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ
Ύστερα, προσπάθησε να τον γνωρίσεις καλύτερα. Πρότεινε του να συναντηθείτε στο διάλειμμα για να πιείτε μαζί ένα καφέ ή να φάτε μεσημεριανό. Ρώτα τον διάφορα για να καταφέρεις να βρεις κοινά σημεία μαζί του. Σίγουρα θα υπάρχει έστω ένα κοινό σημείο με το συνάδερφο. Θα μπορούσε να είναι το ίδιο πάθος και η αγάπη για το επάγγελμα ή ίσως ένα χόμπι που αρέσει και στους δύο.
ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
Κατάλαβε την προσωπικότητα του και αποδέξου την, εάν διαφέρει από την δική σου. Εάν όλοι στην δουλειά ήταν ίδιοι με σένα, δεν θα υπήρχαν διαφορετικές ιδέες που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της εταιρείας. Μη ξεχνάς πως κάποιες φορές είναι δύσκολο να ταιριάξεις με κάποιο άτομο γιατί αντιμετωπίζει διάφορα σοβαρά θέματα που δεν σχετίζονται με σένα. Μη πάρεις προσωπικά τα πράγματα, χωρίς να προσπαθήσεις να εξηγήσεις την στάση του συναδέρφου.
ΠΕΣ ΤΟΥ Ο,ΤΙ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ
Έπειτα, μίλα του με ειλικρίνεια και ανέφερε ό,τι ακριβώς σε ενοχλεί. Φρόντισε όμως να είσαι ευγενικός και συγκεκριμένος. Ο συνάδερφος σου δεν πρέπει να νιώσει πως του επιτίθεσαι. Χρησιμοποίησε τις δεξιότητες επικοινωνίας που διαθέτεις για μία ομαλή και φιλική συζήτηση. Φέρσου επαγγελματικά και με σεβασμό.
ΒΡΕΙΤΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΛΥΣΗ
Μαζί προσπαθήστε να βρείτε μια κοινή λύση. Για παράδειγμα, ζήτα του να αφήνει κάποια σημαντικά έγγραφα σε ένα ορατό σημείο για σένα, ώστε να μη χάνονται κατά την διάρκεια της ημέρας, εάν το γραφείο του δεν είναι τακτοποιημένο. Εάν πάλι δυσκολεύεσαι να του μιλήσεις ή να βρεθεί μια κοινή λύση, προσπάθησε να βρεις ένα θετικό στοιχείο πάνω του και επικεντρώσου μόνο σε αυτό. Είναι πράγματι δύσκολο να ξεχάσεις τα αρνητικά του στοιχεία, αλλά μόνο έτσι θα υπάρξει μια καλή συνεργασία.
ΘΕΣΕ ΟΡΙΑ
Ακόμη χρειάζεται να δημιουργήσεις όρια ανάμεσα σε σένα και στον συνάδερφο που αντιπαθείς. Αυτό θα το καταφέρεις με το να περιορίσεις τις στιγμές που βρίσκεσαι κοντά με το συγκεκριμένο άτομο. Έτσι, κατά την διάρκεια του μεσημεριανού διαλλείματος, κάτσε μαζί με άλλους συναδέρφους και όχι μαζί με εκείνον που δεν συμπαθείς. Σε περίπτωση που μοιράζεσαι μαζί του κάποιο γεγονός στην δουλειά ή ο εργοδότης έχει αναθέσει κάποιο κοινό project, προσπάθησε να συζητάς ευγενικά μαζί του.
ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΣΟΥ
Επιπλέον, σκέψου αν αξίζει πραγματικά να ασχοληθείς περισσότερο με την συμπεριφορά ενός συναδέρφου. Εάν νιώθεις πως αυτή η κατάσταση επηρεάζει πολύ την απόδοσή σου στην δουλειά, μίλησε με τον εργοδότη και ζήτησε του βοήθεια. Είναι σημαντικό όμως να είσαι αντικειμενικός όταν θα περιγράψεις την κατάσταση στον ανώτερο σου.
ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ
Αποφάσισε από πριν τι θα πεις στο αφεντικό και απέφυγε τα προσωπικά σχόλια. Τόνισε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση ενός project στην εργασία. Εάν η φλυαρία του συναδέρφου, για παράδειγμα, σου αποσπά την προσοχή, επισήμανε το στον προϊστάμενο καθώς εμποδίζει την ορθή λειτουργία της εταιρείας και την παραγωγικότητα σου.
Τέλος, αν πιστεύεις πως δεν μπορεί να βρεθεί μία λύση με τον συνάδερφο που αντιπαθείς, σκέψου την πιθανότητα να μετακινηθείς σε κάποιο άλλο πόστο στο χώρο της εργασίας. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να συναντιέσαι καθόλου με εκείνο το άτομο.