Αναζήτηση εργασίας μετά το πτυχίο
Αναζήτηση εργασίας μετά το πτυχίο
Η στιγμή που ονειρευόσουν, ήρθε! Είσαι πλέον πτυχιούχος! Οι ευχές των συγγενών και των γνωστών ανακατεύονται με ερωτήσεις όπως “Πού θα δουλέψεις;”, “Βρήκες δουλειά;”, “Πώς γίνεται να μη βρήκες ακόμα;” Σύντομα η χαρά και η αισιοδοξία μετατρέπονται σε άγχος. Πρέπει να βρεις άμεσα εργασία, αλλά με ποιο τρόπο;
Ψυχραιμία
Για αρχή, πρέπει να μείνεις ψύχραιμος. Δεν είσαι μόνος. Χιλιάδες νέοι, βρίσκονται στη ίδια θέση με σένα. Σκέψου τον εαυτό σου ως απόφοιτο. Τι σπούδασες; Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σου; Πού θα ήθελες να δουλέψεις; Όταν σκεφτείς τις απαντήσεις, είσαι έτοιμος να αναζητήσεις μία εργασία.
Φτιάξε το σωστό βιογραφικό
Φτιάξε σωστά το βιογραφικό σου. Το βιογραφικό σημείωμα είναι το απαραίτητο έγγραφο για μία συνέντευξη εργασίας και για την μετέπειτα εργασία. Φρόντισε λοιπόν να είναι φιλικό για ανάγνωση και κατανόηση. Τα “bullets” και τα διαχωριστικά το κάνουν πιο ευανάγνωστο. Επίσης ιδανικό θα ήταν να φτιάξεις και το δικό σου online βιογραφικό σημείωμα το οποίο θα μπορείς να το στείλεις εύκολα σε όποια θέση εργασίας σ’ ενδιαφέρει, συν το ότι θα είναι διαθέσιμο προς τους εργοδότες για να το δουν και να σε επιλέξουν. Δες εδώ πως να κάνεις καταχώρηση βιογραφικού στο JobsToday.
Συνοδευτική επιστολή
Μα δεν αρκεί μόνο αυτό για την αναζήτηση εργασίας. Πρέπει να ετοιμάσεις και μία συνοδευτική επιστολή. Μέσα από αυτή, είναι η ευκαιρία σου να δείξεις την προσωπικότητά σου και να την προσαρμόσεις ανάλογα με την κάθε θέση.
Μία καλή συνοδευτική επιστολή μπορεί να αποτελέσει τον κύριο παράγοντα επιλογής υποψηφίων για το στάδιο της συνέντευξης. Σιγουρέψου πως το περιεχόμενο της συνοδευτικής επιστολής σχετίζεται με τη θέση στην οποία κάνεις αίτηση. Γι αυτό αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις σε ποιον πρέπει να απευθύνεις την επιστολή σου. Στην συνέχεια, χρησιμοποίησε τα social media για την αναζήτηση της εργασίας.
Δημιούργησε ένα λογαριασμό στο linkedin.com. Ο συγκεκριμένος διαδικτυακός τόπος διαθέτει το μεγαλύτερο κύρος στον χώρο του. Εκεί συναντιούνται εταιρείες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Θα βοηθήσεις εταιρείες να σε εντοπίσουν χρησιμοποιώντας keywords που αφορούν στο βιογραφικό σου. Επίσης, μπορείς να εντοπίσεις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν, ώστε να μαθαίνεις απευθείας ποιες θέσεις γίνονται διαθέσιμες άμεσα.
Job Sites
Εγγράψου σε ιστοσελίδες που θα σε ενημερώνουν για νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν. Χρησιμοποίησε τα σωστά keywords για να βρεις τις κατάλληλες θέσεις εργασίας για σένα στο jobstoday.gr και στην συνεργαζόμενη ιστοσελίδα jooble. Μπορείς καθημερινά να έχεις στο email σου συγκεντρωμένες αγγελίες εργασίας που σ’ ενδιαφέρουν, χρησιμοποιώντας το Alert App.
Κύκλος γνωριμιών
Φτιάξε ένα κύκλο γνωριμιών που θα σε βοηθήσει να βρεις εργασία. Ενημερώσου από φίλους και γνωστούς για θέσεις εργασίας που πιθανώς να προκύψουν στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Επίσης, συνάντησε και μίλησε με ανθρώπους από γραφεία εύρεσης εργασίας για επαγγελματικές ευκαιρίες που ταιριάζουν στο προφίλ σου. Αυτοί μπορούν να σου εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας μέσω ενός recruiter που ψάχνει ανθρώπους σαν κι εσένα για την εταιρεία του.
Γραφεία διασύνδεσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
Χρησιμοποίησε το γραφείο διασύνδεσης του εκπαιδευτικού ιδρύματος που έχεις σπουδάσει. Αυτό έχει ως κύρια αποστολή τη σύνδεση των φοιτητών και αποφοίτων με την αγορά εργασίας. Επίσης, θα σε καθοδηγήσει και θα σε ενημερώσει σε ζητήματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Σημαντική βοήθεια θα σου προσφέρει και ο ΟΑΕΔ.
Χρήσιμο είναι να συμμετάσχεις σε δραστηριότητες διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση σεμιναρίων, η προσφορά εθελοντικής εργασίας, η συμμετοχή σε “Ημέρες Σταδιοδρομίας” και “Φόρουμ Εργασίας” κλπ.
Καθώς αναζητάς εργασία πρόσεξε τα εξής:
- Διόρθωσε το email σου. Μη βάλεις στο βιογραφικό σου, εκείνο που είχες φτιάξει όταν ήσουν 15 ετών. Μπορεί να ήταν τότε αστείο, τώρα όμως δεν είναι το επαγγελματικό email που χρειάζεσαι.
- Μην περιμένεις την τέλεια δουλειά από την αρχή.
- Μην απορρίπτεις εργασίες μερικής απασχόλησης. Αν σου δοθεί η ευκαιρία part time εργασίας, μη βιαστείς να αρνηθείς. Αποδέξου την και στη συνέχεια ψάξε για μία ακόμη θέση μερικής απασχόλησης.
- Μην αρνείσαι θέσεις εργασίας. Ακόμα και αν η δουλειά που βρήκες δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες σου αλλά και στα προσόντα σου, μπορείς να την κάνεις για κάποιο διάστημα, έως ότου βρεθεί κάτι καλύτερο.
- Μη στεναχωρηθείς σε κάποια απόρριψη. Μη κατηγορήσεις τον εαυτό σου και τις σπουδές σου. Μπορείς να ρωτήσεις τον εργοδότη γιατί δεν σε επέλεξε. Έτσι θα μάθεις τον λόγο.
Η εύρεση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ούτε η ανεργία είναι ντροπή. Οπλίσου με το καλύτερο σου χαμόγελο και με υπομονή, σύντομα θα βρεις την εργασία που αναζητάς.