Αναζητάς εργασία; Πρόσεξε τα πιο συνηθισμένα λάθη | jobstoday.gr

Αναζητάς εργασία; Πρόσεξε τα πιο συνηθισμένα λάθη

Αναζητάς εργασία; Πρόσεξε τα πιο συνηθισμένα λάθη

Το να αναζητάς εργασία είναι μία χρονοβόρα και πολύ δύσκολη διαδικασία. Απογοητεύεσαι κάθε φορά που σε απορρίπτουν από μία δουλειά. Μήπως όμως κάνεις κάποια λάθη στην αναζήτηση εργασίας; Παρακάτω, θα διαβάσεις τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν, όσοι αναζητούν εργασία.

ΠΟΛΛΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι πολλές αιτήσεις που στέλνει κάποιος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην αναζήτηση της εργασίας. Όταν αναζητάς εργασία, πρέπει να έχεις ένα στόχο. Βρες πρώτα μόνο τις αιτήσεις που ταιριάζουν στα προσόντα σου και σε ενδιαφέρουν. Έπειτα, με προσοχή, στείλε την αίτηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ

Μη στείλεις το βιογραφικό σου σε αγγελίες εργασίας που δεν ταιριάζουν με τα προσόντα που έχεις. Ο εργοδότης θα απογοητευτεί αν καταλάβει πως δεν έχεις τις κατάλληλες γνώσεις για την συγκεκριμένη δουλειά. Γι αυτό το λόγο, πρέπει να είναι στοχευμένες οι αιτήσεις σου. Μη ανησυχείς αν είναι λιγότερες, από αυτές που ήλπιζες.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Η ταχύτητα αποστολής της αίτησης για την αγγελία εργασίας, είναι ακόμα ένα κλασικό λάθος. Οι περισσότεροι όταν βρουν την αγγελία που τους ενδιαφέρει, βιάζονται πολύ να στείλουν το βιογραφικό τους. Η βιασύνη, όμως, είναι υπεύθυνη για τα λάθη στο βιογραφικό. Κανένας εργοδότης δεν θα θελήσει να διαβάσει ένα βιογραφικό με συντακτικά και ορθογραφικά λάθη. Άφησε να περάσουν λίγες ημέρες και τελειοποίησε το βιογραφικό σου.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Η απουσία συνοδευτικής επιστολής είναι μεγάλο λάθος, όταν αναζητάς εργασία. Είναι απαραίτητη, μη το ξεχνάς. Η συνοδευτική επιστολή είναι το άλλο μισό του βιογραφικού. Στο βιογραφικό φαίνεται η εκπαίδευση και η εμπειρία, ενώ στην συνοδευτική επιστολή διακρίνεται η προσωπικότητα του υποψήφιου. Οι εργοδότες θέλουν να βλέπουν τις φιλοδοξίες των υποψηφίων.

ΣΥΜΒΑΔΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η αγορά εργασίας εξελίσσεται καθημερινά. Εάν αναζητάς εργασία, πρέπει να συμβαδίζεις με τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου σου. Είναι μεγάλο λάθος, αν δεν το κάνεις. Γι΄αυτό το λόγο, φρόντισε να διαβάσεις ενημερωτικά άρθρα και να μάθεις τα πάντα σχετικά με την εργασία σου. Την επόμενη φορά που θα αναζητήσεις εργασία, θα είσαι έτοιμος.

ΛΑΘΟΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αν δεν έχεις ένα πλάνο, δύσκολα θα βρεις εργασία. Η αναζήτηση εργασίας πρέπει να γίνεται συστηματικά. Είναι λάθος να στείλεις μέσα σε μία ημέρα 30 αιτήσεις και τις υπόλοιπες ημέρες να περιμένεις. Φτιάξε αρχικά ένα πλάνο με τις εταιρείες που θέλεις να προσεγγίσεις. Έπειτα, δημιούργησε ένα πρόγραμμα όπου κάθε ημέρα για μία ώρα τουλάχιστον θα υποβάλεις αιτήσεις. Ακόμα, μπορείς να δημιουργήσεις ένα excel tool για να παρακολουθείς την εξέλιξη των αιτήσεων σου. Σε αυτό, μπορείς να σημειώνεις τις ημερομηνίες που κάνεις αίτηση καθώς και τα ονόματα και τα emails των υπεύθυνων για τις προσλήψεις.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ONLINE ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Λανθασμένη, επίσης, είναι και η αποστολή αιτήσεων μόνο σε online αγγελίες. Μόνο το 25% των θέσεων εργασίας δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες. Το υπόλοιπο ποσοστό των θέσεων εργασίας καλύπτονται πριν την δημοσίευση της αγγελίας. Έτσι, καλό είναι να ενεργοποιήσεις το κοινωνικό σου δίκτυο, όταν αναζητάς εργασία. Είναι προτιμότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν μέσα από συστάσεις και γνωριμίες.

ΜΗ ΑΝΑΖΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Άλλο λάθος είναι να αναζητάς εργασία μόνο σε γνωστές σελίδες αναζήτησης. Πολλά άτομα βρίσκουν δουλειά μέσω αυτών των σελίδων. Όμως, όλοι χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες σελίδες. Έτσι, δεν είναι αποτελεσματική η χρήση μόνο των γνωστών μηχανών αναζήτησης. Χρησιμοποίησε τα λιγότερο γνωστά και πιο στοχευμένα sites αναζήτησης εργασίας, για καλύτερα αποτελέσματα.

ΈΛΛΕΙΨΗ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ

Η έλλειψη επαγγελματικών συστάσεων είναι ένα από τα σοβαρά λάθη στην αναζήτηση. Όλοι οι εργοδότες ζητούν συστάσεις. Γι΄αυτό το λόγο, πρέπει να τις έχεις συγκεντρώσει από προηγούμενους εργοδότες. Πρόσεξε να μη δώσεις συστατική επιστολή από κάποιο φίλο σου. Αυτός δεν θα μπορέσει να περιγράψει αντικειμενικά τις δεξιότητες σου.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η παρουσία σου στα social media είναι απαραίτητη στην εύρεση εργασίας. Ακόμα και αν δεν επιθυμείς ν΄αναφέρεις τα προσωπικά σου στοιχεία στο διαδίκτυο, είναι λάθος να μη έχεις λογαριασμό τουλάχιστον στο Linkedin. Δημιούργησε σε αυτό, ένα επαγγελματικό προφίλ για να έχεις περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης.

ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σημαντικά λάθη, όμως, γίνονται και κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Έτσι, έαν κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη:

  • κακή προετοιμασία συνέντευξης,
  • λάθος ερωτήσεις στην αρχή της συνέντευξης που αφορούν τα διαλείμματα και τις άδειες,
  • κακή ενδυμασία,
  • αργοπορία στο ραντεβού, δεν θα μπορέσεις να προσληφθείς.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΜΙΣΘΟ

Ακόμα, πρέπει να προσέξεις τον μισθό που θα ζητήσεις. Εάν ζητήσεις λίγα χρήματα, σημαίνει πως δεν έχεις κάνει καλά την έρευνα σου. Εάν πάλι ζητήσεις ένα τεράστιο ποσό που δεν μπορεί να σου δοθεί, τότε αυτόματα θα χάσεις την δουλειά.

ΜΗ ΠΕΙΣ ΨΕΜΜΑΤΑ

Η απόκρυψη της αλήθειας, είναι συνηθισμένο λάθος. Πρέπει να είσαι ειλικρινής κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Μη πεις ψέμματα για τις ικανότητές σου ή για την εργασιακή σου εμπειρία. Εάν το ανακαλύψει ο εργοδότης, θα χάσεις την δουλειά και την επαγγελματική σου φήμη.

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Η παραίτηση είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις. Ακόμα και αν έστειλες δεκάδες βιογραφικά, πήγες σε αμέτρητες συνεντεύξεις, μη σταματάς την αναζήτηση. Δεν πρέπει να απελπιστείς.

Εάν διορθώσεις τα παραπάνω λάθη, θα αυξηθούν οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας και πρόσληψης.

Cart

Καλάθι