9 Λάθη που κάνεις στη συνέντευξη!
9 Λάθη που κάνεις στη συνέντευξη!
Προετοιμάζεσαι για την συνέντευξη, όμως δεν ξέρεις τι θα έπρεπε να αποφύγεις ώστε να κάνεις καλή εντύπωση; Δες εδώ τα 9 κορυφαία λάθη που κάνουν οι περισσότεροι!
9. Δεν προετοιμάζεσαι
Αν η συνέντευξη είναι για κάποια μεγάλη εταιρεία και στη συνέντευξη σε ρωτήσουν τι γνωρίζεις για την επιχείρηση τους, τι θα απαντήσεις αν δεν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα;
Το ξέρεις ότι αυτομάτως θα χάσεις πόντους και μόνο γι’ αυτό. Ότι πιο εύκολο μπορείς να κάνεις είναι να ενημερωθείς, μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας, η οποία σίγουρα θα έχει το “Σχετικά με εμάς” ή απλά “Η Εταιρεία“. Εκεί θα βρεις ότι χρειάζεσαι.
8. Δεν ντύνεσαι κατάλληλα
Σίγουρα η πρώτη εντύπωση που θα κάνεις, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσεις το ντύσιμο σου να είναι όπως αρμόζει στην εκάστοτε θέση.
Αν δεν γνωρίζεις όμως το ύφος της επιχείρησης, μπορείς πολύ απλά να την επισκευθείς και να δεις το πως είναι ντυμένοι όλοι όσοι μπαίνουν και βγαίνουν από το κτίριο.
7. Φτωχές ικανότητες επικοινωνίας
Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείς καλά και φυσικά σωστά όταν βρίσκεσαι στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Δεν είναι μόνο τα λόγια που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά και η στάση του σώματος σου, τα χέρια σου, μέχρι και το βλέμμα σου.
Όλα θα πρέπει να δηλώνουν ότι νιώθεις σίγουρος για τον εαυτό σου και απόλυτα άνετος με ότι και αν σε ρωτήσουν.
6. Δες έχεις τρόπους
Επίσης πολύ βασικό, είναι ότι για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να σηκώσεις το τηλέφωνο σου την ώρα της συνέντευξης, μιας και θεωρείτε μεγάλη αγένεια. Γι’ αυτό να το έχεις κλειστό ή έστω στο αθόρυβο.
5. Μιλάς πολύ
Αυτό είναι το άλλο άκρο από το προηγούμενο λάθος. Εκτός και αν η δουλειά αφορά την προώθηση προϊόντων, που και πάλι δεν θέλει τόση υπερβολή. Λίγα και καλά λόγια και μην πλατειάζεις, απάντα σε ότι σε ρωτάνε και μόνο.
4. Δεν μιλάς καθόλου
Πάλι το άλλο άκρο. Όταν απαντάς στις ερωτήσεις τους μονολεκτικά σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Γι’ αυτό προσπάθησε απλά να απαντάς πλήρως στις ερωτήσεις τους, ούτως ώστε να καλύπτεις κάθε τους απορία.
3. Δίνεις ασαφή δεδομένα
Ακόμη και αν έχεις στείλει το βιογραφικό σου μπορεί να σου ζητηθεί να συμπληρώσεις και ένα εκείνη την στιγμή. Οπότε θα πρέπει να θυμάσαι την ημερομηνία από την αποφοίτηση σου και πάνω απ’ όλα από τις προηγούμενες σου δουλειές.
2. Δίνεις λάθος απαντήσεις
Θα πρέπει να είσαι σίγουρος για την ερώτηση πριν ξεκινήσεις να απαντάς. Οπότε πάρε λίγο χρόνο και άκου προσεκτικά τι σε ρωτάνε, έπειτα σκέψου για λίγα δευτερόλεπτα και αφού βάλεις την σκέψη σου σε μια σειρά, ξεκίνα να απαντάς. Δεν θες να δώσεις λάθος εντύπωση σωστά;
1. Κακολογείς παλιούς εργοδότες
Ακόμη και αν μισείς την προηγούμενη δουλειά σου και το αφεντικό, δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να αρχίσεις να τον κακολογείς και να τον κατηγορείς επειδή έφυγες. Έτσι θα σκεφτούν ότι το ίδιο θα κάνεις και με εκείνους, άρα θα τους δυσφημίσεις.
Στην τελική μπορεί να σε ρωτήσουν μόνο και μόνο για να δουν την αντίδραση σου, οπότε να είσαι προσεκτικός και συγκρατημένος.