5 Πράγματα που δεν πρέπει να πεις στη συνέντευξη!
5 Πράγματα που δεν πρέπει να πεις στη συνέντευξη!
Με την αγορά εργασίας πιο ανταγωνιστική από ποτέ, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ακόμη και το να δώσεις μια συνέντευξη, αν δεν είσαι πλήρως προετοιμασμένος. Τι θα πρέπει όμως να αποφύγεις να πεις, αν θέλεις να έχεις ελπίδες;
Στην αναζήτηση εργασίας όλα ξεκινάνε και τελειώνουν με την συνέντευξη. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να δώσεις όλο σου τον εαυτό και να δείξεις όσα θετικά στοιχεία θα μπορούσαν να ενθουσιάσουν τον μελλοντικό σου εργοδότη. Και φυσικά το άγχος είναι πολύ κακός σύμβουλος.
Συχνά λόγω του ότι δεν προετοιμαζόμαστε σωστά και έχουμε άγχος κάνουμε πολλά λάθη, τα οποία μπορεί και να μην τα καταλαβαίνουμε καν. Τι θα έπρεπε να αποφύγεις δια ροπάλου να πεις, ώστε να μην χάσεις αυτή την μεγάλη ευκαιρία;
1. Συγνώμη που άργησα
Σε αυτή την περίπτωση το κακό δεν είναι ότι ζήτησες συγνώμη, αλλά ότι γενικά άργησες. Βέβαια αν η καθυστέρηση είναι για 5-10 λεπτά, θα ήταν προτιμότερο να μην το αναφέρεις καν γιατί υπάρχει περίπτωση να μην το έχει προσέξει ο υπεύθυνος σου καν.
Το πρόβλημα είναι ότι μόλις το ακούσει ο μελλοντικός σου εργοδότης, μπορεί να σκεφτεί ότι το ίδιο θα κάνεις και μόλις ξεκινήσεις την δουλειά. Άρα σίγουρα θα χάσεις πόντους από εκεί.
2. Έχω ένα τηλεφώνημα
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έχεις ανοιχτό το κινητό σου τηλέφωνο, κατά την διάρκεια της συνέντευξης, πόσο μάλλον να ζητήσεις και να απαντήσεις σε κάποιο τηλεφώνημα ή και μήνυμα που δέχτηκες.
Θα πρέπει να είσαι αφοσιωμένος στις ερωτήσεις που σου κάνουν, ώστε να μπορέσεις να δώσεις τις κατάλληλες απαντήσεις.
3. Ο προηγούμενος εργοδότης μου ήταν απαίσιος
Βασικός κανόνας: Ότι και να έχουμε περάσει από τον προηγούμενο εργοδότη μας, για κανέναν λόγο δεν μιλάμε με άσχημα λόγια για εκείνον. Εναλλακτικά αν θέλεις μπορείς απλά να απαντήσεις διπλωματικά ή και να αποφύγεις την ερώτηση.
Με το να κάνεις αρνητικά σχόλια σίγουρα θα σκεφτεί ο νέος σου εργοδότης ότι μπροστά στην πρώτη δυσκολία μπορεί να ξεκινήσεις να δυσφημείς και εκείνον.
4. Σοβαρά, θα πρέπει να φοράω αυτά τα ρούχα;
Κάθε είδους κριτική θα πρέπει να την κρατήσεις μέσα στο μυαλό σου και όχι να την εξωτερικεύσεις, πριν καν καλά καλά ξεκινήσεις. Αυτοί είναι οι κανόνες του και θα πρέπει απλά να τους ακολουθήσεις είτε σου αρέσει, είτε όχι. Ένα αρνητικό σχόλιο δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα.
5. Με τι είπαμε ασχολείται η επιχείρηση;
Μόλις χτύπησες το κόκκινο καμπανάκι με αυτή σου την ερώτηση. Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις από πολύ πιο πριν ότι αφορά την επιχείρηση που έχεις πάει να ζητήσεις δουλειά. Το να πας με πλήρη άγνοια θα δείξει ότι δεν ενδιαφέρεσαι πραγματικά.