5 νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων | jobstoday.gr

5 νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων

Η κυβέρνηση προχώρησε σε πέντε νέα μέτρα για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα είναι ύψους 3,5 δισ. Στόχος τους είναι η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του Covid-19. Επιπλέον, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Πιο αναλυτικά, ως πρώτο μέτρο στήριξης, θα χορηγηθεί τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Αύγουστο. Η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα ληφθεί υπόψη. Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή που ανήκουν στον τουριστικό κλάδο, θα συμπεριληφθούν στον τρίτο κύκλο. Στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα επεκταθεί η πρόβλεψη για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο.

ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Έπειτα, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2020 των επιχειρήσεων που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, δεν θα πληρώσουν τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα που από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2019 έλαβαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους.

ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Το ίδιο θα συμβεί και για τις επιχειρήσεις που η δραστηριότητα τους ανήκει στους τομείς των ακτοπλοϊκών και των αεροπορικών μεταφορών. Ακόμα, θα καλυφθούν από το κράτος, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων των παραπάνω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Το τέταρτο μέτρο στήριξης, αφορά τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ανήκουν στο κλάδο του τουρισμού, στο λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, στα καταστήματα και σε κάθε είδους επιχείρηση που λειτουργεί εντός ξενοδοχείων. Σε αυτούς, μπορεί να ανασταλεί η σύμβαση εργασίας για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Άλλο μέτρο στήριξης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Αυτή θα μειωθεί αναλόγως με την πτώση τζίρου που είχαν οι επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 έναντι του πρώτου εξαμήνου του προηγούμενου έτους. Πιο συγκεκριμένα, εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου είναι:

  • 5%-15%: το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου θα είναι 30%,
  • 15,1% -25%: η μείωση θα είναι 50%,
  • 25,1% – 35%: θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου 70%
  • >35%: θα μειωθεί 100%.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ

Η προκαταβολή φόρου θα μηδενιστεί σε επιχειρήσεις που υπόκειται σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα και έλαβαν πάνω από 50% του ετήσιου τζίρου τους, τον διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2019. Επίσης, θα λάβουν μηδενισμό της προκαταβολής φόρου οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον κλάδο των αεροπορικών ή των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Σε 50% ορίζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ επιχειρήσεις.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Ακόμα, από την Πέμπτη 16 Ιουλίου, θα αρχίσει σταδιακά να καταβάλλεται η χρηματική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που βρίσκονταν τον Ιούνιο σε αναστολή εργασίας. Ο υπολογισμός της αποζημίωσης για τον Ιούνιο, θα γίνει με βάση τις ημέρες της αναστολής. Η κάθε μέρα είναι 17,8€. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ και εδώ από τις 7 Ιουλίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Το ίδιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι από τους κλάδους του:

  • τουρισμού,
  • εποχικών ξενοδοχείων-καταλυμάτων,
  • εστίασης,
  • μεταφορών,
  • αθλητισμού,
  • πολιτισμού, που τους επιτρεπόταν να αναστείλουν την εργασία τον Ιούνιο. Οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης θα γίνουν στις: 16/7, 23/7, 30/7 και 6/8.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 31/7/2020

Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, η δυνατότητα του εργοδότη να προσφύγει στο σύστημα της εξ΄αποστάσεως εργασίας, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας, του υπουργού Υγείας και του υφυπουργού Οικονομικών που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Υπενθυμίζεται πως η τηλεργασία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.

Με τα συνεχή μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, όλοι ευχόμαστε να μειωθούν πολύ σύντομα οι συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία της χώρας.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση