11 λόγοι που δεν πήρες τη θέση εργασίας | jobstoday.gr

11 λόγοι που δεν πήρες τη θέση εργασίας

11 λόγοι που δεν πήρες τη θέση εργασίας

By 13/08/2019 Tips

Η πρώτη εντύπωση, όσον αφορά τη συνέντευξη για μία θέση εργασίας, μετράει πάντα πολύ. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, και για κάθε θέση που κάνετε αίτηση, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πολλούς συνυποψήφιους.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την ευκαιρία που σας δόθηκε για να δείξετε τις εργασιακές σας αρετές και να διασφαλίσετε ότι θα δώσετε μια καλή συνέντευξη.

Αν όμως, δεν λάβατε ειδοποίηση για να σας ξαναδούν, μάλλον κάνατε κάποιο από τα παρακάτω λάθη:

1) Μιλήσατε άσχημα για πρώην συναδέλφους σας

Ακόμα κι αν ο υποψήφιος εργαζόμενος έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό και ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις της θέσης, δεν εξετάζεται μόνο γι’ αυτό, αλλά και για το αν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά μέσα σε μία ομάδα.

Αν ερωτηθείτε σχετικά με την προηγούμενη δουλειά σας, προσπαθήστε να απαντήσετε με διπλωματικό τρόπο, για παράδειγμα:

α. “Παραιτήθηκα για να επικεντρωθώ στην εύρεση μιας εργασίας που είναι πιο κοντά στο σπίτι μου και για να χρησιμοποιήσω τις ικανότητές μου και την εμπειρία μου με διαφορετικό τρόπο“.

β. “Για να είμαι ειλικρινής, ένας πρώην συνάδελφος, μου συνέστησε αυτή τη δουλειά. Έκανα έρευνα για τη θέση και μου κίνησε την περιέργεια ο ρόλος και η εταιρεία. Αυτά που προσφέρετε, μου φαίνονται ιδανική ευκαιρία και ταιριάζουν με τα προσόντα μου“.

γ. “Ενδιαφέρομαι για μια δουλειά με περισσότερες ευθύνες“.

2) Δεν γνωρίζατε πολλά πράγματα για την επιχείρηση

“Με τι ακριβώς ασχολείται η εταιρία σας;”.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε αυτή την ερώτηση.

Πριν πάτε στη συνέντευξη, προσπαθήστε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την εταιρία.

3) Χρησιμοποιήσατε πολλές λέξεις κλισέ

Οι λέξεις κλισέ δείχνουν νευρικότητα και ανασφάλεια, και ίσως έλλειψη αυτοπεποίθησης και ικανότητα επικοινωνίας.

4) Είχατε ανοιχτό το κινητό

Δεν πρέπει ποτέ να έχετε ανοιχτό το κινητό σας. Ο συνεντευκτής δεν θα πρέπει να το ακούσει, ούτε να το δει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Είναι σημάδι αντιεπαγγελματισμού και δείχνει ότι μπορεί να μιλάτε στο τηλέφωνο εν ώρα εργασίας. Αν όμως, για κάποιο λόγο χτυπήσει εκείνη την ώρα, ζητήστε συγνώμη και κλείστε το αμέσως. Μείνετε ψύχραιμοι για το υπόλοιπο της συνέντευξης.

5) Ακατάλληλο ντύσιμο

Διαλέξτε προσεκτικά την εμφάνισή σας. Ένα συντηρητικό ντύσιμο είναι πάντα πιο ασφαλές. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι υποψήφιοι έχουν απορριφθεί, μόνο και μόνο επειδή είχαν ατημέλητη ή ακατάλληλη εμφάνιση.

6) Λανθασμένη γλώσσα σώματος

Η γλώσσα του σώματος είναι μια σημαντική ένδειξη αυτοπεποίθησης και άνεσης και παίζει σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες που έχεις για να πάρεις την πολυπόθητη θέση. Τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στις συνεντεύξεις από τους υποψηφίους για μια θέση εργασίας:

-Απουσία επαφής με τα μάτια

-Έλλειψη χαμόγελου

-Κακή στάση σώματος

-Αδύναμη χειραψία

-Σταύρωμα των χεριών στο στήθος

-«Παιχνίδι» με τα μαλλιά ή άγγιγμα του προσώπου

7) Ρωτήσατε πολύ γρήγορα για το μισθό σας

Αν ρωτήσετε αμέσως ποιος θα είναι ο μισθός σας, ή πότε θα πάρετε την άδειά σας, αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο για τις παροχές που δίνει η εταιρεία, παρά για την απόδοσή σας μέσα σ’ αυτήν. Κρατήστε αυτές τις ερωτήσεις καλύτερα για το τέλος.

8) Εμφανιστήκατε στη συνέντευξη απροετοίμαστοι

Ετοιμάστε σωστά το βιογραφικό σας.  Αν το τοποθετήσετε μέσα σε ένα επαγγελματικό ντοσιέ, ακόμα καλύτερα. Να έχετε μαζί σας αρκετά στυλό, ένα σημειωματάριο και την ταυτότητά σας.

9) Πήγατε καθυστερημένοι

Αν πήγατε καθυστερημένος/η στη συνέντευξη, αυτό δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεστε αρκετά για τη θέση και δεν ήταν προτεραιότητά σας αυτή η συνάντηση.  Μπορείτε να το αποφύγετε αυτό, αν βρείτε τη διεύθυνση της εταιρείας μία ή δύο μέρες πριν. Έτσι, θα ξέρετε καλύτερα πού να βρείτε θέση πάρκινγκ και την κυκλοφοριακή κίνηση στην περιοχή. Καλό, επίσης, θα ήταν να είστε εκεί 15 λεπτά νωρίτερα. Αν πάλι, για οποιαδήποτε λόγο δείτε ότι δεν προλαβαίνετε το ραντεβού, ειδοποιήστε εγκαίρως.

10) Δεν κάνατε ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης

Στο τέλος  μιας συνέντευξης, μας δίνεται συνήθως η δυνατότητα να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τη θέση εργασίας και την εταιρία. Είναι καλό να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή για να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τον υποψήφιο εργοδότη μας και για να δείξουμε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον μας. Κάποιες ερωτήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε είναι:

α) «Θα μπορούσα να έχω περισσότερες πληροφορίες για τη θέση;».

β) «Ποιο είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία πρόσληψης;».

γ) «Τι προοπτικές εξέλιξης υπάρχουν στη θέση αυτή;».

δ) «Εάν προχωρούσατε στην πρόσληψη μου θα μπορούσατε να μου περιγράψετε μια τυπική ημέρα εργασίας στη συγκεκριμένη θέση;».

11) Δεν είχατε τα προσόντα για τη δουλειά

Όταν ψάχνετε για εργασία, μην ξοδεύετε το χρόνο σας κάνοντας αιτήσεις για θέσεις για τις οποίες δεν είστε κατάλληλοι, δεν έχετε την απαιτούμενη εμπειρία, ή ζείτε μακριά από την έδρα της επιχείρησης.

Αν θέλετε πραγματικά αυτή τη δουλειά, πάρτε μερικά μαθήματα ή κάνετε σεμινάρια ώστε να είστε προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά που θα δείτε μια παρόμοια αγγελία εργασίας. Αυτό δείχνει ότι έχετε στόχους και εργασιακό ήθος.

Cart

Καλάθι