Πως θα γίνεις περισσότερο αποδοτικός στην εργασία
Πως θα γίνεις περισσότερο αποδοτικός στην εργασία
Το να είσαι παραγωγικός και αποτελεσματικός στην εργασία σου είναι το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη καριέρα. Όμως μερικές φορές η απόδοσή σου μπορεί να μειωθεί κατά την διάρκεια της ημέρας. Μη αγχώνεσαι! Σε όλους μπορεί να συμβεί. Υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις για να αυξήσεις την απόδοσή σου και να γίνεις καλύτερος.
ΞΥΠΝΑ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΕ ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ
Για να ξεκινήσεις παραγωγικά τη μέρα σου πρέπει να ξυπνήσεις νωρίτερα από το συνηθισμένο. Επέλεξε να ακούσεις ένα ευχάριστο τραγούδι για να έχεις καλή διάθεση από την αρχή της ημέρας και καλή απόδοση. Έπειτα μη παραμελείς το πρωινό σου. Ξυπνώντας νωρίς, θα έχεις το χρόνο να φτιάξεις ένα σωστό και υγιεινό πρωινό. Βοηθάει στην παραγωγικότητα. Δεν θέλεις να νιώθεις πεινασμένος όταν εργάζεσαι γιατί αυτό λειτουργεί ως αντιπερισπασμός. Απέφυγε τα ανθυγιεινά σνακ και τα ντόνατ.
ΒΡΕΣ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΟΥ
Έπειτα βρες τους λόγους για να είσαι περισσότερο αποδοτικός. Σύμφωνα με έρευνες, όταν είμαστε ικανοποιημένοι από την δουλειά μας, τότε είμαστε και περισσότερο παραγωγικοί. Επικεντρώσου στα χαρακτηριστικά της εργασίας που σε ικανοποιούν. Τα θετικά στοιχεία της δουλειάς σου μπορεί να είναι η συναναστροφή με κόσμο, η δημιουργικότητα, ο καλός μισθός, το καλό εργασιακό περιβάλλον κλπ.
ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΕ ΠΛΑΝΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Μόλις φτάσεις στο γραφείο σου, οργάνωσε το χώρο. Ανανέωσε το αν είναι ήδη αρκετά παλιός. Φρόντισε επίσης να έχεις ένα σύστημα κατηγοριοποίησης εγγράφων, συναντήσεων και επαναλαμβανόμενων ενεργειών. Αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι περισσότερο αποτελεσματικός. Στην συνέχεια, δημιούργησε ένα ρεαλιστικό πλάνο εργασιών και θέσε μικρούς στόχους που μπορείς να πραγματοποιήσεις.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ PROJECTS ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ
Χώρισε σε κατηγορίες τις εργασίες σου για καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα “επείγοντα”, “deadlines”, “για την επόμενη ημέρα” κλπ. Θα σου χρησιμεύσει αν νιώθεις πως δεν έχεις αρκετό χρόνο και πρέπει να ολοκληρώσεις σημαντικές εργασίες. Μόλις κατηγοριοποιήσεις τα projects, ξεκίνα από τα πιο χρονοβόρα και δύσκολα. Έτσι θα τελειώσεις με πιο καθαρό μυαλό ένα δύσκολο project και στη συνέχεια θα προχωρήσεις στα πιο εύκολα.
ΒΑΛΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Για να είσαι πιο παραγωγικός όρισε προθεσμίες στις εργασίες σου. Ακόμα και αν δεν χρειάζονται οι προθεσμίες, πρέπει να υπάρχει μια πειθαρχία στο πρόγραμμα σου. Διαφορετικά η αναβλητικότητα θα σε διακόπτει συνέχεια και η παραγωγικότητα θα μειωθεί. Φρόντισε να μη αποσπάσαι από άλλα πράγματα όταν εργάζεσαι.
ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΤΙΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Συγκεντρώσου στα καθήκοντα σου και μη χρησιμοποιείς το διαδίκτυο για να διαβάζεις αστεία status στο facebook. Διάβασε την αγαπημένη σου ιστοσελίδα ή μπες στο facebook μόνο στο διάλειμμα σου. Επίσης μπλόκαρε τις ειδοποιήσεις από τα social media στο κινητό και στον υπολογιστή σου.
ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΚΑΤΙ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
Συγκεντρώσου απόλυτα σ΄αυτό που κάνεις για ένα σύντομο ρεαλιστικό χρονικό διάστημα και ύστερα κάνε ένα μικρό διάλειμμα. Για καλύτερη απόδοση, τελείωνε κάτι πριν αρχίσεις κάτι άλλο. Είναι μεγάλο λάθος να σταματάς να δουλεύεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο project και να ξεκινάς ένα άλλο. Κινδυνεύεις στο τέλος της ημέρας να μη έχεις τελειώσει κανένα project. Έτσι την επόμενη ημέρα θα πρέπει ξανά να κάνεις τα ίδια.
ΑΠΟΦΥΓΕ ΤΟ MULTITASKING
Μη ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Πρέπει να το κάνεις ακόμα και στις απλές και καθημερινές προκλήσεις που ολοκληρώνεις. Οι μικροί στόχοι σε οδηγούν σε έναν μεγάλο και είναι καθοριστικοί για αυτά που θέλεις να πετύχεις. Έπειτα απόφυγε το multitasking. Κάποιοι πιστεύουν πως η ταυτόχρονη ενασχόληση με δύο ή τρία πράγματα βοηθά στο να κάνουν περισσότερα πράγματα πιο σύντομα. Μα είναι λάθος. Με το multitasking ο εγκέφαλός μας εναλλάσσεται από τη μία δουλειά στην άλλη πολύ γρήγορα. Έτσι μειώνεται η συγκέντρωσή μας. Επίσης αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη βραχυπρόθεσμη και στην μακροπρόθεσμη μνήμη.
ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Ακόμα μπορείς να αυξήσεις την απόδοση στην δουλειά, αυξάνοντας την κίνηση σου. Η καθιστική ζωή μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και στον εγκέφαλο μας. Η κινητικότητα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, την προσοχή και την ταχύτητα σκέψης. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην παραγωγικότητα. Έτσι στα διαλείμματα σου, πήγαινε μια μικρή βόλτα γύρω από το γραφείο ή σε κάποιο κοντινό πάρκο.
ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πριν φύγεις από την δουλειά, είναι καλό να οργανώσεις ένα γενικό πλάνο των υποχρεώσεων σου για την επόμενη ημέρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος. Μία κριτική μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος στην εργασία. Μη φοβηθείς να ζητήσεις από τους συναδέλφους σου να σε κριτικάρουν. Ζήτα τους να σου πουν τι κάνεις σωστά και τι όχι. Αυτό θα σε βοηθήσει πολύ στην καριέρα σου.
ΑΛΛΑ TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
Άλλα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την παραγωγικότητα είναι τα εξής:
- Πρόσθεσε στο χώρο εργασίας ένα φυτό: Σύμφωνα με μία μελέτη, τα φυτά αυξάνουν την παραγωγικότητα.
- Ανέβασε τη θερμοκρασία: Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Κορνέλ, η παραγωγικότητα των εργαζομένων μειωνόταν όταν η θερμοκρασία στο χώρο εργασίας είχε πέσει στους 20 βαθμούς Κελσίου.
- Κοιμήσου αρκετά.
- Βρες ένα χόμπι για να χαλαρώνεις μετά την δουλειά.
- Διακόσμησε το γραφείο σου με χρώματα:Τα χρώματα βελτιώνουν την διάθεση στον χώρο εργασίας και η καλή διάθεση αυξάνει την παραγωγικότητα.
Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω tips, ο εργοδότης θα είναι πολύ ικανοποιημένος μαζί σου και ίσως σε ανταμείψει με μια προαγωγή.